Milijonus kainavusios mokyklos likimas - vienos šeimos rankose

Prieš ketverius metus atidaryta Šakviečio pradinė mokyklėlė, atsiėjusi beveik du milijonus litų, šiemet moksleivius kviečia galbūt į paskutinę rugsėjo pirmosios šventę – mokinių kaime sumažėjo tiek, kad išlaikyti mokyklą rajono biudžetui tapo nepakeliama našta. Naujutėliame pastate įkurtos dvi klasės, biblioteka ir medicinos punktas.

Šis pastatas mokesčių mokėtojams kainavo beveik 2 mln. litų.<br>D.Sitnikienė
Šis pastatas mokesčių mokėtojams kainavo beveik 2 mln. litų.<br>D.Sitnikienė
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Sitnikienė („Tauragės žinios“)

Aug 22, 2011, 12:23 PM, atnaujinta Mar 28, 2018, 11:36 PM

Mažonų seniūnas Jonas Samoška ir Lomių pagrindinės mokyklos direktorius Saulius Kasperavičius sutartinai tvirtina, kad mokyklą išgelbėtų bent viena į kaimą atsikėlusi šeima.

Tačiau dėl prasto kelio į nuo rajono centro nutolusią gyvenvietę retai užsukančio maršrutinio autobuso į Šakvietį niekas keltis nenori.

Liks tik šeši mokiniai

Senoji medinė Šakviečio pagrindinė mokykla supleškėjo lygiai prieš šešerius metus – 2005 metų rugpjūtį. Tuomet šioje kaimo mokykloje mokėsi 116 moksleivių, iš jų – 30 pradinukų ir ikimokyklinukų.

Praėjus dvejiems metams po gaisro, 2007-ųjų rugsėjį, Šakvietyje buvo atidarytas Lomių pagrindinės mokyklos pradinis skyrius. Mokyklai statyti buvo skelbti du konkursai. Abu juos laimėjo tuometinio savivaldybės Tarybos nario socialdemokrato Algimanto Macijausko UAB „Altausta“.

Mokyklą statant ne kartą svarstyta, ar jos iš viso kaime reikia. Esą ji kainuos milijonus, o mokysis vos keliolika mokinių. Tokios statybos savivaldybei esančios prabanga. „Lietuvos rytas“ atidarius naują Šakviečio mokyklą skelbė, kad tai pati brangiausia Tauragės rajono, o galbūt ir šalies mokykla, skaičiuojant pagal tai, kiek kainuoja viena moksleivio vieta.

Į naują mokyklą atėjo vos 11 moksleivių, maždaug tiek planuojama jų sulaukti ir šį rugsėjį. Tiesa, tėvelių pastangomis tuokart papildomai buvo atidaryta ir ikimokyklinukų klasė. Tačiau ji veikė neilgai, pritrūkus vaikų, ikimokyklinukų klasės nebeliko.

Šią savaitę „Tauragės žinių“ korespondentę į susitikimą pasikvietę Šakviečio kaimo gyventojai suskaičiavo, kad šiemet rugsėjo 1-ąją mokyklos duris pravers vienuolika 1–4 klasių moksleivių, penki jų – ketvirtokai. Kitais mokslo metais mokinukų mokykloje liks tik šešetas. Būsimų mokinių, kurie kitąmet pradėtų lankyti mokyklą, kaime kol kas nėra.

„Net bendruomenės pirmininkas savo vaikus į miesto mokyklas veža, tai kaip mes galim kalbėti apie išlikimą?“ – „Tauragės žinioms“ sakė būsimąsias ketvirtokes dvynukes auginanti Renata.

Stovi tušti namai

kalbėjo mokyklos pastate įsikūrusios Šakviečio bibliotekos vedėja Augenija Pukelienė tvirtina, kad kaimas sensta. „Šakvietyje ir aplinkiniuose kaimuose daug tuščių namų ir niekas čia nenori atsikelti. Pavyzdžiui, Vaitimėnų kaime visa gatvė tuščia. Prieš gaisrą Šakviečio pagrindinėje mokykloje mokėsi per 100 moksleivių. Reikėjo atkurti naują dešimtmetę mokyklą, o ne įrengti pradinį skyrių, galbūt situacija būtų buvusi kitokia“, – kalbėjo Šakviečio bibliotekos vedėja Augenija Pukelienė.

Bibliotekininkė negailėjo kritikos ir milijonus kainavusio pastato išplanavimui, mat dideliame pastate – tik dvi klasės ir daug tuščių erdvių.

Pasak A. Pukelienės ir kitų kaimo gyventojų, pagrindinės šio kaimo žmonių problemos – duobėtas vieškelis ir retai užsukantys maršrutiniai autobusai. Žmonės bėga iš kaimo, o naujų gyventojų neatsikelia, nors iki Šakviečio nuo Tauragės nėra labai toli – 15 kilometrų ir namą kaime galima pigiai įsigyti.

Anot Šakviečio seniūnaičio Sauliaus Pudževelio, dar 2010 metais prognozuota, kad po poros metų Šakviečio mokyklos laukia liūdna pabaiga – uždarymas. S. Pudževelis, kaip ir dauguma šio kaimo gyventojų, supranta, kad jei mokykloje nebeliks nė dešimties moksleivių, išlaikyti ją taps nuostolinga.

Žmonėms labai svarbu, ką planuojama įkurdinti tuščiose patalpose. Į susitikimą susirinkę šakvietiškiai svarstė, galbūt mokyklos pastate reikėtų įsteigti šarvojimo salę. Esą kaime sklando kalbos, kad pastatą ketinama privatizuoti.

Pasigenda autobusų

Tačiau kol mokykla veikia, Šakviečio kaimo gyventojai valdžios prašė atkreipti dėmesį į kelius. Važiuojant duobėtais žvyrkeliais lūžta automobiliai. Vairuotojai sako, kad kas pusmetį reikia tvarkyti automobilio važiuoklę. Tuo įsitikinome ir mes.

Į susitikimą su gyventojais iš Tauragės važiavome per Mažonus. Kelias atrodė tarsi pusmetį nematęs greiderio, atgal į Tauragę tuo pačiu keliu negrįžome – buvo gaila gadinti automobilį. O tokiu prastu keliu važiuoja mokyklinis ir maršrutiniai autobusai. Per duobes tenka dardėti ir greitosios pagalbos automobiliui.

„Prižiūrėti asfaltuotą kelią pigiau, nei nuolat greideriuoti žvyrkelį. Nors greiderį labai retai matome“, – „Tauragės žinioms“ sakė Šakviečio kaimo gyventoja.

Kaimo žmonės pasakojo, kad į savivaldybės administraciją kreipėsi ir dėl maršrutinio autobuso, kuris vasarą į Šakvietį teatvažiuoja du kartus per savaitę – antradieniais ir ketvirtadieniais. Skundėsi, kad Tauragės profesinio rengimo centre dar nesibaigus mokslo metams autobusas į Šakvietį pradėjo važinėti vasaros tvarkaraščiu, todėl šio centro moksleiviai, kurių Šakvietyje gyvena nemažai, į mokyklą neturėjo kuo važiuoti.

„Kad nors kartą per mėnesį autobusas į Tauragę važiuotų šeštadieniais. Žmonės nori nuvažiuoti į turgų, tačiau „Tauragės autobusų parko“ administracija į šį mūsų prašymą pažiūrėjo atsainiai. Kreipiausi ir į vicemerą, tačiau reikalai nepajudėjo“, – sakė Šakviečio seniūnaitis.

Anot S.Pudževelio, „Tauragės autobusų parkas“ į kaimus siunčia didelius autobusus, kurie sunaudoja daug kuro, todėl maršrutai ir yra nuostolingi.

Panikuoti per anksti?

Lomių pagrindinės mokyklos, kuriai priklauso pradinis skyrius Šakvietyje, direktorius Saulius Kasperavičius „Tauragės žinioms“ sakė, kad dėl skyriaus uždarymo nereikėtų kelti panikos. Situacija esą pasikeistų, jei į kaimą atsikeltų šeima su 3–4 vaikais ar, pavyzdžiui, tokia šeima iš Karapolio nuspręstų vaikus leisti ne į Tauragės mokyklas, o į Šakviečio pradinę.

„Jei tektų uždaryti Šakviečio skyrių, mokinius tektų važioti į Lomius. O kas bus su patalpomis, atvirai pasakius, nežinau. Jos priklauso seniūnijai“, – sakė Lomių pagrindinės mokyklos direktorius.

Tuščias patalpas panaudotų kultūriniams poreikiams

Mažonų seniūnijos seniūnas Jonas Samoška antrina Lomių pagrindinės mokyklos direktoriui: užtektų, kad atsikeltų viena šeima su mokyklinio amžiaus vaikais ir situacija pasikeistų. Pasak seniūno, kol kas nesvarstoma, kam atitektų laisvos mokyklos patalpos.

„Šiame pastate įsikūrusi biblioteka, medicinos punktas, yra patalpos, kuriomis naudojasi bendruomenė. Likusias tuščias patalpas tikriausiai panaudotume kultūriniams poreikiams“, – teigė seniūnas.

Seniūnas apgailestauja, kad kelias iš Mažonų į Šakvietį vis dar neasfaltuotas, nors „Tauragės regiono keliai“ buvo pažadėję tai padaryti iki 2011 metų.

„Jei kelias būtų geras, gal ir verslas ateitų. Kaimas atgytų“, – mano J. Samoška.

Patalpos įrengtos fantastiškai

„Apie tai, kad skyrius bus uždaromas, kalbama ne vienerius metus, tačiau ten kasmet stebuklingai mokinių atsiranda“, – „Tauragės žinioms“ sakė savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Egidijus Šteimantas.

Išankstiniais skaičiavimais, Šakviečio mokykloje šiemet turėtų mokytis 15 1–4 klasių mokinukų, tačiau gali būti, kad kai kurie jų rinksis kitas rajono mokyklas.

E.Šteimanto manymu, uždaryti pradinio skyriaus Šakvietyje nederėtų, priešingai – į „fantastiškai įrengtas patalpas“ reikėtų vežioti dalį Lomių pagrindinės mokyklos moksleivių. Lomių pagrindinės mokyklos direktorius esą turėtų pasvarstyti, ar vaikus mokyti Lomiuose, avarinės būklės pastate, ar vežioti į Šakvietį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.