Panevėžio muzikiniame teatre suskambės „Romantizmo perlai“

Artėjant gražiausioms metų šventėms, Panevėžio muzikinio teatro styginių kvartetas pristato naują programą, kurioje – du ryškūs, gilų pėdsaką pasaulio muzikos istorijoje palikę romantizmo epochos kompozitorių opusai: A. Dvorako „Amerikietiškasis“ kvartetas ir R. Schumanno vokalinis ciklas „Moters meilė ir gyvenimas“. Pastarąjį kvartetas atliks kartu su soliste Jomante Šležaite.

 J. Šležaitė ir Panevėžio styginių kvartetas.<br> Lrytas.lt koliažas.
 J. Šležaitė ir Panevėžio styginių kvartetas.<br> Lrytas.lt koliažas.
 J. Šležaitė.<br> Rengėjų nuotr.
 J. Šležaitė.<br> Rengėjų nuotr.
 Panevėžio styginių kvartetas.<br> Rengėjų nuotr.
 Panevėžio styginių kvartetas.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 28, 2023, 7:55 PM

Čekų kompozitoriaus A. Dvorako styginių kvartetas F-dur, dar vadinamas „Amerikietiškuoju“, sukurtas kompozitoriui gyvenant Jungtinėse Amerikos Valstijose. Gaivus, veržlus ir optimistiškas, reikalaujantis virtuoziškumo opusas pirmą kartą buvo atliktas 1893 m. Bostone ir iki šiol yra vienas populiariausių kamerinės muzikos repertuaro kūrinių.

R. Schumanno vokalinis ciklas pagal vokiečių poeto A. von Chamisso eiles – vienas iškiliausių kompozitoriaus vokalinių kūrinių. Ciklą sudaro aštuonios dainos, jose subtiliai ir giliai perteikiamos skirtingos būsenos, moters išgyvenimai patiriant svarbiausią ir gražiausią – meilės jausmą, kuris vis kinta keliaujant skirtingais gyvenimo etapais: įsimylėjus, tapus žmona, motina ir galiausiai – išgyvenant mylimojo netektį.

„Tikiu, kad „Romantizmo perlai“ palies visų žiūrovų širdis. Kartu tai edukacinė programa, skirta ir jauniems, ir vyresnio amžiaus žiūrovams. Mūsų tikslas – kad žiūrovas suprastų, pajaustų romantizmo muziką, užčiuoptų romantizmo perlus. Romantiškiausioje programoje bus atskleistas Tėvynės ilgesys, moters vidiniai išgyvenimai“, – komentavo Panevėžio styginių kvartete pirmuoju smuiku griežianti Asta Striogaitė-Puodžiūnienė.

J. Šležaitė (sopranas) yra įvairių tarptautinių konkursų dalyvė ir laureatė. Solistė atlieka kamerinę muziką, yra sukūrusi ne vieną vaidmenį Lietuvos, Estijos, Vokietijos, Austrijos teatruose. Atlikėja ne tik kuria vaidmenis, bet ir žavisi vokiečių bei kitų šalių kompozitorių muzika, galinčia atskleisti dainininkę kitais amplua.

Daugelis televizijos žiūrovų Jomantę prisimena kaip projekto „Šok su žvaigžde“ finalininkę, o Lietuvos nacionalinės filharmonijos lankytojai dažnai sutinka atlikėją ne tik kaip koncertų vedėją, bet ir kaip tinklalaidės „Laikas muzikai“ kūrėją.

„Kartu su Panevėžio styginių kvartetu atliksime romantizmo nuotaikų kupiną ciklą, taip sukurdami artėjančių švenčių atmosferą. Ši programa skirta ne tik su klasikine muzika susipažinusiam, bet ir ją atrandančiam, smalsiam žiūrovui. Norisi pakviesti visus išgirsti ir pajusti romantizmo muziką, susilieti į „muzikinį audinį“, atrasti balso ir muzikos harmoniją“, – teigė solistė J. Šležaitė.

Pernai dvidešimt penktąjį jubiliejų atšventusio Panevėžio styginių kvarteto repertuare – įvairių epochų, žanrų ir stilių muzika. Kvarteto koncertuose skamba ne tik klasikinė muzika, bet ir pramoginės bei džiazo muzikos kompozicijos. Kiekvienais metais kolektyvas paruošia net kelias skirtingas programas, kuriose kartu pasirodo žymūs muzikai iš Lietuvos ir užsienio.

Kvartetas aktyviai dalyvauja Lietuvos kultūros gyvenime, rengia sakralinės muzikos koncertus Lietuvos bažnyčiose, griežia šventėse, parodose, su edukacinėmis programomis vyksta į mokyklas ir darželius, dalyvauja festivaliuose.

Naujos programos pristatymo koncertas „Romantizmo perlai“ vyks 2023 m. gruodžio 3 d. 18 val. Panevėžio muzikiniame teatre. Bilietus platina kakava.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.