Asmik Grigorian debiutą Niujorko „Metropolitan Opera“ išvys visų žemynų publika

Kitą savaitę „Forum Cinemas Vingis“ prasidedantis transliacijų iš Niujorko teatro „Metropolitan Opera“ sezonas pažers staigmenų.

 LNOBT ne kartą rodyta režisieriaus A.Minghellos „Madam Baterflai“ pristatys pasaulinei auditorijai lietuvę A.Grigorian.<br> Lrytas.lt koliažas.
 LNOBT ne kartą rodyta režisieriaus A.Minghellos „Madam Baterflai“ pristatys pasaulinei auditorijai lietuvę A.Grigorian.<br> Lrytas.lt koliažas.
 A. Grigorian.<br> A. Bako nuotr.
 A. Grigorian.<br> A. Bako nuotr.
LNOBT ne kartą rodyta režisieriaus A.Minghellos „Madam Baterflai“ pristatys pasaulinei auditorijai lietuvę A.Grigorian.<br> Nuotr. iš LR archyvo.
LNOBT ne kartą rodyta režisieriaus A.Minghellos „Madam Baterflai“ pristatys pasaulinei auditorijai lietuvę A.Grigorian.<br> Nuotr. iš LR archyvo.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-10-14 16:15, atnaujinta 2023-10-14 18:55

Į didįjį kino ekraną jau penkioliktąjį sezoną Lietuvoje grįžta Niujorko „Metropolitan Opera“ teatro spektakliai. Paskelbtoje šio sezono programoje – devyni transliacijų seansai, tarp jų trijų šio teatro premjerų ir dviejų naujų klasikos pastatymų.

Svarbi žinia lietuvių publikai – pamėgtame amerikiečio Anthony Minghellos režisuotame „Madam Baterflai“ spektaklyje Čio čio san dainuos sopranas Asmik Grigorian. Simboliška, kad jau beveik 20 metų gyvuojantis spektaklis yra „Metropolitan Opera“, Anglijos nacionalinės operos ir Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro koprodukcija, ne kartą rodyta LNOBT.

A.Grigorian taps antrąja po Violetos Urmanos lietuvių soliste, įžengusia į šlovingąją Niujorko sceną ir pasirodžiusia daugiau kaip 70 šalių kino žiūrovams. Vakaras bus tiesiogiai transliuojamas Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Lietuvės karjeros viršūnė

Artistės mylimąjį Pinkertoną spektaklyje įkūnys JAV tenoras Jonathanas Tetelmanas, operą diriguos viena ryškiausių moterų dirigenčių Xian Zhang. Šis pasirodymas taps įspūdingų A.Grigorian karjeros įvykių kulminacija.

Spalio pradžioje Berlyne svarbiausiuose Vokietijos klasikinės muzikos apdovanojimuose „Opus Klassik“ jai buvo sutektas Metų solistės titulas už kartu su pianistu Luku Geniušu įrašytą albumą „Disonansas. Rachmaninovo romansai“. Šiemet šis albumas pelnė ir Tarptautinį klasikinės muzikos apdovanojimą (ICMA), o pernai buvo pripažintas Metų albumu prestižiniuose „Gramophone“ klasikinės muzikos apdovanojimuose Londone.

A.Grigorian su L.Geniušu apkeliavo svarbiausias Europos muzikos scenas su rusų autorių muzikos programomis.

Jie koncertavo Elbės filharmonijoje, Milano teatre „La Scala“, Frankfurto operoje, Vienos „Konzerthaus“, Ciuricho operoje, „Salle Gaveau“ Paryžiuje, Londono „Wigmore Hall“, Provanso Ekso (Prancūzija), Zalcburgo (Austrija) festivaliuose ir kitur.

Tarp „Metropolitan Opera“ naujojo kino sezono žvaigždžių bus ir daugiau lietuviams žinomų vardų. Tai LNOBT darbavęsi italų dirigentas Daniele Rustioni, lenkų režisierius Mariuszas Trlinskis, su Kauno miesto simfoniniu orkestru bendradarbiavęs JAV sopranas Nadine Sierra.

Ryžosi drąsiam eksperimentui

Įdomu, kad Niujorko teatras sezoną šiemet pradės net trijų šiuolaikinių veikalų premjeromis. Du iš jų diriguos teatro muzikos vadovas Yannickas Nezet-Sequinas.

Maestro ir „Metropolitan Opera“ vadovas Peteris Gelbas ryžosi įdomiam eksperimentui. Praradę viltį pritraukti naujos auditorijos amžinąja klasika, stringant bilietų pardavimui, jie nutarė atsigręžti į gyvųjų kompozitorių operas, nors kelios tokios pastaraisiais metais buvo šaltokai sutiktos kritikų.

Tandemą įkvėpė neseniai rodytos kompozitoriaus Kevino Putso operos „Valandos“ pasaulinės premjeros sėkmė. Veikalas pranoko lūkesčius ne tik komerciškai – kone pusę jo publikos sudarė teatro naujokai. Pasaulinės premjeros „Metropolitan Opera“ scenoje buvo sulaukta po 16 metų. Tad per ateinančius 5 metus teatras planuoja parodyti net septynias pasaulines premjeras ir iš viso 17 šiuolaikinių operų premjerų.

Teatro vadovai teigė siekiantys sveikos klasikos ir šiuolaikinių operų pusiausvyros ir ramino tradicijų mėgėjus, kad Richardas Wagneris, Giacomo Puccini ir Giuseppe Verdi repertuare visada bus.

Pasiekė milijonus žiūrovų

Šį kino sezoną operų mėgėjai išvys naujus „Karmen“ ir „Likimo galios“ pastatymus Niujorke. Teatras taip pat parodys prikeltus „Nabuko“, Charles’io Gounod „Romeo ir Džuljetos“, G.Puccini „Kregždutės“ spektaklius.

Kaip ir kasmet, „Forum Cinemas“ žiūrovai per transliacijų pertraukas galės „patekti“ į „Metropolitan“ scenos užkulisius, išgirsti interviu su vakaro žvaigždėmis.

Spalio 21 d. „Forum Cinemas“ operų sezoną pradės šiuolaikinio amerikiečių kompozitoriaus Jake’o Heggie veikalas „Dead Man Walking“, sukurtas pagal istorinės asmenybės sesers Helenos Prejean memuarus. Ši dar gyva dvasininkė kovojo už mirties bausmės panaikinimą.

Premjeroje ją įkūnys vienas iškiliausių šių laikų mecosopranų amerikietė Joyce DiDonato.

2006 metais „Metropolitan Opera“ pirmoji iš meno kompanijų pasitelkė kūrybos sklaidai kiną ir tapo šios srities lydere. Teatro spektakliai šiandien transliuojami daugiau kaip 2200 kino teatrų visame pasaulyje.

Iki šiol į šiuos kino seansus parduota per 30 milijonų bilietų.

Operos „Dead Man Walking“ premjeros transliacija iš Niujorko „Metropolitan Opera“ – kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ spalio 21 d.

15-asis operų sezonas „Forum Cinemas“

2023 m. spalio 21 d. 19.55 val. – J.Heggie „Dead Man Walking“ (MET premjera).

2023 m. lapkričio 22 d. 18 val. – A.Daviso „The Life and Times of Malcolm X“ (premjeros įrašas).

2023 m. gruodžio 9 d. 19.55 val. – D.Catano „Florencia en el Amazonas“ (MET premjera).

2024 m. sausio 6 d. 19.55 val. – G.Verdi „Nabukas“.

2024 m. sausio 27 d. 19.55 val. – G.Bizet „Karmen“ (naujas pastatymas).

2024 m. kovo 9 d. 19 val. – G.Verdi „Likimo galia“ (naujas pastatymas).

2024 m. kovo 28 d. 18 val. – Ch.Gounod „Romeo ir Džuljeta“ (įrašas).

2024 m. balandžio 20 d. 19.55 val. – G.Puccini „Kregždutė“.

2024 m. gegužės 11 d. 19.55 val. – G.Puccini „Madam Baterflai“ (su Asmik Grigorian).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.