Vieną garsiausių Italijos muzikos kolektyvų „Icarus Ensemble“ į Vilnių atlydės kultinis kompozitorius

Šį rudenį Šv. Kotrynos bažnyčioje rengiamas išskirtinis koncertas – Tarptautiniame aktualios muzikos festivalyje „Gaida 2022“ lapkričio 3 d. pasirodys vienas ryškiausių Italijos šiuolaikinės muzikos kolektyvų „Icarus Ensemble“.

S.Sciarrino. <br>L.Carrà nuotr.
S.Sciarrino. <br>L.Carrà nuotr.
 „Icarus Ensemble“.<br> S.Perucchetti nuotr.
 „Icarus Ensemble“.<br> S.Perucchetti nuotr.
 „Icarus Ensemble“.<br> S.Perucchetti nuotr.
 „Icarus Ensemble“.<br> S.Perucchetti nuotr.
 „Icarus Ensemble“.<br>A.Mazzoni nuotr.
 „Icarus Ensemble“.<br>A.Mazzoni nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 27, 2022, 2:58 PM

Koncerto programa, pavadinta „Salvatore Sciarrino portretas“, dedikuota pasaulinio garso kompozitoriui ir tikram italų šiuolaikinės muzikos grandui. Joje skambės S. Sciarrino kūriniai, apimantys net 40 metų šio įžymaus muzikos meistro kūrybos laikotarpį.

Be to, koncerte nuskambės ir pasaulinė premjera – Vilniaus publika išgirs naujausią, ką tik šiemet sukurtą S. Sciarrino kūrinį „Paesaggio con macerie“ („Peizažas su griuvėsiais“). Šiuo kūriniu, pasak autoriaus, siekiama sugriauti abejingumo sieną ir tylų pritarimą smurtui, kuris tarsi nepastebimas aplink ar jo nenorima pastebėti.

Vienas įdomiausių Italijos muzikos kolektyvų „Icarus Ensemble“ nuo 2007 m. į savo sudėtį pradėjo kviesti geriausius naujosios kartos muzikos atlikėjus ir bendradarbiauti su elektronikos bei video kūrėjais, tokiais kaip „Otolab“ and „MartinenFabrik“.

Naujų ansamblio sudėčių projektai, vadovaujant Francesco Micheli, su dideliu pasisekimu skambėjo ir RAI Radio3, ir ansamblio koncertuose festivalyje San Franciske, JAV, bei garsiojoje Zagrebo bienalėje, kurioje kartu su video menininkais „MartinenFabrik“ ansamblis parengė įspūdingą projektą „The Dark Side of the Moon / Revisited“.

„Icarus Ensemble“ yra parengęs skirtingas programas Maramotti meno kolekcijai, nuo Terry Riley „In C“ iki mišrių Georgo Crumbo/Guo Wengjing programų, bei koncertavo Paryžiuje, Madride, Dižone, Kaire, Aleksandrijoje, Milane, Modenoje, Mantujoje ir kituose savo šalies miestuose.

Nuo 2017 m. šio ansamblio nariai yra žymiosios Milano „Accademia di Brera“ – aukštosios vizualiųjų menų mokyklos – rezidentai: čia bendradarbiaudami su įvairiais menininkais jie pradėjo rengti „Sound and Art Festival“. Ansamblis taip pat bendradarbiauja su garsiąja, šimtametes tradicijas skaičiuojančia Breros Pinakoteka, savo projektus rodo Reggio Emilijoje, Bolonijoje.

„Icarus Ensemble“ ypač daug dėmesio skiria šiuolaikinės muzikos atlikimui ir muzikos ryšiams su kitais menais. 2018 m. ansamblis dalyvavo Italijos kultūros paveldo projekte MIUR Venecijoje, 2020 m. atliko Iannio Xenakio „Persephassa“ muzikos ir architektūros ryšiams skirtame festivalyje „Rigenera“. Taip pat ansamblis laimėjo Italijos užsienio reikalų ministerijos konkursą, skirtą italų muzikos sklaidai pasaulyje.

Šiais metais „Icarus Ensemble“ dalyvavo „Roberto Olivan Performing Art“ trupės sukurto baleto „Gold“ premjerose Barselonos „Mercat del flors Casa de la Dansa“ scenoje, taip pat koncertavo Gvanachuate Meksikoje. Kitų metų pavasarį ansamblis vėl dalyvaus Zagrebo bienalėje.

Nuo 2020 m. kolektyvas rengia monografinių koncertų seriją „Portretai“, skirtą kompozitorių, kurie patys dalyvauja savo muzikos pristatyme, kūrybai. Būtent toks ir bus „Icarus Ensemble“ koncertas Vilniuje, į kurį atvyksta ir įžymusis kompozitorius Salvatore Sciarrino.

Salvatore Sciarrino vadinamas „dažniausiai atliekamu šiuolaikiniu italų kompozitoriumi pasaulyje“. Jis yra daugelio kamerinių kūrinių bei operų ir kompozicijų muzikiniam teatrui autorius. Savo kūryboje jis mėgsta žaisti užuominomis į praeities muziką.

Pavyzdžiui, tarp jo sceninių kūrinių yra operos pavadinimu „Lohengrinas“, „Makbetas“, o koncerte Vilniuje skambės tokie kūriniai kaip „Adagio di Mozart“, „Gesualdo senza parole“ („Gesualdo be žodžių“), „Paesaggio con macerie“. Pastarajame, šiemet sukurtame S. Sciarrino naujausiame kūrinyje, autorius mezga dialogą su Fredericu Chopinu.

Svarbu paminėti, kad „Icarus Ensemble“ koncertui Vilniuje diriguos žymus italų dirigentas Marco Angius, itin vertinamas už šiuolaikinės muzikos interpretacijas ir operos kūrinių pastatymus.

Vieno garsiausių italų muzikinių kolektyvų „Icarus Ensemble“ koncertas su įžymaus kompozitoriaus Salvatore Sciarrino kūriniais – lapkričio 3 d., Vilniaus šv. Kotrynos bažnyčioje. Bilietus platina „Kakava.lt“.

Europos festivalių laureatas, didžiausias aktualios muzikos forumas Baltijos šalyse – festivalis „Gaida 2022“ – šiemet rengiamas nuo spalio 20 d. iki lapkričio 6 d., sekite festivalio renginių programą tinklapyje www.gaida.lt. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, remia Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.