21-ojo Birštono džiazo festivalio šeštadienis – atradimų diena

Po ketverių metų pertraukos, kovo 25-27 dienomis, Lietuvos džiazo mėgėjų vėl laukia seniausias, lietuviškiausias ir estetiškiausias džiazo festivalis šalyje „Birštonas“, rengiamas Birštono kultūros centre 21-ą kartą.

 Vilniaus kolegijos projekto kūrėjai.<br> Rengėjų nuotr.
 Vilniaus kolegijos projekto kūrėjai.<br> Rengėjų nuotr.
 D.Pulausko akustinė grupė.<br> D.Labučio nuotr.
 D.Pulausko akustinė grupė.<br> D.Labučio nuotr.
 V.Pilatovic.<br> Rengėjų nuotr.
 V.Pilatovic.<br> Rengėjų nuotr.
 K.Vaiginio kvartetas.<br> V.Suslavičiaus koliažas. 
 K.Vaiginio kvartetas.<br> V.Suslavičiaus koliažas. 
 D.Golovanovas (dešinėje) ir J.Maksimovičius.<br> J.Jakūno nuotr.
 D.Golovanovas (dešinėje) ir J.Maksimovičius.<br> J.Jakūno nuotr.
 M.Stumbras.<br> Rengėjų nuotr.
 M.Stumbras.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Austė Radžiūnaitė

2022-03-21 18:51

Intriguojantys debiutai

Pagrindinę festivalio dieną – šeštadienį – tradiciškai bus surengti net trys koncertai – 12, 16 ir 20 val., žadantys daug atradimų.

Naujo vėjo Birštono scenai įpūs šeštadienio maratoną pradėsianti Vilniaus kolegijos komanda. Be šios mokyklos auklėtinių projektų būtų sunku įsivaizduoti festivalį. Daug metų juos rengė kolegijoje dirbęs maestro Vladimiras Čekasinas, pasitelkdamas ne tik savo mokinius, bet kitų meno specialybių studentus bei svečius iš užsienio mokyklų. Gigantiškose kolektyvinėse jo scenos improvizacijose pindavosi įvairiausi muzikos stiliai ir meno rūšys.

Šiemet studentai žengs į visiškai kitokį muzikos pasaulį. Juos subūręs žinomas garso menininkas ir gyvosios elektronikos virtuozas Vytis Puronas specialiai festivaliui sukurtą savo kompoziciją apibūdino kaip „žaidimą minimalistiniais muzikos ornamentais“.

„Mes nesame tradicijas laužantys radikalai – su pagarba žvelgiame į Birštono džiazo palikimą ir netgi bandysime juo pasiremti savo muzikoje“, – intrigavo projekto sumanytojas.

Per beveik du dešimtmečius trunkančią garsininko karjerą Lietuvoje ir Jungtinėje Karalystėje V.Puronas dirbo prie daugiau nei pusšimčio įvairių žanrų kino filmų, restauravo lietuvių dokumentinio kino antologiją, kūrė garso dizainą interaktyviems ir virtualios realybės projektams. Jo filmografijoje yra tokie žinomi lietuvių režisierių kino filmai kaip „Nova Lituania“, „Išgyventi vasarą“, „Meistras ir Tatjana“, „Šventasis“, „Angelų takais“.

Tačiau menininkas taip pat kuria ir atlieka muziką analoginiu moduliniu sintezatoriumi, dalyvauja festivaliuose.

Birštono scenoje šeštadienį pirmą kartą pasirodys gitaristas Mindaugas Stumbras su savo kvintetu, kuris atlieka lyderio originalią muziką. Festivaliui jo parengtos programos pagrindas – prieš metus M.Stumbro su penkiais žinomais lietuvių džiazo muzikantais išleisto autorinio albumo „Inspirations“ kompozicijos.

Albumas įprasmino gitaristo kūrybos laikotarpį, kai jis daug keliavo grodamas įvairiose džiazo scenose su įkvepiančiais muzikantais iš viso pasaulio. Tad ir muzikos paletė atspindi įvairias kūrybos patirtis, įtakas, polinkius. „Šis albumas apie tai, kas mane įkvepia gyventi ir kurti, svajoti apie rytojų“, – teigė autorius.

M.Stumbras yra vienas perspektyviausių jaunosios kartos Lietuvos džiazo muzikantų. Džiazo pagrindus jis įgijo Vilniaus konservatorijoje ir Škotijos karališkojoje konservatorijoje Glazge, kur galėjo muzikuoti su pažangiausiais jaunais džiazo atlikėjais, dabar užkariaujančiais Europos džiazo scenas.

Gitaristas groja vienoje ryškiausių naujosios kartos džiazo grupių Lietuvoje „Brave Noises“, 2016-aisiais užėmė pirmąją vietą Lietuvos gitaros konkurse „Gitarų šėlsmas“. M.Stumbro įrašyti kūriniai 2018, 2020 ir 2021 metais buvo atrinkti į Lietuvos džiazo federacijos leidžiamą rinkinį „Jazz from Lithuania“.

Džiazo meistrų fontanai

Neseniai išleistą albumą šeštadienį, 16 val. koncerte pristatys klavišininko Dmitrijaus Golovanovo ir saksofonininko Jano Maksimovičiaus duetas. Šie universalūs, brandūs muzikantai, artimi kolegos ir bičiuliai, nuo pat savo muzikinės karjeros pradžios susitinka įvairiuose projektuose.

Menininkus sieja kūrybingumas, eksperimentų ir spontaniškos raiškos pomėgis, turtingas techninis arsenalas, subtilus muzikinis skonis ir daug kitų privalumų. Dueto kūryboje susitinka intelektas ir intuicija, ji žavi lakoniškumu ir gelme.

2019 metais duetas pristatė savo pirmąjį albumą „Thousand Seconds Of Our Life“, o Birštono festivalio publiką kviečia įvertinti 2020-aisiais pasirodžiusį CD ir LP formatais albumą „Beyond“, kuriuo menininkai meta iššūkį patys sau, griaudami savo kūrybos stereotipus.

Po dueto festivalyje pirmą kartą su akustiniu kvintetu pasirodys maestro Dainius Pulauskas. Ko tik neišbandė savo kūryboje vienas iškiliausių mūsų džiazo meistrų – klavišininkas, kompozitorius, grupių lyderis. Jo darbų paletė – nuo akustinio solo iki simfoninio džiazo ir bigbendo kompozicijų. Improvizuota su įvairiausių sudėčių ansambliais, chorais ir net su paukščiais. Visų šių bandymų sėkmės garantu tapo D.Pulausko originalios kompozicijos.

Akustinė klavišininko grupė debiutavo 2018-ųjų „Vilnius Jazz“ festivalyje – šį kvintetą lyderis subūrė specialiai tarptautiniam tarpdisciplininiam projektui „The 3 Sounds of Komeda“ („Trys Komedos garsai“), skirtam kultinio lenkų džiazo kūrėjo, pianisto ir kino kompozitoriaus Krzysztofo Komedos atminimui.

Naują iniciatyvą Dainius aiškino noru sugrįžti prie tradiciškesnio skambesio, išplėtotų improvizacijų, pasimėgauti ansamblio darna. Šioje grupėje nėra elektroninių instrumentų: sintezatorius pakeitė fortepijonas, bosinę gitarą – kontrabosas. „Kiekvienas muzikantas čia gali atsiskleisti kaip individualybė, pademonstruoti savo meistriškumą ir fantaziją“, – teigė grupės lyderis.

Naujoje spalvingoje bei emocingoje D.Pulausko akustinės grupės programoje skambės kelios K.Komedos kompozicijos ir specialiai Birštonui sukurti Dainiaus kūriniai.

Tarptautinės staigmenos

Šeštadienio programą 20 val. koncerte užbaigs dar mažai šalyje žinomos klaipėdietės vokalistės ir kompozitorės Viktorijos Pilatovic ir nuolatinio festivalio dalyvio Kęstučio Vaiginio kvartetai.

V.Pilatovic Lietuvos publikai pažįstama iš pasirodymo „Vilnius Mama Jazz“ festivalyje 2012-aisiais. Tačiau tada ji prisistatė su savo tarptautiniu kvintetu, o šįsyk į gimtinę menininkę atlydėjo visiškai kitos sudėties tarptautinis kvartetas, kurio visi nariai yra jos kolegos Ispanijoje. Mat atlikėja yra „Berklee College of Music“ filialo Valensijoje ir „Musikene“ San Sebastiane pedagogė.

Birštone ji pristatys su ispaniškuoju kvartetu įrašytą savo naujausią, jau trečią albumą „The Only Light“. Visas jo kompozicijas bei jų tekstus parašė grupės lyderė, apibūdinanti šį albumą kaip „praeities prisiminimų ir ateities svajonių samplaiką“.

Garsaus saksofonininko Grego Osby kompanijos „Inner Circle Music“ išleistas lietuvės kūrinių diskas jau pelnė Valensijoje Geriausio džiazo albumo nominaciją „Premis Carles Santos“ apdovanojimuose. Pasak G.Osby, Viktorijos kuriami garsovaizdžiai spinduliuoja džiaugsmą ir muzikalumą, o ji pati – viena geriausių naujosios bangos džiazo vokalisčių ir kompozitorių.

V.Pilatovic studijavo džiazo vokalą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ir „Prince Claus“ konservatorijoje Groningene (Nyderlandai). 2011-aisiais ji tapo Nyderlandų džiazo vokalistų konkurso prizininke, netrukus debiutavo Montrė džiazo festivalyje Šveicarijoje.

Vokalistės muzika skamba NPR „live“ sesijose, „Discopolis Radio 3“, yra pristatoma žurnale „Downbeat“ ir kitais sklaidos kanalais.

Saksofonininką K.Vaiginį išvysime naujos sudėties tarptautinėje grupėje. Šiam Birštono festivaliui jis subūrė bendraminčius iš Suomijos ir Latvijos. Tai vienas iš daugelio Kęstučio tarptautinių kvartetų, atliekančių jo muziką, kurioje organiškai dera moderniojo džiazo ir akademinės muzikos raiška, lyrizmas ir emocionalumas. Festivalio proga ansamblio lyderis papildė savo originalų repertuarą naujomis kompozicijomis.

Įvairiais pučiamaisiais meistriškai grojantis K.Vaiginis yra vienas produktyviausių džiazo kūrėjų Lietuvoje, daugybės tarptautinių projektų įkvėpėjas ir lyderis. Jo kaip kompozitoriaus talentas atsiskleidė dar studijuojant Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, „Prince Claus Conservatoire“ bei Amsterdamo aukštojoje menų mokykloje Nyderlanduose, tobulinantis Manheteno muzikos mokykloje Niujorke.

K.Vaiginio kūriniai įtraukti į kelis lietuviškos muzikos rinkinius, muzikanto diskografijoje yra jau penki autoriniai albumai. Naujausias – „Musical Conversations“, neseniai įrašytas Niujorke su iškiliais amerikiečių muzikantais. Žinomas džiazo kritikas ir įrašų prodiuseris Adamas Baruchas jį pavadino tobulu, pažymėdamas estetinę kompozicijų vertę ir nepriekaištingą jų atlikimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.