22-asis džiazo festivalis „Birštonas“ džiugins gerbėjus pasiilgtu jaukumu ir naujomis idėjomis

Kartu su bundančia gamta į Birštoną jau 22-ąjį kartą grįžta seniausia šalyje džiazo šventė. Balandžio 5–7 dienomis ji sutrauks į Birštono kultūros centrą beveik pusantro šimto muzikantų iš Lietuvos, Šveicarijos, Belgijos, JAV, Puerto Riko, Argentinos, Skandinavijos ir kitų šalių.

Birštono džiazo festivalis ryškiai išsiskiria iš kitų autorine scenografija.<br> Rengėjų nuotr.
Birštono džiazo festivalis ryškiai išsiskiria iš kitų autorine scenografija.<br> Rengėjų nuotr.
Birštono džiazo festivalis ryškiai išsiskiria iš kitų autorine scenografija.<br> Rengėjų nuotr.
Birštono džiazo festivalis ryškiai išsiskiria iš kitų autorine scenografija.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 25, 2024, 7:25 AM

„Šiemet pirmą kartą per 44 gyvavimo metus festivalis „Birštonas“ dėl šv. Velykų nukrypo nuo tradicinės savo datos, bet visa kita, kuo savita ir patraukli ši džiazo šventė – jos autorinė scenografija ir simbolika, pamėgti šaukiniai, kokybiškas garsas ir apšvietimas, fotoparoda, aistringi džemai, kaip visada kurs nepamirštamą nuotaiką“, – kalbėjo festivalio steigėjas ir rengėjas Birštono kultūros centro vadovas Zigmas Vileikis.

Tarp kitko ši šventė buvo sumanyta rengti paskutinį kovo savaitgalį, kad moksleivių atostogų metu džiazo aistruoliai galėtų apsigyventi mokyklos bendrabutyje ir irklavimo bazėje, nes anuomet kurorte nebuvo SPA centrų ir modernių sanatorijų – iš Lietuvos suvažiavę jaunesni džiazo piligrimai apsinakvodavo ir parke, po valtimis, namų laiptinėse. Dabar surasti Birštone patogią nakvynvietę festivalio dienomis taip pat ne taip jau lengva, bet įmanoma.

Z. Vileikis pasidžiaugė, kad kažkada su kitu šio festivalio krikštatėviu, šviesaus atminimo muzikologu Liudu Šalteniu nutarė rengti džiazo šventę kas dvejus metus: išsiilgusi džiazo ir kurorto žalumos publika kaskart šluote iššluoja bilietus, o muzikantai grįžta į Birštono džiazo sceną kupini naujų idėjų.

Štai ir šiemet renginio programoje – daug debiutinių projektų, ne vienas atsinaujinęs kolektyvas, įspūdingi užsienio svečiai. „Visada siekiu, kad festivalyje skambėtų kuo daugiau lietuvių kūrybos, o sulaukti projektų, kuriuose ją atlieka stiprios tarptautinės grupės – ypač smagu“, – pabrėžė Z. Vileikis.

Šiais metais tokias grupes autoriniuose projektuose pristatys gitaristas Mindaugas Stumbras, grįžtantis į Birštoną su išskirtinio kalibro palydovais – vienu išradingiausių savo kartos perkusininkų argentiniečiu Minino Garay ir išskirtinio braižo danų smuikininke Line Kruse, taip pat saksofonininkas Kęstutis Vaiginis, įtraukęs į savo kvartetą vieną geidžiamiausių pasaulio būgnininkų Jonathaną Blake'ą,

Trombonininkas Vytautas Pilibavičius naujai programai susivienijo su Ukrainos džiazo įžymybe, boso virtuozu Igoriu Zakusu. Naują autorinį albumą su dar negirdėtu Birštone afrikiečių kilmės vokalistu pristatys bosininkas Domas Aleksa.

Net po 26-erių metų pertraukos Birštono festivalyje išgirsime pianistą Adomą Rekašių, šįkart – grojantį savo kūrybą su šveicariška grupe, o festivalio debiutantė pianistė Agnė Pasaravičienė pristatys Danijoje suburtą savo kvartetą. Festivalyje debiutuos ir gitaristo Prano Kentros įkvėptas netradicinės sudėties ansamblis „Broken Glass 4tet“, atliekantis lyderio muziką, bei trombonininko ir kompozitoriaus Jievaro Jasinskio vadovaujamas „Vilnius JJAZZ Ensemble“, parengęs programą su vokaliste Kotryna Juodzevičiūte.

Birštone visada susitinka branda ir jaunystė. Šios scenos senbuviai džiazo grandai klavišininkas Dainius Pulauskas ir boso meistras Leonidas Šinkarenka šiemet čia pasirodys su atnaujintos sudėties savo kolektyvais. Kuo gyvena jauniausia džiazo karta taip pat sužinosime – iš bendro Latvijos Jazepo Vytuolio muzikos akademijos ir Vilniaus kolegijos projekto, kuriam muziką sukūrė patys studentai.

Baltijos kaimynai šių metų festivalyje itin pastebimi. Iš Latvijos atvyks ir džiazo meistrų grupė „Modal Jazz Ensemble“ su kylančia vokalo žvaigžde Santa Šillere, o latvio Raičio Ašmanio vadovaujamas Šiaulių miesto bigbendas supažindins su tituluotu Latvijos džiazo dainininku Daumantu Kalniniu.

Estų gitaristo Jaako Sooääro virtuoziškas trio dėl neplanuotos narių rokiruotės pateiks įdomią staigmeną: kontraboso partiją perims Vytis Nivinskas. Festivalio kulminaciją žada net keturių Baltijos jūros regiono šalių išskirtinius improvizuotojus neseniai suvienijęs „Littorina“ saksofonų kvartetas.

Nekasdieniška ir festivalio pradžia – daugeliui negirdėto „Latin Grammy“ laureato fleitininko Nestoro Torreso iš Puerto Riko programa su Kauno bigbendu.

Z. Vileikis neslėpė, kad provincijoje surengti šventę visai Lietuvai – titaniškas darbas. „Man patinka tai, kas pastovu, kas kartojasi. Jaunystėje aukštai iškeltą festivalio kartelę – rengti jį pradėjau būdamas 25-erių – iki šiol pavyko ir, tikiuosi, dar ne kartą pavyks išlaikyti“, – atviravo ilgametis Birštono kultūros centro vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.