Rinktinių elektroninės muzikos projektų vakaras „Open 3“ – šį šeštadienį

Šeštadienio vakarą, spalio 21 d., elektroninės muzikos ir audiovizualinio meno gerbėjus Tarptautinis aktualios muzikos festivalis „Gaida“ kviečia į renginį „Open 3“ – net trys intriguojantys pasirodymai vyks erdvėje „Kablys+Kultūra“.

Heidi Horsturz.<br>Rengėjų nuotr.
Heidi Horsturz.<br>Rengėjų nuotr.
Lorenzo Ballerini ir Massimo D'Amato.<br>Rengėjų nuotr.
Lorenzo Ballerini ir Massimo D'Amato.<br>Rengėjų nuotr.
Niko Tiaineno „Postprocessed audiovisual impromptus 2023“.<br>Rengėjų nuotr.
Niko Tiaineno „Postprocessed audiovisual impromptus 2023“.<br>Rengėjų nuotr.
Heidi Horsturz.<br>Rengėjų nuotr.
Heidi Horsturz.<br>Rengėjų nuotr.
Heidi Horsturz.<br>Rengėjų nuotr.
Heidi Horsturz.<br>Rengėjų nuotr.
Massimo D'Amato.<br>Rengėjų nuotr.
Massimo D'Amato.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

„Gaida“

Oct 20, 2023, 10:34 AM

Publika išvys pripažinimą pelniusių elektroninės muzikos atlikėjų projektus iš Nyderlandų, Suomijos ir Italijos: pasirodys netikėtais darbais išgarsėjusi, naujųjų medijų kūrėja Heidi Hörsturz, šviesos ir garso instaliacijų menininkas Niko Tiainenas bei italų duetas Massimo D’Amato ir Lorenzo Ballerini. Šių kūrėjų pasirodymai atrinkti kaip trys įdomiausi darbai iš net 20 kūrybinių sumanymų, pateiktų „Gaida Open Call“ naujų projektų konkursui, kurį festivalis šiemet vykdė jau antrąjį kartą. 

Ryškų kūrybinį įvaizdį puoselėjanti Heidi Hörsturz iš Nyderlandų festivaliui pasiūlė audiovizualinį performansą „CON“. Roterdame gyvenanti naujųjų medijų kūrėja dirba su kompiuterine animacija, kuria garso meną ir multimedijos instaliacijas. Savo darbus menininkė sąmoningai iki absurdo perkrauna medijų stimulais, taip tyrimėdama naujųjų technologijų poveikį žmogui ir skaitmeninio spurto sukeltus socialinius fenomenus. 

Heidi Hörsturz rengia pasirodymus visame pasaulyje: jos performansai vyko Londono šiuolaikinio meno institute (ICA), GAS festivalyje Geteborge, „CultureHub“ Niujorke, naujųjų medijų ir audiovizualinių menų festivaliuose FILE San Paule, MADATAC festivalyje Madride, Europos medijų meno festivalyje Osnabriuke, Atėnų skaitmeninio meno festivalyje, Graco elektroninės muzikos ir akustikos institute IEM ir kitur.

Heidi pasakoja, kad jos projektas „CON“ kvestionuoja vis labiau susiliejančias ribas tarp originalo ir kopijos, to, kas tikra ir kas virtualu. Menininkė klausia: „Kaip virtualios erdvės ir technologijų vystymasis veikia mūsų (skaitmenines) tapatybes? Kokiomis emocijomis galime pasitikėti? Kas daro žmogų žmogumi?“ Garso ir vaizdo susiliejimas šiame kūrinyje sugriauna išankstines tikrovės sampratas ir skatina žiūrovus suabejoti savo juslinių patirčių tikrumu. „CON“ – savotiška meistrystės viršūnė, kurioje skirtingos meninės išraiškos sferos susijungs į įtraukiančią – imersinę – audiovizualinę patirtį, peržengiančią tradicinės žanrinės klasifikacijos ribas.  

Kitas į festivalio programą atrinktas menininkas – Niko Tiainenas (arba „tiainen.xyz“), Suomijoje gyvenantis tarpdisciplininio meno kūrėjas, besispecializuojantis vaizdo, šviesos ir garso instaliacijose. Jis baigė klasikinės muzikos, kompozicijos ir grafinio dizaino studijas. Niko Tiaineno kūriniai atliekami ir rodomi daugiau nei 20 šalių: tarp kitų – Linco „Ars Electronica“ festivalyje (2020), Niujorko „Lightbox“ galerijoje (2020), „Neo Shibuya Gallery“ Tokijuje (2021), „Theater of Digital Art“ Dubajuje (2022). 

Naujoji Tiaineno kompozicija „Postprocessed audiovisual impromptus 2023“, kurią menininkas atliks festivalio „Gaida“ renginyje „Open 3“, sujungs keletą muzikos ir audiovizualinių technikų, įskaitant fortepijono improvizacijas, dirbtinio intelekto generuojamus garsovaizdžius, racionalius ir iracionalius ritminius modelius, procedūriniais algoritmais grįstą duomenų vizualizaciją su realaus laiko garsiniu, kodo ir video miksavimu ir manipuliacijomis. 

Trečiasis į „Open 3“ atrinktas projektas – tai Massimo D’Amato ir Lorenzo Ballerini darbas, pavadintas „Aeterna“. Italų menininkų duetas jungia garso meną su interaktyvia multimedijos kūryba. Šiame projekte gyvoji elektronika ir LED vizualai kuria nuolatinę sąveiką tarp šviesų ir garso. LED vizualizacija išryškins žmogaus santykį su aplinka, parodydama, kaip erdvė transformuoja garsą ir šviesą ir kaip tai veikia mus. 

Prieš keletą metų Europos festivalių laureato („EFFE Laureate“) vardą pelnęs festivalis „Gaida“ kasmet siekia suteikti galimybę publikai ne tik gėrėtis aukščiausio lygio atlikėjų ir kūrėjų darbais, bet ir susipažinti su muzikos naujovėmis, šio laikmečio inspiruotais kūriniais, atspindinčiais atviro festivalio dvasią. Todėl antrus metus iš eilės elektroninės muzikos ir audiovizualinio meno kūrėjai buvo kviečiami siūlyti naujus kūrybinius projektus „Gaida Open Call“ konkursui, iš kurio į festivalio programą pateko trys įdomiausi sumanymai – čia pristatomi Nyderlandų, Suomijos ir Italijos menininkų darbai.

Elektroninės muzikos ir audiovizualinių projektų vakaras „Open 3“ su Heidi Hörsturz (Nyderlandai), Niku Tiainenu (Suomija), Massimo D’Amato ir Lorenzo Ballerini (Italija) gyvais pasirodymais – spalio 21 d. renginių erdvėje „Kablys+Kultūra“. Bilietus platina „Kakava.lt“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.