Kariotiškių sąvartyno senbuviai per speigus šiltesnės pastogės neieško

Prieš trejus metus uždaryto Kariotiškių sąvartyno pašonėje gyvenę benamiai krinta kaip musės. Neseniai dokumentinėje juostoje įamžinta bendruomenė baigia išsiskirstyti, daugelį per kelias žiemas pasiglemžė mirtis. Nepaisant sunkios buities, paskutiniai lūšnų gyventojai sako namų neapleisiantys.

Gyvenimas Kariotiškėse.<br>R.Danisevičius
Gyvenimas Kariotiškėse.<br>R.Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Karolis Vaitkevičius

Feb 2, 2012, 3:03 PM, atnaujinta Mar 23, 2018, 6:34 AM

Pamiškėje, už kalniuko pasislėpusios, visai šalia uždaryto Kariotiškių sąvartyno glaudžiasi trys lūšnos, vietos gyventojų pramintos „šiukšlyno žmonių kaimeliu“. Lauke svilina pasiutiškas speigas, jau gerokai žemiau 20 laipsnių šalčio. Tačiau dūmai rūksta vos vienoje pašiūrėje — užėjus šalčiams daugelis dokumentinio filmo herojų paliko savo namus, kuriuose glaudėsi ilgus metus.

Krūvas malkų dar vasarą prisiruošę šalia šiukšlyno gyvenantys žmonės tikina šalčius pasitinkantys drąsiai. Apgailestauja tik dėl to, kad kasmet jų gretos retėja. Daugelis žiemą iškeliauja ieškoti šiltesnių vietų, kiti – Anapilin.

„Pusę metų šilta, pusę metų šalta. Kūrenam krosnį ir viskas. Malkų aplink pilna, ką čia daugiau pasakyti. Dirbam visi, tik nesakysiu kur. O kad mažiau, tai mažiau mūsų... Ką padarysi“, — „Lietuvos ryto“ televizijai sakė pašiūrėje šalia sąvartyno gyvenantis vyras.

Jis tikisi nesušalti ir per šią savaitę prognozuojamus 30 laipsnių šalčius.

Aplanko tik režisierius

Lūšnas savo namais šiuo metu vadina trys žmonės. Neslepia, kad prispyrus šalčiui daugiausia laiko praleidžia kūrendami iš molio drėbtą daiktą, panašų į krosnį. Į lauką nosį kiša tik būtiniausių reikalų prispirti.

Su tėvu ir motina savo varganu būstu besidalijantis vyras sako, kad į jų buveinę žiemą paprastai niekas neužsuka. Kartais aplanko tik dokumentinę juostą apie šiukšlyno bendruomenę susukęs režisierius Mindaugas Survila.

Anksčiau šalia sąvartyno gyvenę bedaliai vertėsi ieškodami metalo ir kitų išmestų gėrybių. Tačiau uždarius šiukšlyną išseko ir pajamų šaltiniai. Norint prisidurti prie pašalpų tenka sukarti ne vieną kilometrą. Žmonės sako prie šalčio priprantantys, o ilgesnėje kelionėje esą gelbsti ir velnio lašai.

„Mūsų jau mažai liko, bet užtat namukų dabar visiems užtenka. Taip ir gyvenam. Vyras gauna neįgalumo pašalpą 530 litų, aš iš biržos 180 litų, tai galima pragyventi. O kur kiti dingo? Kitų jau seniai nėra“,— pasakojo lūšnoje su vyru ir sūnumi gyvenanti moteris.

Seniūnas – nustebęs

Nors buitis spaudžiant šalčiui lūšnose apgailėtina, Kariotiškių kaimynai į valdiškus namus pasiryžę nekeliauti – savo rankomis ręstos lūšnos kur kas mielesnės. Išsikraustyti jų niekas ir neprašo. Lentvario rajono seniūnas Vytas Rukšėnas sako net nežinojęs, kad lūšnose vis dar kažkas glaudžiasi.

„Manėme, kad visi išsikraustė, tai pasakėte naujieną. Dar neseniai su viena „Lietuvos ryto“ žurnaliste jų ieškojome. Daugelis išsikėlė kitur. Vienam padėjome gauti pasą, dabar jis gyvena kaime, padeda žmonėms. Apie kitus nieko nežinau, išsikraustė“, – pasakojo V.Rukšėnas.

Anot seniūno, apylinkių gyventojai į šiukšlyno žmones mažai kreipdavo dėmesį, jie niekam neužkliūdavo. Prieš keletą metų improvizuotoje gyvenvietėje pasirodę pareigūnai tik patikrino dokumentus ir pareiškė, kad uždarius sąvartyną bendruomenė pati sunyks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.