D. Grybauskaitė teigia, kad reikia mažinti politikų įtaką visoms institucijoms

Darbo partija neturėtų vilktinti savo bylos

Interviu žurnalui „IQ“ D. Grubauskaitė reiškė savo nuomonę apie VSD, valstybės institucijų veiklą, Darbo partijos bylą.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Interviu žurnalui „IQ“ D. Grubauskaitė reiškė savo nuomonę apie VSD, valstybės institucijų veiklą, Darbo partijos bylą.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 28, 2012, 5:59 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 3:44 PM

„Deja, matome ir Seime, ir Vyriausybėje pastangas išlaikyti tam tikras institucijas savo rankose. Reikia kuo labiau mažinti politikų įtaką bet kurioms institucijoms, jau nekalbant apie specialiąsias tarnybas. Būtina jas depolitizuoti“, - interviu žurnalui „IQ“ sakė šalies vadovė.

Ji sakė mananti, kad turėtų būti grįžtama prie specialiųjų tarnybų jungimo idėjos. Kaip depolitizuotos institucijos pavyzdį prezidentė išskyrė jai pavaldžią Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT).

„Džiaugiuosi, kad, pavyzdžiui, STT ir kitos institucijos, kurios pavaldžios prezidentui, yra santykinai depolitizuotos ir nebijo paklibinti nei valdančiųjų, nei opozicijos“, - teigė D. Grybauskaitė.

Ji prisiminė ir dėl atleistų Finansinių nusikaltimų tarnybos (FNTT) vadovų kilusį ir vos valdančiosios koalicijos nesugriovusį skandalą. „Kiekviena naujai ateinanti vyriausybė norėtų išlaikyti jai naudingus svertus. Konfliktas dėl FNTT kaip tik dėl to ir įvyko“, - komentavo šalies vadovė.

Vasario vidury tuometinis vidaus reikalų ministras, liberalcentristas Raimundas Palaitis, atleido FNTT direktorių Vitalijų Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą. Prezidentė D. Grybauskaitė aktyviai palaikė šį sprendimą, tačiau tam pasipriešino premjeras Andrius Kubilius ir jo atstovaujami konservatoriai. R. Palaitis galų gale turėjo pasitraukti iš pareigų, o buvę FNTT vadovai sprendimus dėl jų atleidimo ginčija teismuose.

Paklausta, ar jaučia kokybinius pokyčius VSD veikloje, D. Grybauskaitė sakė, kad kol kas pernelyg anksti tai vertinti. „Pirmiausia, mes dar nepakankamai juos finansuojame. Vyko pokyčiai, rotacijos. Tačiau kokybės taip greit negausime. Į tokias institucijas reikia investuoti ne tik pinigus, bet ir žinias, patirtį. Pasakyti, kad įvyko ženklus kokybinis šuolis, negalėčiau. Tai, kad ši tarnyba tampa atviresnė ir mažiau politizuota - taip. Tačiau kokybinio pokyčio dar reikės palaukti“, - dėstė prezidentė.

D. Grybauskaitės pradėjus eiti prezidento pareigas buvo pakeista beveik visa VSD vadovybė.

Darbo partija neturėtų vilktinti savo bylos

Prezidentė D. Grybauskaitė pareiškė, kad norėdama ateityje prisidėti prie Vyriausybės formavimo Darbo partija neturėtų „taip atvirai vilkinti bylos“.

Tokią poziciją šalies vadovė išsakė interviu žurnalui „IQ“.

„Kol vyksta teismo procesas, nenoriu minėti konkrečių asmenų, kad tai nebūtų suprasta kaip kokia nors įtaka bylai. Tačiau jei partija nori aktyviai dalyvauti politikoje formuojant Vyriausybę, tai neturėtų taip atvirai vilkinti bylos“, - sakė D.Grybauskaitė, paklausta, ar sieks, kad į galimą Vyriausybę nebūtų įtraukti asmenys kol jų atžvilgiu neužbaigti teismo procesai.

„Jei partija yra sąžininga - nėra ko slėpti ir bijoti. O toks demonstratyvus bylos vilkinimas, kokį matėme pastaruoju metu, garbės tokiai partijai nedaro“, - cituojama prezidentė.

Šiuo metu baudžiamojoje Darbo partijos byloje iki rudens yra padaryta pertrauka. Pertrauka padaryta dėl vasaros atostogų.

DP byla teisme yra ketveri metai, tačiau tik pernai gruodį pavyko pradėti bylą nagrinėti iš esmės ir apklausti pirmuosius liudytojus.

Pasak vieno iš bylos advokatų Valdemaro Bužinsko, kol kas apklausta maždaug trečdalis liudytojų. Jų byloje yra 320.

Bylos posėdžiai nuolat buvo atidedami dėl kaltinamųjų sveikatos, gynėjų nedalyvavimo, jų keitimosi ir kitų priežasčių.

Generalinė prokuratūra DP pirmininką europarlamentarą Viktorą Uspaskichą kaltina, kad jis 2004-ųjų pavasarį pavedė kitai bylos kaltinamajai Vitalijai Vonžutaitei vesti teisės aktus pažeidžiančią buhalteriją. Anot kaltintojo, politikas 2004-2006 metais kontroliavo sistemingai vykdytą neoficialią lėšų apskaitą bei ja užsiėmusius asmenis. Valstybinis kaltintojas taip pat paskelbė, kad nuo 2005-ųjų pradžios V. Vonžutaitė pavedė Nijolei Steponavičiūtei nefiksuoti dokumentuose partijos lėšų formavimo.

Prokuratūros teigimu, DP vadovas per V. Vonžutaitę vadovavo dar vienai kaltinamajai Marinai Liutkevičienei. Būdama atskaitinga už buhalterini išlaidų teisingumą, žinodama, kad yra nefiksuotų lėšų, ji apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą, oficialiai nefiksuodavo atlyginimų mokėjimų.

V. Uspaskichas kaltinimus kategoriškai atmeta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.