Kruvini vaizdai iš Sartų lenktynių šokiravo gyvūnų mylėtojus

Gyvūnų globos tarnyba „Pifas“ pirmadienį kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą bei Žemės ūkio ministeriją prašydama įvertinti, ar šeštadienį Dusetose (Zarasų r.) vykusiose žirgų lenktynėse „Sartai 2012“ nebuvo žiauraus elgesio su gyvūnais apraiškų. Gyvūnų mylėtojai sunerimo internete pamatę nuotraukas iš šių lenktynių, kuriose užfiksuoti žirgai kruvinais snukiais.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Feb 6, 2012, 8:53 PM, atnaujinta Mar 23, 2018, 3:26 AM

Gyvūnų gerovės tarnybos „Pifas“ direktorės Brigitos Kymantaitės teigimu, būtent šios nuotraukos privertė pasidomėti, ar per lenktynes „Sartai 2012“ nenukentėjo žirgai.

Pasak B. Kymantaitės, jų tarnyba išsiuntė Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai bei Žemės ūkio ministerijai šias nuotraukas ir užklausą, ar per lenktynes „Sartai 2012“ nebuvo užfiksuota žiauraus elgesio su gyvūnais atvejų, ar nebuvo sužeistų arklių, o jei taip – ar jiems buvo suteikta reikiama pagalba.

Respublikinės lenktyninių žirgų lygos direktorius Vidmantas Isoda lrytas.lt patvirtino matęs šias nuotraukas. Žirgų specialisto nuomone, keliuose kadruose užfiksuotas tas pats stambiųjų žemaitukų veislės žirgas, dar vienoje – ristūnas.

V. Isodos nuomone, žirgininkams tokie vaizdai siaubo nekelia. „Taip, susižeidžia tie žirgai, kurie linkę šuoliuoti. Stabdžių juk nėra, tik žąslais juos galima suvaldyti. Todėl kartais jie į žąslų metalą prasikerta lūpą ar įsikanda liežuvį“, – sakė V. Isoda. Jo nuomone, karštesnio kraujo žirgas taip gali susižeisti net paprasčiausiai vedamas, o čia – varžybos, muzika groja, daug žmonių.

„Kaip bėgikui batai kartais nutrina koją, taip ir arklys gali susižeisti“, – įsitikinęs žinomas žirgų specialistas. Jo teigimu, taip žirgai susižeidžia labai dažnai, tačiau, kai nebūna šalčio, kruvinų putų nesimato, o dabar jos tiesiog sušalo ant snukių ir vaizdas tapo nemalonus.

Keliose nuotraukose užfiksuotas kruvinas ir apšalęs žirgas – bendrovei „Sartų žirgynas“ priklausantis stambusis žemaitukas Modelis. Pirmąkart Sartų lenktynių istorijoje į lenktynių trasą atskirame važiavime buvo išleisti penki šios veislės žirgai. Dešimtmetis Modelis, važnyčiojamas Vyginto Kazlausko, atbėgo trečias.

UAB „Sartų žirgynas“ direktorius Edgaras Jeninas, išgirdęs, kad lrytas.lt sudomino kruvino jų bendrovės žirgo nuotraukos, tik kantriai atsiduso: „Jau gal dvidešimtas skambutis dėl to paties.“

Pasak žirgyno vadovo, jis pats kreipėsi į veterinarijos specialistus, kad atvažiuotų ir įsitikintų, jog Modelis visiškai sveikas, jam nieko blogo nenutikę. E. Jeninas spėja, kad karšto būdo, aikštingas žirgas greičiausiai įsikando liežuvį ar prasiskėlė lūpą, tačiau po varžybų jį apžiūrėję, jokios žaizdos jie taip ir nerado.

Perskaitęs spėliojimus, kad žirgas susižalojo, nes metaliniai žąslai prišalo prie lūpų, E. Jeninas tai pavadino nesąmone. Žirgininko teigimu, taip įvyktų nebent tuomet, jei žąslai prieš dedant žirgui būtų laikomi lauke. Bet jie nebūna laikomi šaltai, o vėliau jiems atšalti neleidžia žirgo kūno šiluma.

„Vaizdas iš tiesų nelabai estetiškas, bet nieko baisaus Pilotui nenutiko“, – lrytas.lt sakė ir Dubičių žemės ūkio bendrovės vadovas Stanislovas Kėrys. Šiai Varėnos rajone įsikūrusiai bendrovei priklausantis Amerikos ristūnas Pilotas Ollo vienoje nuotraukoje iš Sartų lenktynių įamžintas ypač kruvinu snukiu.

S. Kėrio teigimu, apie jokį gyvūnų kankinimą šiuo atveju nėra net kalbos. Keturmetis Pilotas – karštas eržilas, todėl neretai, pradėjęs nervintis, įsikanda lūpą. Po varžybų, per kurias ir buvo įamžintas kraujais aptaškytas jo snukis, žirgo burnoje, vidinėje lūpos pusėje arklininkai rado nedidelę žaizdelę. Norintiems įsitikinti, ar žirgas iš tiesų nenukentėjo, varėniškis siūlo patiems atvažiuoti ir jį apžiūrėti.

Perdėta žmonių reakcija buvo ne tik į kraują ant žirgų snukių. Žirgininko nuomone, baimė, kad varžybos Dusetose vyko pernelyg šaltu oru, galinčiu pakenkti žirgams, – taip pat be pagrindo.

„Žirgininkai savo augintiniams nieko blogo nelinki, jų sveikata tikrai nerizikuotų“, – sakė S. Kėrys. Pasak žirgų specialisto, ruošiami lenktynėms žirgai buvo kasdien treniruojami, važiuota ir spaudžiant 20-22 laipsnių šalčiui. O lenktynėms oras praėjusį šeštadienį buvo išties geras. Kai prasidėjo važiavimai, termometrai rodė apie 18-19 laipsnių šalčio, nebuvo vėjo ar pūgos.

„Jeigu būtų buvęs blogas oras, gerų rezultatų tikrai nebūtume pasiekę“, – įsitikinę S. Kėrys. Jo bendrovei priklausantis ristūnas Sakalas lenktynėse „Sartai 2012“ ne tik tapo nugalėtoju, tačiau pagerino trasos rekordą, 1609 metrus įveikęs per 2 min. 3,219 sek.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.