Nuteistuosius sekti padės elektroninės apyrankės

„Tai yra iš piršto laužti dalykai“, - teigė R.Šimašius.

„Žmonių, kurie dirba su nuteistaisiais, nuo liepos pirmos dienos padaugėja, ir padaugėja ganėtinai juntamai – kur yra didžiausi krūviai“, – sakė ministras.<br>T. Bauras
„Žmonių, kurie dirba su nuteistaisiais, nuo liepos pirmos dienos padaugėja, ir padaugėja ganėtinai juntamai – kur yra didžiausi krūviai“, – sakė ministras.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 29, 2012, 2:39 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:58 PM

„Buvo pasigirdę gąsdinimų, kad neva 3000 asmenų išeis į laisvę liepos pirmą dieną – problema yra lygiai atvirkštinė, galėčiau sakyti, kad liepą lygtinio srautas turėtų labai smarkiai sumažėti, nes kol nauja tvarka įsibėgėja, probacijos tarnybos, pataisos namai, teismai kol susižinos, spėju, kad tas srautas bus kelis kartus sumažėjęs, vėliau lygtinis paleidimas bus žymiai atsakingesnis“, - penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė R.Šimašius.

„Liepos pirmą savaitę apskritai gali būti, kad nebus priimta sprendimo paleisti į laisvę nė vieno nuteistojo vien dėl to, kad lygtinio paleidimo komisijos dar tik pradeda veikti, jos kiekvieną atvejį nagrinėja atskirtai, ir jokio masinio paleidimo iš principo negali būti“, - teigė jis.

Prie kulkšnies ar rankos pritaisomi įrenginiai, kuriuos žadama pradėti naudoti šią vasarą, leis stebėti, ar asmuo būna toje vietoje ir tuo metu, kur ir kada jis yra įpareigotas būti, pavyzdžiui, namuose naktį.

„Tai yra santykinai paprastesnė elektroninio monitoringo sistema. Ateityje laukia ir didesni dalykai – būtent mobilaus stebėjimo sistemos, kai galima stebėti, kur yra asmuo konkrečiu metu. Šiuo atveju tai yra paprastesnė sistema, užtikrinimas, kad asmuo yra toje vietoje tuo metu“ , - kalbėjo R.Šimašius.

Pasak jo, jei asmuo nutols nuo tos vietos, kur turi būti, bus gautas signalas, ir bus imamasi atitinkamų priemonių.

„Jeigu reikia, su policija važiuojama ieškoti to asmens, jeigu nereikia iškart ieškoti, tiesiog užfiksuojamas pažeidimas ir asmuo yra įspėjamas. Kritiniu atveju, jei asmuo nesilaiko tokių apribojimų, jis iš esmės keliauja atgal - į pataisos namus, už grotų“, - sakė ministras.

Planuojama elektroninio stebėjimo priemones pradėti taikyti liepos pabaigoje, šiuo metu jų turima 100, jos bus taikomos visuose regionuose.

Įrenginių nuoma ir aptarnavimas kainuos 48 tūkst. litų per mėnesį, per dieną vieno nuteistojo stebėjimas kainuos apie trylika litų, arba trigubai mažiau nei laikyti nuteistąjį įkalinimo įstaigoje ar vykdyti nuolatinį stebėjimą.

Pasak R.Šimašiaus, toks nuteistojo stebėjimas bus ekonomiškas. Ministras paneigė Pataisos inspekcijos profsąjungos teiginius, kad norint nuolatos stebėti nuteistuosius, šiemet papildomai prireiks 6 milijonų litų. Ministro teigimu, papildomų biudžeto asignavimų tam nėra prašoma.

„Tai yra iš piršto laužti dalykai“, - teigė R.Šimašius.

„Aišku, kad yra ir mokymai, ir įrenginiai, kurie kainuoja, bet lygiai taip pat yra labai svarbi taupymo dalis. (...) Tai yra bausmių sistemos efektyvinimo projektas, o ne branginimo projektas“, - kalbėjo ministras.

Jis taip pat paneigė profsąjungų teiginius, kad Probacijos tarnybose nuo liepos pirmosios sumažės pareigūnų. R.Šimašiaus teigimu, įvyks priešingai, - jų tarnybose padaugės.

„Keliolika asmenų iš administracinio darbo yra perkeliama į probatoriaus, pareigūno darbą – sumažėja vadovaujančio personalo, penkiuose regionuose nebelieka pavaduotojų, tik vadovai, administracijos irgi sumažinamos, bet etatai lieka tarnyboje – padaugėja pareigūnų, dirbančių su nuteistaisiais. Ir iš Kalėjimų departamento keletas asmenų perkeliama dirbti į Probacijos tarnybas“, – kalbėjo jis.

„Žmonių, kurie dirba su nuteistaisiais, nuo liepos pirmos dienos padaugėja, ir padaugėja ganėtinai juntamai – kur yra didžiausi krūviai“, – sakė ministras.

Probacija yra sąlyginė alternatyva paskirtai laisvės atėmimo bausmei, kurios metu vykdoma probuojamojo priežiūra. Probacija vykdoma lygtinai nuteistiems ar lygtinai iš įkalinimo įstaigos paleistiems asmenims.

Įstatyme numatyta, kad nuteisto arba probuojamo asmens buvimo vietos kontrolė elektroninėmis stebėjimo priemonėmis laikoma intensyvia priežiūra. Ji galės būti vykdoma tris mėnesius ir pratęsta ne ilgiau kaip iki metų. Nepilnametis tokiu būdu galės būti stebimas ne ilgiau kaip devynis mėnesius.

Šia priemone siekiama užtikrinti veiksmingą nuteistųjų resocializaciją ir mažinti jų nusikalstamų veikų recidyvus.

Elektroninės kontrolės prietaisas nuteistajam bus užsegamas teismo sprendimu ir tik tam asmeniui sutikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.