Išskirtinė proga pažinti J. Meką – per Jonines aplankyti Biržus

2022-ieji – Jono Meko, iš Lietuvos kilusio pasaulinio garso menininko, metai, 100-osios jo gimimo metinės. Nors vieno garsiausių XX amžiaus menininkų, filmų kūrėjo, poeto vardas pirmiausia asocijuojasi su Amerika, Niujorku, kur J.Mekas gyveno ir didžiąją savo gyvenimo dalį kūrė, visgi jo gyvenimo ir kūrybos pradžia – ne už Atlanto, o šiuo metu jau išnykęs Semeniškių kaimas Biržų rajone.

Jonas Mekas.<br>B.Anastacio nuotr.
Jonas Mekas.<br>B.Anastacio nuotr.
UTF-8''Viešnagės Lietuvoje metu. 1971 m.<br>Maironio lietuvių literatūros muziejaus archyvo nuotr.
UTF-8''Viešnagės Lietuvoje metu. 1971 m.<br>Maironio lietuvių literatūros muziejaus archyvo nuotr.
 UTF-8''Jonas Mekas per P. P. Pasolini apdovanojimų įteikimą Paryžiuje (1997 m.).<br>„Getty Images“ nuotr.
 UTF-8''Jonas Mekas per P. P. Pasolini apdovanojimų įteikimą Paryžiuje (1997 m.).<br>„Getty Images“ nuotr.
Jonas Mekas.<br>Hollis Melton (Ruperto meno centro) nuotr.
Jonas Mekas.<br>Hollis Melton (Ruperto meno centro) nuotr.
Jonas Mekas.<br>Benno Northoverio nuotr.
Jonas Mekas.<br>Benno Northoverio nuotr.
Iš Biržų kilusi ir šiuo metu Berlyne gyvenanti bei kurianti dizainerė Vaida Voraitė pristatys naują drabužių kolekciją, kurią pavadino „Turgus“.
Iš Biržų kilusi ir šiuo metu Berlyne gyvenanti bei kurianti dizainerė Vaida Voraitė pristatys naują drabužių kolekciją, kurią pavadino „Turgus“.
Jonas Mekas.<br>T.Bauro nuotr.
Jonas Mekas.<br>T.Bauro nuotr.
Jonas Mekas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jonas Mekas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jun 7, 2022, 7:00 PM, atnaujinta Jun 14, 2022, 9:54 AM

Planus pakoregavo karas

Ši vietovė – Jono Meko Meka, kurią įprasmino 2017 metais, prie žvyrkelio, Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos iniciatyva pastatytas laukų akmuo su skrybėle, tapusia Jono Meko simboliu.

Semeniškiuose Jonas Mekas gimė 1922-ųjų gruodžio 24 dieną. Mokėsi Laužadiškio, Papilio mokyklose (visą gyvenimą save įvardijo esančiu „nuo Popilio“), Biržų gimnazijose. Svajojo apie lietuvių kalbos ir literatūros studijas Vilniuje, bet karas sutraiškė ir jo, ir jo jaunesniojo brolio Adolfo Meko svajones. Abu jauniausieji Povilo ir Elzbietos Mekų vaikai Jonas ir Adolfas nuo pat mažumės pasižymėjo imlumu knygai, žinioms, mokslui. Ypatingai tas buvo būdinga Jonui.

Užklupus ir įsisiautėjus karui, broliai Mekai gyveno Biržuose. Juos priglaudė dėdė, mamos brolis Povilas Jašinskas – išsilavinęs, biržiečių gerbiamas evangelikų-reformatų kunigas. Visa Mekų giminė išpažino reformatų tikėjimą, būdingą Biržų kraštui. P. Jašinskas besimokantiems broliams užleido bažnyčios klebonijos palėpę – nedidelį kambariuką su vaizdu į Širvėnos ežerą.

Baigęs gimnaziją ir dėl karo negalėjęs išvykti studijuoti Jonas šiame kambarėlyje ėmėsi propagandinės veiklos – rašomąją mašinėle spausdino antisovietinius ir antinacinius atsišaukimus. Mašinėlę slėpė klebonijos sodelyje esančioje malkų krūvoje. Vieną kartą mašinėlės neradęs suprato, kad gresia rimti nemalonumai. Taip jaunuoliai – Jonui tada buvo 22 metai, Adolfui – 19 – priėmė sprendimą palikti Lietuvą. Kaip savo dienoraščiuose rašė J.Mekas, su Adolfu juodu buvo labai artimi, tad į karo siaubiamą Europą išvyko drauge.

Tiesa, šventai tikėdami, kad pasieks Vieną, į kurios universitetą, kaip būsimiems studentams, dėdė Povilas Jašinskas parūpino reikiamus dokumentus. 1944 m. liepos 12 dieną broliai arklio traukiamu vežimu iš gimtųjų Semeniškių atvyko į Biržus, į siaurojo geležinkelio stotį. Taigi šįmet sukanka 78-eri metai nuo Jono ir Adolfo Mekų pasitraukimo iš Lietuvos.

Iš Biržų traukiniu jie pasiekė Panevėžį, o tuomet prasidėjo didžioji gyvenimo kelionė, nuvedusi brolius penkeriems metams į Vokietiją, o 1949-aisiais – į Ameriką. Niujorke išsipildė visos didžiosios brolių Mekų kūrybinės svajonės, čia įgyvendinti didieji jų darbai.

J.Mekui Niujorkas tapo vieta, pelniusia jam avangardinio kino krikštatėvio, kino kritiko, pasaulinio garso menininko vardą.

Dalis Jono Meko archyvo – gimtajame krašte

2016 metais, ruošiantis Jono Meko 95-osioms gimimo metinėms, užsimezgė šio menininko draugystė su Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos kolektyvu. J.Mekas nuo 2011 metų – Biržų garbės pilietis, tad ši bičiulystė biržiečiams itin svarbi.

J.Mekas, lankydamasis Lietuvoje, jei tik leisdavo galimybės, neaplenkdavo ir Biržų – gimtajame krašte nesyk vyko jo susitikimai su kraštiečiais, jo kūrybos gerbėjais. 2010-aisiais menininkas kartu su savo vaikais: sūnumi Sebastianu ir dukra Oona Biržuose lankėsi paskutinį kartą: šis vizitas buvo labai asmeniškas, privatus.

Biržų evangelikų-reformatų bažnyčios kunigas Rimas Mikalauskas pamena, kad J.Mekas tuomet apsilankė ir bažnyčioje bei pasiprašė įleidžiamas į klebonijos palėpės kambarėlį, kuriame kadaise gyveno su broliu Adolfu.

2017 metų gruodžio mėnesį Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos ir Biržų rajono savivaldybės iniciatyva Semeniškiuose buvo pastatytas akmuo, skirtas Jono Meko 95-ajam jubiliejui ir išnykusiam Semeniškių kaimui įamžinti. Tų pačių metų vasarą menininkas į Biržų biblioteką atsiuntė, kaip jis pats rašė, savo „šlamšto“ – beveik 35 kg archyvinės medžiagos iš savo namų Niujorke.

Šios medžiagos pagrindu Biržuose 2020 m. kovo mėnesį buvo įkurtas ir oficialiai savo veiklą pradėjo Jono ir Adolfo Mekų palikimo studijų centras, kuris kaupia, saugo, dokumentuoja bent kokią archyvinę medžiagą, susijusią su Jonu ir Adolfu Mekais, visa Mekų gimine, Semeniškiais.

Centras yra atviras visiems, besidomintiems dviem broliais, pasaulinio garso menininkais. Jame galima rasti laiškų, rašytų J.Mekui, jo kūrybos knygų įvairiomis pasaulio kalbomis bei kitų dokumentų.

Autentiški eksponatai – viena iš mėgstamiausių Jono Meko skrybėlių ir filmavimo kamera bei Adolfo Meko 3 dalių ranka rašytas dienoraštis, datuojamas 1941–1949 metais.

Jono ir Adolfo Mekų keliais

Jono ir Adolfo Mekų palikimo studijų centras antrus metus organizuoja literatūrinę kelionę J. ir A. Mekų keliais Biržuose. Kelionė pradedama prie Biržų pilies, kurioje J.Mekas, lankydamasis Lietuvoje, susitikdavo su biržiečiais.

Biržų evangelikų-reformatų bažnyčioje kelionės dalyviams, neturintiems jokių sąsajų su reformacija, visuomet smagu išgirsti apie šią krikščioniškąją konfesiją, apie kurią pasakoja Biržų evangelikų-reformatų parapijos parapijietė Danutė Nindriūnaitė. Ši Biržų bažnyčia neatsiejama nuo J. ir A. Mekų, tad, lankantis prie jos, yra unikali proga išvysti tą pačią kleboniją, kurioje gyveno broliai, ar Širvėnos ežerą, prie kurio mėgdavo vaikščioti.

Pravažiuodami pro Biržų dabartinę „Saulės“ gimnaziją, kurios pastate mokėsi J.Mekas, senuoju Papilio keliu pasiekiami už Biržų beveik 20 kilometrų nutolę Semeniškiai.

Bent kokiu metų ar paros laiku ši vieta yra mistiška – lietuviško kaimo peizažas ir ramybė visuomet užburia. Semeniškiuose Mekai gyveno dviejose vietose, pirmoji jų, kur Jonas gimė ir augo iki 6–7 metų, ir buvo pažymėta laukų akmeniu su skrybėle.

Žvyruotu keliu pavažiavus kiek toliau, pasitinka dvejos Semeniškių kaimo kapinaitės. Naujosiose 2019 metų birželio 16-ąją palaidota urna su J.Meko pelenais. Menininkas mirė Niujorke 2019-ųjų sausio 23 dieną ir pagal jo pageidavimą grįžo namo, į savo Meką – palaidotas šalia motinos ir tėvo.

Kiek toliau – senosios kaimo kapinės, priešais kurias stovėjo antroji Mekų sodyba. Dabar – tuščias laukas. Toliau galima vykti Papilio link. Jame – evangelikų-reformatų bažnyčia, kurioje J.Mekas buvo pakrikštytas ir Papilio senoji mokykla, kurią lankė būsimasis menininkas.

Trijų valandų kelionėje iš Biržų iki Semeniškių ir atgal lydi gidė, Jono ir Adolfo Mekų palikimo studijų centro darbuotoja, Indra Drevinskaitė. Ekskursijoje gausu pasakojimų apie Mekų šeimą, autentiškų gyvenimo detalių, jautrių akimirkų.

Per Jonines – Jono Meko dvasia Biržuose

Jono ir Adolfo Mekų palikimo studijų centras kartu su Biržų r. savivaldybės Jurgio Bielinio viešąja biblioteka, Biržų rajono savivaldybe bei kitais partneriais ir rėmėjais Joninių laikotarpiu kviečia atvykti į Biržus, į autentiškus renginius, skirtus J.Mekui atminti.

Birželio 24 d. vakarą nuo 19 val. prie Biržų evangelikų-reformatų bažnyčios, kurią jau ne kartą minėjome, vyks filmas-koncertas-performansas „Misterijos“, kurį organizuoja MB „Nulinė kopija“.

Gyvai įgarsinti filmo į Biržus iš Amerikos atvyks J.Meko bičiuliai, su kuriais menininkas koncertavo kone 20 metų – dažniausiai Niujorke. „Misterijos“ birželio 22 dieną bus atliktos ir Kaune.

Šio projekto prodiuseris – Arturas Jevdokimovas, partneriai – Jono ir Adolfo Mekų palikimo studijų centras, „Kaunas – Europos kultūros sostinė“.

Birželio 25 dieną, nuo 19.30 val., Jono ir Adolfo Mekų palikimo studijų centras kviečia į vyriškų rūbų kolekcijos pristatymą.

Kolekcijos autorė – iš Biržų kilusi ir šiuo metu Berlyne gyvenanti bei kurianti dizainerė Vaida Voraitė. Ji pristatys naują drabužių kolekciją, kurią pavadino „Turgus“. Kolekcija, anot jos autorės, yra įkvėpta J.Meko.

Joje susipins Jono Meko gyvenimas ir kūryba, naudojami lininiai, Lietuvoje gaminti, audiniai. Profesionaliu podiumu taps Biržų centrinio turgaus aikštė – labai netikėta ir iki šiol kultūriniams renginiams nenaudota erdvė. Podiumu žengs ne tik Vilniaus modelių agentūros modeliai, bet ir vietiniai žmonės, kartu su svečiais iš užsienio.

Birželio 26 dieną nuo 14 val. V.Voraitė kvies apsilankyti parodomąjį kambarį Biržų „Portfolio“ meno galerijoje. Renginio metu ką tik pristatytą kolekciją bus galima pamatyti iš arčiau, pasikalbėti su pačia dizainere bei užsisakyti norimą drabužį.

Biržuose renginiai, skirti J.Mekui atminti, suplanuoti iki metų pabaigos. Informacijos apie juos galima rasti Biržų rajono savivaldybės tinklalapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.