N. Venckienės užmojai N. Oželytei kelia juoką, R. Ozolui – abejones

Pirmadienį surengtoje „Drąsos kelio“ spaudos konferencijoje buvo paskelbta, kad ši partija eis į Seimo rinkimus visuomeninio judėjimo „Lietuvos sąrašas“ priešakyje. Regis, „violetiniai“ užgrobė visuomenininkų idėją, o šie liko it musę kandę. N. Venckienę daugiau ar mažiau palaikę žymūs politikai Romualdas Ozolas, Nijolė Oželytė, Bronislovas Genzelis jau abejoja „violetinės“ partijos galiomis. 

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jul 2, 2012, 9:18 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 12:33 PM

Į žurnalistų klausimą, kodėl į konferenciją neatvyko „Lietuvos sąrašo“ iniciatoriumi vadinamas Darius Kuolys, konkretaus atsakymo neišgirsta.

Prezidiume nebuvo matyti su „Lietuvos sąrašu“ ir iniciatyvine grupe „Už teisingumą“ siejamų visuomenininkų, palaikančių N. Venckienę: signatarų Nijolės Oželytės, Romualdo Ozolo, Bronislovo Genzelio ir paties idėjos autoriaus D. Kuolio.

Pavadinimas neatspindi esmės

N. Oželytė, kuri laikoma aktyvia ir net aistringa Garliavoje susitelkusio protestuotojų judėjimo rėmėja, N. Venckienės šalininkė, kritiškai vertina „Drąsiaus kelio“ partijos siekį perimti „Lietuvos sąrašą“ ir tapti dabartinei sistemai pasipriešinusio judėjimo branduoliu.

„Partijos pavadinimas nieko nesako apie joje esančių žmonių asmenines savybes – tuomet ir „krikdemai" turėtų būti šventieji. Partijos sėkmingą darbą lemia ne du ar trys asmenys sąrašo pradžioje, o profesionaliai sugebantis dirbti daug didesnis žmonių būrys. Dabar esančios Lietuvos partijos buvo sukurtos vienam asmeniui, vadui. Tai net nepadoru“, – aiškino signatarė.

Ji pabrėžė, kad ne visi tie, kurie kvietė žmonės į aikštes, buvo judėjimo „Už teisingumą" sumanytojai ir jo intelektuali jėga, geidžia būti partiniais, taigi paklusti kažkokios partijos įstatams ir drausmei ir paklusniai sekti jų nurodymais.

„Būtent dėl to, kad Lietuvos sąrašas tapo vienos partijos sąrašu, mano pavardės, kaip ir daugelio kitų, tarp jų - ir Dariaus Kuolio, ten nebus.

Vertinau Garliavos įvykius nedviprasmiškai, visokeriopai palaikyčiau teisėjos Neringos Venckienės kandidatavimą į Seimą, tačiau tikrai nemanau, kad pasipiktinimas ir nepasitenkinimas yra tos savybės, kurios užtikrina galimybę būti naudingu Seimo nariu daugeliui, kurie į tą partiją įstojo nuoširdiai norėdami ginti teisingumą mūsų šalyje. Seime reikės realiai dirbti ir išmanyti, ką būtent reikia daryti. Vien tik nepasitenkinimas ir protestas nepadės“, – kalbėjo N. Oželytė.

Ir žavisi, ir abejoja

Tačiau signatarė čia pat pabrėžė, kad ji žavisi N. Venckiene kaip asmenybe: „Gėriuosi jos sugebėjimu teisiniais argumentais gintis nuo ją užgriuvusių valstybės institucijų“, – sakė ne kartą buvusią teisėją karštai užtarusi politikė.

Bet ji pabrėžė, jog neteisinga kurti partiją, paremtą vienu, nors ir rezonansiniu, įvykiu.

Ji abejoja ir buvusios teisėjos politinėmis galiomis, jos gebėjimu konkuruoti su patyrusiais politikais.

„Kai N. Venckienė siūlo D. Kuoliui, R. Ozolui ar B. Genzeliui būti jų vadove, man kelia tik juoką, tikrai nepiktą. Tikrai nemanau, kad puiki teisėja N. Venckienė yra tiek visus šviesuolius pranokstanti figūra“ – socialiniame tinklalapyje rašė N. Oželytė.

Judėjimą įkūrė, bet jam nepriklauso

D. Kuolys sakė pats „Lietuvos sąrašui“ nepriklausantis, tik remia idėją, kuri atsirado dabartine valdžia nepatenkintos minios protesto akcijų metu. Nuo judėjimo, kurio vardu N. Venckienė ir jos šalininkai pirmadienį paskelbė kažką panašaus į politinę platformą, nusisuko ir Romualdas Ozolas. Jis teigė nesąs „Lietuvos sąrašo“ dalyvis, niekada juo ir nebuvęs. „Šią valdžią kritikuoju ne todėl, kad būčiau N. Venckienės garbintojas. Jos šeimos tragedija yra tik viena neteisybių, nuo kurių kenčia Lietuva, apraiškų. Nesutinku, kad mano asmuo būtų tapatinamas su jos asmeniniais ar politiniais siekiais“, – tvirtino R. Ozolas.

Kaip ir N. Oželytė, R. Ozolas suabejojo „Drąsos kelio“ partijos gebėjimais sutelkti, jo žodžiais tariant, supuvusiai valdžios sistemai pasipriešinusias jėgas.

Jo nuomone, jeigu „Lietuvos sąrašui“ imasi vadovauti N. Venckienė, yra daug abejonių, ar daugeliui jam priklausančių žmonių norės eiti „Drąsos kelio“ kryptimi.

Atleistas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovas Vitalijus Gailius sutriko iš žurnalisto išgirdęs, kad ir jis interneto tinklalapiuose įvardijamas kaip kandidatas į „Lietuvos sąrašo“ narius.

„Nežinau, koks tai sąrašas. Reikės pasidomėti, niekas man apie tai nesakė, nieko nežinau“, – sakė V. Gailius.

Pirmadienį pateiktas sąrašas  atrodo visiškai kitaip, nei atrodė suformavus jo branduolį iš valdžios veiksmus kritikuojančių intelektualų.

Jį sudaro daugiausia ištikimi D. Kedžio ir N. Venckienės garbintojai: Seimo nariai Saulius Stoma, Aurelija Stancikienė, Ligitas Kernagis. Tarp jų – signataras Algirdas Patackas, prieš Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą 1990  m. balsavęs Lietuvos Aukščiausios Tarybos deputatas Ryšardas Maceikianecas, žurnalistai Vytautas Matulevičius, Valdas Vasiliauskas, lenktynininkas Stasys Brundza.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.