Prasideda Šv.Jokūbo festivalis: po Lietuvą pasklis „Dainuojantys paukščiai“

2022 m. rugsėjo 10 – spalio 30 dienomis į sostinės ir kitų miestų koncertines erdves pakvies XII tarptautinis Šv. Jokūbo festivalis, kuris šiemet klausytojams dovanos trylika chorinės ir kamerinės muzikos koncertų.

Pirmą kartą festivalio istorijoje rengėjai – valstybinis choras „Vilnius“ – pasirūpins galimybe klausytojams atvykti į renginius sostinėje. <br> D.Matvejevo nuotr.
Pirmą kartą festivalio istorijoje rengėjai – valstybinis choras „Vilnius“ – pasirūpins galimybe klausytojams atvykti į renginius sostinėje. <br> D.Matvejevo nuotr.
 Daug įspūdingų nemokamų koncertų vyks Vilniaus Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje.<br> LR archyvo nuotr.
 Daug įspūdingų nemokamų koncertų vyks Vilniaus Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje.<br> LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 9, 2022, 10:52 AM, atnaujinta Sep 9, 2022, 11:47 AM

Svarus kultūros reiškinys jau daug metų yra rengiamas valstybinio choro „Vilnius“ bei brolių dominikonų inciatyva, suteikiančia unikalią progą pasiklausyti žymių Lietuvos ir užsienio atlikėjų, išgirsti retai atliekamos ar dar negirdėtos Europos šalių chorinės muzikos, vertingas lietuvių kompozitorių programas ir net specialiai festivaliui sukurtas premjeras.

Šventę pradės lietuviškos premjeros

XII tarptautinis Šv. Jokūbo festivalis šiemet yra dedikuojamas Šventiesiems Jokūbo metams ir Ukrainos temai. Tai įprasmina ir paties festivalio pavadinimas „Cantus avium“ – „Dainuojantys paukščiai“.

Šiai muzikos šventei pasirinkta ir ne ką mažiau ambicinga festivalio programa, apie kurią mintimis pasidalijo festivalio meno vadovas prof. Artūras Dambrauskas.

„Didžiausias mūsų koncertų siekis skleisti chorinę muziką šiemet įgyja dar didesnę prasmę. Kviesime net į devynis chorinės muzikos koncertus, kuriuose išgirsime didelį pripažinimą Europoje pelniusius chorus iš Latvijos, Lenkijos, profesionaliausius Lietuvos muzikos atlikėjus, turėsime dvi festivaliui dedikuotas premjeras, stambios formos koncertus, o muzikos gurmanai galės pasimėgauti ir kamerinės muzikos vakarais“, – vardijo A.Dambrauskas.

Jau tapo gražia tradicija festivalio pradžią pažymėti lietuvių kompozitorių premjeromis. Šiemet į atidarymo koncertą rugsėjo 10 d. 20 val. Vilniaus Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje kvies valstybinis choras „Vilnius“, atliksiantis Donato Zakaro ir Giedriaus Svilainio naujausias kompozicijas.

D.Zakaro „Credo“ liturginiu tekstu skleidžia viltį ir tikėjimą. Skaidri kūrinio faktūra, giedra lyrika klausytojams įkvėps meditatyviam nusiteikimui. G.Svilainio oratorija „Dominikonų varpai“ mišriam chorui, solistams, karilionui, vargonams ir mušamiesiems istoriniais Šv. Augustino ir Tomo Akviniečio tekstais ekspresyvesnė.

Tai ne tik efektingas, bet ir techniškai sudėtingas kūrinys, kurio atlikimui bus pasitelkti monitoriai, kad viename iš bažnyčios bokštų grojantis karilionininkas galėtų matyti apačioje esantį dirigentą, kitus muzikantus, kad atliekamas kūrinys iš skirtingų bažnyčios erdvių sutaptų laike. Tai didelio profesionalumo reikalaujantis iššūkis, tačiau G. Svilainis jo nepabūgo pasikliaudamas tikrų scenos profesionalų patirtimi ir taip klausytojams suteikdamas galimybę patirti neišdildomų įspūdžių.

Viešės garsūs užsienio kolektyvai

Kasmet į festivalį rengėjai pakviečia ir dar Lietuvoje neviešėjusių chorų. Šiemet vienas tokių bus Lenkijos radijo choras (meno vadovė ir dirigentė Maria Piotrowska-Bogalecka). Nors kolektyvas skaičiuoja 74 metus, Lietuvos publika iki šiol neturėjo progos jo išgirsti. Choras didelį dėmesį skiria lenkų kompozitorių muzikai, daug koncertuoja, keliauja po pasaulį, įrašinėja Lenkijos nacionaliniam radijui ir televizijai.

Pirmasis choro koncertas Lietuvoje įvyks spalio 1 d., 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje bendradarbiaujant su Lenkijos kultūros ir paveldo ministerija bei Lietuvos nacionaline filharmonija.

Šv. Jokūbo festivalyje viešės ir daugiau svečių iš Lenkijos – Torūnės choras „Astrolabium“ (dirigentė Kinga Litowska) kartu su pasaulinę šlovę pelniusiu kameriniu ansambliu „Capella Bydgostiensis“ (meno vadovas ir dirigentas Piotr Plawner).

Rugsėjo 24 d. 18 val., Pilaitės Šv. Juozapo bažnyčioje jie atliks šiuolaikinio lenkų kompozitoriaus Miłoszo Bembinowo kūrinius ir Argentinoje gimusio Martino Palmieri „Misa a Buenos Aires“. Nors tai yra mišios chorui lotynų kalba, tango akordai panardins klausytojus į intensyvių emocijų, aistros ir sinkopuoto ritmo pasaulį.

Tarp iškiliausių festivalio svečių iš užsienio – valstybinis choras „Latvija“, diriguojamas Mārio Sirmais. Tai didžiausias profesionalus choras Baltijos šalyse. Jo kūrybinis braižas, unikalus skambesys, latvių chorinės muzikos tradicijų puoselėjimas išskiria šį kolektyvą iš daugelio kitų. Itin pabrėžiama kolektyvo vokalinė kultūra, atlikimo preciziškumas, beribės interpretacijų galimybės.

Vilniaus klausytojams choras „Latvija“ paruošė programą, kurioje atsiskleis kolektyvo universalumas – gebėjimas įtaigiai atlikti įvairių epochų ir žanrų chorinę muziką. Koncertas „Fragmentai“ vyks rugsėjo 28 d., 19 val., Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje.

Žanrų paletė įvairėja

Iš Lietuvos profesionalių chorų klausytojai išgirs monumentalią Kauno valstybinio choro programą. Joje – Johanno Sebastiano Bacho meistriškai sukomponuoti motetai, kurie dar vadinami „motetinėmis fugomis“.

Kauno valstybinis choras, diriguojamas Roberto Šerveniko, rugsėjo 21 d. 20 val. Vilniaus Šv. Ap. Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje atliks keturis iš aštuonių išlikusių J.S.Bacho motetų, kurie skambės taip, kaip buvo atliekami J.S.Bacho tarnystės Šv.Tomo bažnyčioje Leipcige metais – pritariant vargonų pozityvui ir violončelei.

Gausias chorų gretas papildys ir Šv. Jonų bažnyčios gospelo choras, kuris praturtins festivalį ritmiškesne muzika, nes pirmą kartą pasirodys su rimto grupe. Jo koncerte skambės gospelo muzika, gimusi JAV pietinėse valstijose, įtakota bliuzo bei kantri žanrų. 2022 m. spalio 22 d. 18 val., Šv. Juozapo bažnyčioje skambės šiuo stiliumi aranžuotos seniausios gospelo giesmės.

Šv. Jokūbo tarptautinis festivalis kasmet plečia ne tik atlikėjų, stilių, bet ir žanrų įvairovę, tad greta chorinės muzikos bus pristatomi įdomūs kamerinės muzikos koncertai. Rugsėjo 14 d. 20 val., Vilniaus Šv. Ap. Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje išgirsime keturių jaunų vokalistų grupę „Il Senso“.Ansamblis susikūrė tik prieš kelis metus, tačiau greitai ir sėkmingai įsiveržė į šalies koncertinį gyvenimą.

Dar vieną kamerinės muzikos vakarą spalio 5 d. 20 val., Šv. Ap. Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje dovanos soprano ir fortepijono duetas. Tai Ukrainos nacionalinio operos ir baleto teatro solistė Kseniya Bakhritdinova-Kravchuk ir pianistas Darius Mažintas.

Solistė kūrė vaidmenis Ukrainos, Europos ir Azijos operos teatruose, tačiau prasidėjus karui paliko savo šalį ir prieglobstį rado Lietuvoje. Čia ji bendradarbiauja su Lietuvos nacionaliniu operos ir baleto teatru, rengia koncertus ir atstovauja savo šaliai pristatydama Ukrainos kompozitorių kūrybą. Mažintas daug dėmesio skiria Ukrainai ne tik savo kūrybinėje, bet visuomeninėje veikloje.

Kamerinės muzikos vakare išvysime ir visiems puikiai pažįstamą dainininkę Jurgą Šeduikytę. Siekis leistis į vis naujas, kupinas profesinių iššūkių saviraiškos keliones nukreipė dainininkę į baroko ir klasikos sferas. Taip radosi programa su vargonininke Diana Enciene. Spalio 9 d.13 val. dueto koncerte Vilniaus Šv.Kazimiero bažnyčioje skambės baroko epochos kūryba ir Jurgos autorinės kompozicijos.

Padės melomanams atvykti į sostinę

Baigiamasis festivalio koncertas įprasmins šių metų dedikaciją. Jame skambės iškilūs šiuolaikinių Ukrainos ir Lietuvos kompozitorių darbai – Valentino Silvestrovo Septintoji simfonija ir lietuvių autorės Zitos Bružaitės 2015 m. sukurtas Requiem.

Šiuos kūrinius spalio 30 d. 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje atliks valstybinis choras „Vilnius“ ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, dirigentas Modestas Pitrėnas.

Šiemet XII tarptautinio Šv. Jokūbo festivalio „Dainuojantys paukščiai“ pasklis po Vilniaus, Panevėžio, Alytaus, Kaišiadorių bažnyčias ir koncertines erdves.

Pasiklausyti koncertų galės ir Lietuvos regionų muzikos mėgėjai – pirmą kartą festivalio istorijoje rengėjai – valstybinis choras „Vilnius“ – pasirūpins galimybe klausytojams atvykti į renginius sostinėje. Tad šventės žinia apie tai, kad muzika pakylėja, įkvepia, vienija, guodžia, o galbūt kalba net ir už tuos, kurių jau nebėra šalia, sklis plačiai.

XII TARPTAUTINIS ŠV. JOKŪBO FESTIVALIS

CANTUS AVIUM (Dainuojantys paukščiai)

2022.09.10 – 10.30

Vilnius, Kaišiadorys, Alytus, Panevėžys

Skiriamas Šventiesiems Jokūbo metams ir Ukrainai

PROGRAMA

Rugsėjo 10 d., šeštadienis, 20 val.

Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia, Vilnius

Festivalio pradžios koncertas

Cantus Avium

KĘSTUTIS KAČINSKAS (karilionas)

ERIKA KVIATKOVSKAJA (sopranas)

MARIUS TURLAJUS (tenoras)

VINCENZO DE MARTINO (vargonai)

ZENONAS BAGAVIČIUS (mušamieji)

TOMAS KULIKAUSKAS (mušamieji)

VAIDAS MARTINAITIS (skaitovas)

VALSTYBINIS CHORAS VILNIUS

Meno vadovas ir dirigentas ARTŪRAS DAMBRAUSKAS

DONATAS ZAKARAS – Credo (premjera)

GIEDRIUS SVILAINIS – Dominikonų varpai (premjera)

Šeštą profesionalios veiklos dešimtmetį skaičiuojantis valstybinis choras „Vilnius“, nemažai dėmesio skiria nacionalinei šiuolaikinei ir moderniai chorinei muzikai, taip plėsdamas klausytojų akiratį ir sakralinės muzikos ribų suvokimą.

Dvyliktus metus choro rengiamame tarptautiniame Šv. Jokūbo muzikos festivalyje kasmet pristatomos pasaulinės naujų kūrinių premjeros, ne išimtis ir šiemetinis festivalis. Ne vienerius metus su choru „Vilnius“ bendradarbiaujantys kompozitoriai Donatas Zakaras ir Giedrius Svilainis festivaliui dedikuoja naujai parašytus kūrinius.

Puikiai chorinės sakralinės muzikos specifiką išmanantis D. Zakaras chorui dedikavo naujausią savo kūrinį Credo. Tai liturginiu tekstu parašyta tikėjimo giesmė, nešanti viltį ir susikaupimą.

Istoriniai Šv. Augustino ir Tomo Akviniečio tekstai įkvėpė kompozitorių Giedrių Svilainį parašyti oratoriją „Dominikonų varpai“ mišriam chorui, solistams, karilionui, vargonams ir mušamiesiems. Kiekviena iš dešimties kūrinio dalių turi savitą nuotaiką, o dvasinės būsenos išraiškos perduodamos įvairiomis muzikos priemonėmis.

Kūrinių premjeras diriguos maestro Artūras Dambrauskas, ilgametis valstybinio choro „Vilnius“ meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas.

Įėjimas laisvas

Rugsėjo 14 d., trečiadienis, 20 val.

Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia, Vilnius

Žodžių negana…

IL SENSO:

INDRĖ ANANKAITĖ (sopranas)

IEVA BARBORA JUOZAPAITYTĖ (sopranas)

LAIMONAS BENDARAVIČIUS (tenoras)

KASPARAS DAMULIS (tenoras)

RIMVYDAS MITKUS (klavišiniai)

Programa: LEONARD COHEN, ROLF LØVLAND, VYTAUTAS KERNAGIS, ALGIMANTAS RAUDONIKIS, ALBERT HAMMOND

Siekis kurti drauge ir dalintis savo talentu paskatino keturis jaunosios kartos solistus – Indrę Anankaitę, Ievą Barborą Juozapaitytę, Laimoną Bendaravičių ir Kasparą Damulį – susivienyti bendriems scenos projektams. Baigę Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, atlikėjai rinkosi skirtingus kūrybinius kelius: tobulino profesinius įgūdžius, dalyvavo tarptautiniuose konkursuose, televizijos projektuose, operų pastatymuose, aktyviai koncertavo Lietuvoje ir svetur.

Prieš kelerius metus atlikėjų subrandinta idėja susiburti į kvartetą tapo tikrove ir grupė pavadinimu „Il Senso“ („Prasmė“) sėkmingai įsiveržė į šalies koncertinį gyvenimą. Didelę laiko dalį kolektyvas dirba įrašų studijoje, kur gimsta nauji Lietuvos kompozitorių specialiai grupei „Il Senso“ parašyti vokaliniai kūriniai.

Įėjimas laisvas

Rugsėjo 21 d., trečiadienis, 20 val.

Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia, Vilnius

Motetai

ASTA KRIŠTAPONIENĖ (violončelė)

LINA KRĖPŠTAITĖ (vargonai)

KAUNO VALSTYBINIS CHORAS

Meno vadovas ir dirigentas ROBERTAS ŠERVENIKAS

Programa: JOHANN SEBASTIAN BACH

XII a. susiformavęs sakralinės giesmės – moteto žanras bėgant laikui keitėsi ir tobulėjo, įgavo įvairias formas ir tam tikrus tautinius bruožus. Protestantiškoje baroko epochos Vokietijoje jis tapo savarankišku žanru – vokišku motetu ir buvo kuriamas ne tradiciniu lotynišku, o vokišku tekstu. Muzikologai vienbalsiai sutaria, kad žanrinio ir muzikinio tobulumo viršūnę motetas pasiekė Johanno Sebastiano Bacho kūryboje. Jo meistriškai sukomponuoti, kupini įvairiausių polifoninių išraiškos priemonių, motetai dažnai vadinami „motetinėmis fugomis“.

Kauno valstybinis choras, diriguojamas Roberto Šerveniko, Šv. Jokūbo muzikos festivalio klausytojams atliks keturis iš aštuonių išlikusių J. S. Bacho motetų: dvigubam chorui parašytus „Singet dem Herrn ein neues Lied“ („Giedokite Viešpačiui naują giesmę“), „Komm, Jesu, komm“ („Jėzau, ateik“), penkiabalsį „Jesu, meine Freude“ („Jėzau, mano džiaugsme“) ir keturiems balsams skirtą „Lobet den Herrn alle Heiden“ („Šlovinkite Viešpatį visos tautos“). Šie vokalinio meno šedevrai skambės taip, kaip buvo įprasta J. S. Bacho tarnystės Šv. Tomo bažnyčioje Leipcige metais – pritariant vargonų pozityvui ir violončelei.

Įėjimas laisvas

Rugsėjo 24 d., šeštadienis, 18 val.

Šv. Juozapo bažnyčia, Vilnius

Misatango

INGRIDA GÁPOVGÁ (sopranas)

MARIO STEFANO PIETRODARCHI (bandonija)

MARK KOMOLA (fortepijonas)

CAPELLA BYDGOSTIENSIS (Lenkija)

Meno vadovas ir dirigentas PIOTR PŁAWNER

CHORAS ASTROLABIUM (Lenkija)

Dirigentė KINGA LITOWSKA (Lenkija)

Programa: MIŁOSZ BEMBINOW – Stabat Matter

MARTIN PALMIERI – „Misa a Buenos Aires“ („Misatango“)

Festivalio svečiai iš Lenkijos – Torūnės choras „Astrolabium“ ir kamerinis ansamblis „Capella Bydgostiensis“ – rugsėjo 23 d. koncerte klausytojus supažindins su šiuolaikinio lenkų kompozitoriaus Miłoszo Bembinowo ir Argentinoje gimusio Martino Palmieri kūrybą.

Chorą „Astrolabium“, meno vadovė ir dirigentė Kinga Litowska, ir M. Bembinową sieja ilgametė kūrybinė bičiulystė, koncertinė veikla, bendrai inicijuojami projektai. 2013 m. išleista kompaktinė plokštelė, kurioje skamba choro atliekama M. Bembinowo Stabat Matter – šis kūrinys bus atliktas ir festivalio koncerte.

„Misa a Buenos Aires“ („Misatango“) – chorinės mišios skambančios tango akordais. Tai drąsus kūrinys: sukonstruotas kaip ir klasikinės mišios lotynų kalba, tačiau savo ekspresija panardina klausytoją į intensyvių emocijų, aistros ir sinkopuotų ritmų pasaulį.

Drauge su choru „Astrolabium“ grieš pasaulinę šlovę pelnęs kamerinis ansamblis „Capella Bydgostiensis“, meno vadovas ir dirigentas Piotr Pławner, Ingrida Gápovgá (sopranas), Markas Komola (fortepijonas), Mario Stefano Pietrodarchi (bandonija). Dirigentė – Kinga Litowska.

Įėjimas laisvas

Rugsėjo 28 d., trečiadienis, 19 val.

Šv. Kotrynos bažnyčia, Vilnius

Fragmentai

VALSTYBINIS CHORAS LATVIJA (Latvija)

Meno vadovas ir dirigentas MĀRIS SIRMAIS

Programa: ĒRIKS EŠENVALDS, PĒTERIS VASKS, HECTOR BERLIOZ, JOHANNES BHRAMS, MAURICE RAVEL, VACLOVAS AUGUSTINAS, OLIVIER MESSIAEN, HANNA HAVRILETS

Valstybinis choras „Latvija“ yra vienas reikšmingiausių Latvijos kultūrinio gyvenimo dalyvių, kurio kūrybinis braižas, unikalus skambesys, latvių chorinės muziko tradicijų puoselėjimas išskiria šį kolektyvą iš daugelio kitų.

Valstybinis choras „Latvija“ yra didžiausias profesionalus choras Baltijos šalyse, kviečiamas ir laukiamas garsiausių pasaulio orkestrų ir dirigentų koncertinėse programose, prestižinėse pasaulio koncertų salėse. Itin pabrėžiama kolektyvo vokalinė kultūra, atlikimo preciziškumas, beribės interpretacijų galimybės. Choras net septynis kartus pelnė Didįjį Latvijos muzikos apdovanojimą, o 2013-aisiais laimėjo Nacionalinį apdovanojimą už įrašus klasikinės muzikos kategorijoje.

Choro meno vadovas ir vyr. dirigentas Māris Sirmais – vienas labiausiai pripažintų dirigentų Latvijoje, jo įgyto chorinio ir orkestrinio dirigavimo įgūdžiai suteikė galimybę bendradarbiauti su kameriniais, simfoniniais orkestrais ir 2000 m. pelnyti pasaulinį pripažinimą diriguojant Arvo Pärto Te Deum Švedijoje.

Vilniaus klausytojams choras „Latvija“ paruošė programą, kurioje atsiskleis visas kolektyvo amplua – gebėjimas įtaigiai atlikti įvairių epochų ir žanrų chorinę muziką.

Bilietai – 10, 15, 20 Eur

Spalio 1 d., šeštadienis, 19 val.

Lietuvos nacionalinė filharmonija, Vilnius

Žodžių ir balsų romantika

KAROLINA STALMACHOWSKA (obojus, Lenkija)

LENKIJOS RADIJO CHORAS (Lenkija)

Meno vadovė ir dirigentė MARIA PIOTROWSKA-BOGALECKA

Programa: KAROL SZYMANOWSKI, ROMAN MACIEJIEWSKI, KRZYSZTOF PENDERECKI, SZYMON GODZIEMBA-RYTEK, PIOTR TABAKIERNIK, JOANNA WNUK-NAZAROWA

Lenkijos radijo choras („Chór Polskiego Radia“), įkurtas 1948 m. Jerzy Gerto, skiria didelį dėmesį lenkų kompozitorių muzikai, daug koncertuoja ir įrašinėja Lenkijos nacionaliniam radijui ir televizijai, bendradarbiauja su šalies ir užsienio įrašų kompanijoms.

Lenkijos radijo choras gali didžiuotis pasaulinėmis garsiausių Lenkijos šiuolaikinių meistrų, tokių kaip Witoldo Lutosławski, Henryk Mikołaj Górecki, Krzysztof Penderecki ir Wojciech Kilar kūrinių premjeromis, taip pat bendradarbiavimu ir su naujos kartos lenkų kompozitoriais.

Šv. Jokūbo festivaliui choras parengė išskirtinę programą, atspindinčią lenkų kultūros romantizmą: pirmoje koncerto dalyje choras atliks lenkų kompozitorių K. Szymanowskio ir R. Maciejewskio Kurpių krašto dainas ir K. Pendereckio kompozicijas. Antroje – Lenkijos kultūros romantizmą atliepianti kompozitorių J. Wnuk-Nazarowa, P. Tabakiernik ir S. Godziemba-Trytek kūryba.

Koncertas rengiamas bendradarbiaujant su Lenkijos kultūros ir paveldo ministerija bei Lietuvos nacionaline filharmonija.

Bilietai – 10, 15 Eur

Spalio 5 d., trečiadienis, 20 val.

Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia, Vilnius

Širdies daina

KSENIYA BAKHRITDINOVA-KRAVCHUK (sopranas, Ukraina)

DARIUS MAŽINTAS (fortepijonas)

Programa: VOLODYMYR FEINER, VASYL BARVINSKYI, MYKOLA LEONTOVYCH, HIERODEACON HYPATIUS, MYKOLA LYSENKO, INNA FRANCESKEVICH, OLEKSANDR KOZARENKO

Ukrainos nacionalinio operos ir baleto teatro solistė Kseniya Bakhritdinova-Kravchuk (sopranas) sėkmingai kūrė vaidmenis Ukrainos, Europos ir Azijos operos teatruose. Po 2022 m. vasario 24 d. Rusijos pradėto karo Ukrainoje, Kseniya su šeima tapo vieni iš milijonų Ukrainos karo pabėgėlių, priverstų ieškoti laikinų namų svečioje šalyje. Solistė rado prieglobstį Lietuvoje ir galimybę tęsti savo profesinę veiklą – čia ji bendradarbiauja su Lietuvos nacionaliniu operos ir baleto teatru, rengia koncertines programas ir atstovauja savo šalį pristatydama Ukrainos kompozitorių kūrybą.

Pianistas Darius Mažintas – visuomenės veikėjas, tarptautinių konkursų laureatas garsėja savo pilietinėmis iniciatyvomis. Vykstant karui pianistas kartu su bendražygiais organizuojant fondui „Looking At The Stars“ vyko į subombarduotą Irpinės miestą, kur prie Kultūros centro griuvėsių grojo F. Šopeno noktiurnus karo siaubą ir žiaurumą patiriantiems ukrainiečiams. Šią misiją plačiai aprašė pasaulio žiniasklaida, buvo sukurtas dokumentinis filmas.

Spalio 5 d., 20 val., Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje prabils „Širdies daina“ – festivalio koncerto programa, gimusi atlikėjų, patyrusių karo siaubą, širdyse.

Įėjimas laisvas

Spalio 2 d., sekmadienis, 13.30 val.

Kristaus Atsimainymo katedra, Kaišiadorys

Spalio 9 d., sekmadienis, 13 val.

Šv. Kazimiero bažnyčia, Vilnius

Dangaus link

JURGA ŠEDUIKYTĖ (vokalas)

DIANA ENCIENĖ (vargonai)

Programa: JOHANN SEBASTIAN BACH, ANTONIO VIVALDI, WOLFGANG AMADEUS MOZART, GEORGE FRIEDERICH HĀNDEL

Jurga Šeduikytė gerbėjams atpažįstama dėl atlikėjos išskirtinės atlikimo manieros, drąsių kūrybinių potyrių ir ryžto ieškoti naujų išraiškos formų. Siekis leistis į vis naujas ir kupinas profesinių iššūkių saviraiškos keliones savaime pakreipė Jurgą Šeduikytę nauja kryptimi – baroko ir klasikos link.

Naujai užgimusi koncerto idėja drauge suvedė Jurgą ir Dianą Encienę, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dėstytoją ir vargonų muzikos entuziastę, rengiančią ir solinius vargonų koncertus, ir grojančią įvairių ansamblių sudėtyse.

Programoje „Dangaus link“(„To the Sky“) skambės baroko epochos kūryba ir pačios Jurgos atliekamos autorinės kompozicijos.

Įėjimas laisvas

Spalio 15 d., šeštadienis, 19 val.

Kristaus Karaliaus katedra, Panevėžys

Tikiu

VALSTYBINIS CHORAS VILNIUS

Meno vadovas ir vyr. dirigentas ARTŪRAS DAMBRAUSKAS

Programa: DONATAS ZAKARAS, VACLOVAS AUGUSTINS, RICHARD DUBRA, PĒTERIS PLAKIDIS, KIM ANDRÉ ARNESEN

Valstybinis choras „Vilnius“ – profesionalaus meno kolektyvas, pasižymintis atlikimo kultūra, įvairiapusiškumu, nacionalinės chorinės muzikos sklaida. Išskirtinė choro ypatybė – kūrybiškumo ir profesionalumo sintezė, gebėjimas perteikti muziką skirtingoms klausytojų auditorijoms, netradicinių renginių ir projektų įgyvendinimas.

Koncertai Lietuvos miestuose ir miesteliuose – neatskiriama kolektyvo profesionalios veiklos dalis, choras vykdo savo misiją ir į koncertų programas regionuose įtraukia naujus Lietuvos ir užsienio kompozitorių kūrinius, pristato kaimyninių Baltijos šalių chorinę muziką.

Koncerte Panevėžyje skambės naujas D. Zakaro kūrinys Credo, Latvijos kompozitorių R. Dubra ir P. Plakidis kūryba.

Įėjimas laisvas

Spalio 22 d., šeštadienis, 18 val.

Šv. Juozapo bažnyčia, Vilnius

Vargams pasibaigus

Spalio 23 d., sekmadienis, 19 val.

Švč. M. Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčia, Alytus

Vargams pasibaigus

KĘSTUTIS VAITKEVIČIUS (akustinė, elektrinė gitaros)

ROKAS MIKALKEVIČIUS (akustinė, elektrinė gitaros)

VILIMAS NORKŪNAS (klavišiniai)

LAIMA BENDORAITYTĖ (bosinė gitara)

GEDIMINAS AUGUSTAITIS (mušamieji)

ŠV. JONŲ BAŽNYČIOS GOSPEL CHORAS

Meno vadovė ir dirigentė KRISTINA ŽALDOKAITĖ

Programa: Blind Willie Johnson, tradicinės giesmės

Kristinos Žaldokaitės vadovaujamas Vilniaus Šv. Jonų bažnyčios gospel choras skaičiuoja jau 14-uosius gyvavimo metus. Šis choras vienas iš pirmųjų atnešė gospel muzikos žanrą į Lietuvą ir užaugino nemažą būrį šios muzikos mylėtojų. Vilniaus Šv. Jonų bažnyčios choras beveik kiekvieną sekmadienį gieda Šv. Jonų mišiose bei kituose organizuojamuose koncertuose.

Festivalyje choras atliks naujausią savo programą, kurią sudaro gospel muzika, gimusi JAV pietinėse valstijose, kur jos skambesiui daugiausia įtakos padarė bliuzas bei kantri žanras. Programoje skambės šiuo stiliumi aranžuotos seniausios gospel giesmės, kurias išpopuliarino keliaujantis aklas evangelistas ir muzikantas Blind Willie Johnson.

Šv. Jokūbo festivalio klausytojams parengtoje programoje Šv. Jonų bažnyčios gospel choras pirmą karta pasirodys su ritmo grupe.

Įėjimas nemokamas

Spalio 30 d., sekmadienis, 19 val.

Lietuvos nacionalinė filharmonija, Vilnius

Festivalio pabaigos koncertas.

Requiem didvyriams

VALSTYBINIS CHORAS VILNIUS

Meno vadovas ir vyr. dirigentas ARTŪRAS DAMBRAUSKAS

LIETUVOS NACIONALINIS SIMFONINIS ORKESTRAS

Dirigentas MODESTAS PITRĖNAS

Programa: VALENTIN SILVESTROV, ZITA BRUŽAITĖ

XII tarptautinio Šv. Jokūbo festivalio pabaigai – iškilūs šiuolaikinių Ukrainos ir Lietuvos kompozitorių darbai – tai Valentino Silvestrovo Septintoji simfonija, kurią Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas Christopherio Lyndono-Gee, prieš metus išleido kompaktinėje plokštelėje garsiojoje kompanijoje „Naxos“.

Greta nuskambės lietuvių autorės Zitos Bružaitės 2015 m. sukurtas Requiem. Kompozitorė kabėjo: „Šio devynių dalių kūrinio užuomazga gimė per Vėlines, apmąstant mūsų visų laikinumą, aplinką, tarpusavio santykius, laikinai svarbius dalykus ir užgyventų daiktų vertes. Lapkričio pirmomis dienomis, per vakarines promenadas po Lietuvos kapavietes praeinant pro savo artimo ar tolimo bičiulio, protėvio ar nepažįstamojo kauburėlius, negalima nepajusti ramybės, negrįžtančios praeities, troškimų, perkeltų Anapus iš šio Laiko kartu su išėjusiais...“

Šis koncertas įprasmina festivalio dedikaciją Šventiesiems Jokūbo metams ir karui Ukrainoje.

Bilietai – 10, 15 Eur

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.