Pianistė K. Zaveckaitė: „Balio Dvariono konkursas sudrebino ir pakeitė mano gyvenimą iš pagrindų“

Artėjantis XII tarptautinis Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkursas džiugina sugrįžimais – vienaip ar kitaip konkurse šiemet dalyvaus, jį stebės, vertins gerokai išaugę buvę dalyviai ir laureatai, mokytojai, ilgamečiai partneriai ir bičiuliai. Viena sugrįžtančiųjų – pianistė Kamilė Zaveckaitė, šiandien su džiaugsmu besidalinanti prisiminimais, išgyvenimais, kurie ją, tuomet dvylikametę, lydėjo konkurso metu, bei idėjomis, kurios lydi šiomis dienomis.

 K. Zaveckaitė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 K. Zaveckaitė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 K. Zaveckaitė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 K. Zaveckaitė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Teodoras Jucius

Apr 4, 2024, 11:29 AM

– Kamile, esi dalyvavusi ir Nacionaliniame, ir Tarptautiniame Balio Dvariono konkursuose. Tapai nacionalinio konkurso, turbūt svarbiausio šalies jaunųjų atlikėjų konkurso, pirmos vietos laimėtoja. Kuo buvo ypatinga ši patirtis?

– Nacionalinis Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkursas sudrebino ir pakeitė mano gyvenimą iš pagrindų. Tapusi jo laureate, atitinkamai buvau pakviesta į pirmąjį jau tarptautinio konkurso turą.

Užbėgant įvykiams už akių, noriu skambiai pranešti, kad tarptautinio konkurso nelaimėjau. Net nepraėjau į antrą turą! Dėl netiksliai perskaitytų ar nesuprastų repertuaro nuostatų, neatitikau turo formato ir, nors pasirodžiau išties puikiai, eiti toliau negalėjau.

Mano lietuviškas kuklumas verčia paminėti, kad kalbu ne savais, o gerbiamų Aleksandro Jurgelionio ir Justo Dvariono žodžiais, išsakytais po mano pasirodymo.

– Jaučiu, kad čia taško dar nenori dėti. Taigi kas vyko po to?

– Taip, tuometinis „pralaimėjimas“ dar niekada nebuvo toks saldus! Pirmojo turo repeticijos metu mano mylimoje M. K. Čiurlionio menų mokyklos Didžiojoje salėje buvau „sumedžiota“ tuometinės mokyklos darbuotojos, atsakingos už talentingų vaikų paiešką.

Per daug neišsiplečiant, viskas, kas įvyko po jos pasisveikinimo su manimi, buvo tarsi aukštesnės energijos planas ir vienas geriausių dalykų, nutikusių mano gyvenime – įstojimas, arba perstojimas, iš gimtojo miesto Marijampolės į Nacionalinę M. K. Čiurlionio menų mokyklą.

Talentų agentė Ausma paklausta, kodėl pasirinko išklausyti būtent mano repeticiją, kodėl dalyvę, net nepraėjusią į kitą turą pakvietė studijuoti prestižiškiausioje Lietuvos jaunųjų menininkų institucijoje, atsakė maždaug taip: „Nei laimėtas nacionalinis, nei nelaimėtas tarptautinis konkursas neapibrėžia tavęs kaip muzikantės, neprideda daugiau ir neatima iš tavęs tavo talento. Šiandien tavo nuoširdus muzikavimas kalba apie tavo atsidavimą ir tyrą meilę muzikai. O tikra meilė visada nugali! Šiandien mes esame nugalėtojai, jeigu pasirenkome ne tik daryti tai, ką mėgstame, bet ir dalytis ta meile su kitais.“

B. Dvariono konkursas visuomet turės ypatingą vietą mano širdy, kels nenusakomą dėkingumą. Daug turi įvykti tam, kad pradėtum žengti tvirtu menininko keliu. Tačiau tai pradžiai reikia postūmio. Šis projektas – tai erdvė, kurioje gali nutikti magiški dalykai. Man jis padovanojo pianistės specialybę, atskleidė man skirtų dėsnių jėgą. Tikiu, kad visi jaunieji smuikininkai ir pianistai, pasiruošę jaudinamai pradžiai, čia įgis patirties, kuri taps postūmiu galbūt visą likusį gyvenimą eiti muziko ar muzikės keliu!

– Šiemet prie Tarptautinio B. Dvariono konkurso prisijungi kaip Marijampolės filharmonijos meno vadovė, nusprendusi įsteigti koncertinį prizą vienam iš konkurso dalyvių. Žadėjai stebėti konkurso transliacijas, sekti naujienas. Pirmiausia, kaip jautiesi grįždama?

– Naujas prisilietimas prie B. Dvariono konkurso mane, jautrų žmogų, verčia graudintis iš laimės! Negaliu patikėti bėgančio laiko greičiu, negaliu patikėti, kad turiu garbę vertinti konkurso finalininkus ir būti vienu iš žmonių, suteiksiančių jiems trokštamo koncertinio jaudulio. Kartu su Marijampolės filharmonijos direktoriumi dirigentu Mariumi Reklaičiu nekantraujame išgirsti talentingus jaunosios kartos muzikantus.

– Į ką ketinate kreipti dėmesį, rinkdamiesi, kam įteikti savo skiriamą prizą?

– Greta profesionalumo, aukštos kokybės, muzikalumo ieškosime interpretacijų unikalumo – drąsos atskleisti savo balsą, asmeninę sąsają su kūriniu, autentiškumo.

Nebijojimas konkurso rėmuose išlikti savimi yra tiesus kelias ne tik į klausytojo, komisijos nario širdį, bet ir į savo paties širdį, kuri apdovanos savęs neišsižadantį šeimininką.

– Ar galėtum kiek plačiau papasakoti apie Marijampolės filharmoniją, įstaigos tikslus ir idėjas?

– Marijampolės filharmonijos pagrindinis tikslas yra puoselėti klasikinę muziką ir skatinti žmonių susidomėjimą menais. Ypatingą dėmesį ji skiria jaunajai Sūduvos menininkų kartai. 2022-aisiais įsteigto Sūduvos jaunimo simfoninio orkestro, kuriam vadovauja jau minėtas Marius Reklaitis, veikla siekiama motyvuoti jaunuolius rinktis muziką ir atrasti jos teikiamas dovanas.

Šiais metais Marijampolės filharmonija rugsėjo mėnesį surengs jau 4-ąjį tarptautinį klasikinės muzikos festivalį „Kultūros dienos“. Kaip visada, festivalis bus be galo įvairus, stebins netikėtais koncertų formatais, pritrauks daug tarptautinį pripažinimą pelniusių atlikėjų.

Kviečiame sekti naujienas Marijampolės filharmonijos „Facebook“ bei „Instagram“ paskyrose, apsilankyti internetinėje įstaigos svetainėje, o rugsėjo mėnesį susitiksime Sūduvos sostinės festivalyje.

– Kokiomis kūrybinėmis idėjomis gyveni dabar? Kokie kiti projektai laukia netolimoje ateityje?

– Pati nespėju sugaudyti visų savo idėjų! Esu apdovanota stipria sveikata, mylinčia ir palaikančia šeima, draugais, talentingu bei brangiu kolegų ratu. Mūsų bendros jėgos spinduliuoja daug kūrybinės šviesos.

Jaučiu motyvaciją kiekvieną dieną tobulėti kaip pianistė, festivalio organizatorė, studentė. Noriu padėti pagalbos ieškantiems, noriu dalintis džiaugsmu, kurį teikia suvokimas, kad aš nesu TIK pianistė.

Muzikas yra derinys įvairių gabumų. Jeigu esi talentingas vienoje specialybėje, greičiausiai esi talentingas ir kitoje! Todėl esu „perpetuum mobile“ įgyvendindama įvairius solinius, kamerinės muzikos projektus, atsakingai žvelgiu į intensyvėjančias studijas, nepailsdama siekiu tarptautinio klasikinės muzikos festivalio gimtajame krašte sėkmės.

– Ar norėtum ko nors palinkėti būsimo konkurso dalyviams, o galbūt įspėti ar paraginti?

– Noriu švelniai priminti: jei pasiryžote patikėti savo muzikavimą kitų vertinimui, nepamirškite – menas yra ir individualaus skonio reikalas. Vienam gal labai patiksite, kitas galbūt tą dieną negebės jūsų pajausti, suprasti. Kiekvieną dieną rezonuojame vis su kitokiais atlikimo meno dažniais. Ir tai yra viena žaviausių mūsų specialybės savybių!

Šabloniškas posakis, kad vien jau dalyvavimas konkurse yra laimėjimas – išties teisingas. Kruopštaus darbo, įdėto rengiantis konkursui, niekas iš jūsų neatims: savo dėstytojų ir šeimos palaikymo dėka jau tapote didesni ir perkopėte patys save!

XII tarptautinis B. Dvariono konkursas vyks balandžio 13–17 d. Kaune, Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijoje, o balandžio 19–20 d. – Vilniuje, Lietuvos Nacionalinėje filharmonijoje. Bilietus į konkurso finalą balandžio 19–20 d. su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru platina kakava.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.