Šiaulių universitete organizuoti tarptautiniai doktorantų mokymai

Tarptautinis projektas

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Inčiūrienė

Jul 3, 2012, 12:21 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 12:08 PM

Dvi paskutines birželio savaites Šiaulių universiteto biblioteka buvo pagrindinė penkių Europos universitetų doktorantų ir jų mokslinių vadovų susitikimų ir diskusijų vieta – Šiaulių universitete vyko Erasmus intensyvios programos tarptautiniai doktorantų vasaros mokymai.

Tarptautiniuose mokymuose dalyvavo 50 doktorantų iš Didžiosios Britanijos, Italijos, Lietuvos, Suomijos ir Turkijos. Jaunuosius mokslininkus konsultavo, jiems paskaitas skaitė ir seminarus vedė tarptautinė profesorių komanda, kurioje buvo ir keturi Šiaulių universiteto mokslininkai.

Doktorantų vasaros stovykla – tai bendras penkių Europos universitetų: Kanteburio Kristaus Bažnyčios (Didžioji Britanija), Milano Bikoko (Italija), Anadolu (Turkija), Rytų Suomijos (Suomija) ir Šiaulių – projektas, kuriuo siekiama sudaryti galimybę socialinių mokslų srities doktorantams ir jų vadovams dirbti kartu tobulinant mokslininkų rengimą.

Tikimasi, kad intensyvi programa bendradarbiaujant tarptautinėje, tarpkultūrinėje, interdisciplininėje aplinkoje leis doktorantams gilinti žinias, tobulinti gebėjimus ir patirtį tyrimų metodologijos srityje.

Tokio pobūdžio mokymai jauniesiems mokslininkams Lietuvoje surengti pirmą kartą.

Intensyvi programa

Dvi savaites vyko ne tik paskaitos, seminarai, apskritojo stalo diskusijos, bet ir metodologinės sesijos, debatai, tyrimų pristatymai, supervizijos ir konsultacijos.

Programos koordinatorius profesorius Linden West iš Kanteburio Kristaus Bažnyčios universiteto, apibendrindamas tarptautinės doktorantų vasaros stovyklos rezultatus, sakė: „Daugumai doktorantų ši intensyvi programa buvo tikras iššūkis – per dvi savaites jie gavo daug teorinių žinių, susipažino su skirtingais mąstymo būdais.

Į savo universitetus jie grįš turėdami žymiai daugiau motyvacijos tęsti savo studijas ir gilintis į pasirinktą sritį. Ne mažiau svarbu tai, kad jie čia įgytomis žiniomis ir patirtimi pasidalys su kolegomis savo universitetuose“.

Geriant kavą – pokalbiai apie metodologiją

Nors laisvo laiko buvo nedaug, svečiai iš užsienio universitetų džiaugėsi kruopščiai suplanuota kultūrine programa. Užsieniečiai susipažino su Šiauliais, vyko į Kryžių kalną, Burbiškį, Vilnių ir Trakus, apsilankė etnografinėje sodyboje, mokėsi lietuviškų šokių, netgi etnografinėje sodyboje kepė bandeles, kurias vėliau kartu draugiškai ragavo.

Kanteburio Kristaus Bažnyčios universiteto profesorė Yvonne Stewart džiaugėsi turėjusi galimybę susipažinti su Lietuvos istorija, kultūra, virtuve: „Visa tai mums visiems buvo nuostabi patirtis. Be to, tuo pat metu vyko ir Europos futbolo čempionatas, tad mes lietuviškame bare visi kartu žiūrėjome italų ir anglų varžybas – tai buvo fantastiška!“

Kanteburio Kristaus Bažnyčios universiteto profesorė Petra Engelbrecht pastebėjo, kad doktorantams mokymų metu buvo sudarytos puikios sąlygos dirbti grupėse, diskutuoti, bendrauti, bet net ir laisvalaikį jie stengėsi išnaudoti produktyviai. „Ekskursijos į Vilnių metu nustebome išgirdę, kad kavinėje gerdami kavą mūsų studentai kalbėjosi apie tyrimų metodus – taigi šie mokymai tikrai buvo intensyvūs“, – šypsojosi profesorė.

Doktorantė iš Rytų Suomijos universiteto Maria Paasirine, kuriai dėl specialiųjų poreikių reikia aplinkinių pagalbos, prisipažino dalyvavusi įvairiose tarptautinėse konferencijose ir seminaruose, bet šie mokymai, jos nuomone, buvo išskirtiniai. „Noriu pagirti Lietuvos žmones, kurie yra labai draugiški, visada pasiruošę padėti, tad esu laiminga, kad galėjau čia atvykti.“

Tęstinė programa

Doktorantų vasaros mokymų programą baigė apskritojo stalo diskusija, kurios metu apibendrinti dvi savaites trukusio intensyvaus darbo rezultatai. Šia proga Šiaulių universitete apsilankęs Britų tarybos Lietuvos biuro vadovas Artūras Vasiliauskas doktorantams įteikė sertifikatus.

„Manau, Šiaulių universitetas labai gražiai pasirodė, kartu su Kanteburio Kristaus Bažnyčios universitetu ir keliais kitais universitetais parengęs doktorantų mokymo programą, kokios Lietuvoje iki šiol dar nebuvo. Prioritetinė Britų tarybos veiklos sritis yra švietimas, todėl džiaugiamės, kad galėjome prisidėti organizuojant šį tarptautinį projektą“, – pabrėžė Artūras Vasiliauskas.

Planuojama, kad intensyvi tarptautinė doktorantų mokymo programa vyks trejus metus. Viena iš projekto iniciatorių, Šiaulių universiteto mokslo ir meno prorektorė prof. Stefanija Ališauskienė džiaugiasi geromis naujienomis – Europos Komisija neseniai patvirtino finansavimą kitais metais vyksiantiems mokymams, kuriuos numatyta rengti Turkijoje, Anadolu universitete.

Bendradarbiavimo nauda

Mokslo ir meno prorektorė mano, kad dalyvavimas tarptautiniuose mokymuose ypač naudingas tokių mažų šalių kaip Lietuva jauniesiems mokslininkams: „Mes lyg „verdam savo sultyse“: vadovai turi savo temas, metodologijas, doktorantai „įstringa“ nusistovėjusioje tradicijoje. Darbas tokioje didelėje tarptautinėje komandoje leidžia mūsų doktorantams pamatyti, kaip dirba jų kolegos kitose šalyse, pasidalyti idėjomis, tyrimų, metodų taikymo patirtimi.“

Šiaulių universiteto doktorantė Odeta Šapelytė pripažino, kad tarptautiniai mokymai viršijo jos lūkesčius: „Pagilinau profesines ir anglų kalbos žinias, turėjau galimybę kritiškai įvertinti savo darbą, susidėlioti kai kurias mintis, apgalvoti idėjas, darbo struktūrą.“

Intensyvioje programoje dalyvavusi Kauno technologijos universiteto doktorantė Kristina Zdanytė džiaugėsi geranoriška mokymų atmosfera: „Buvo smagu bendrauti, keistis idėjomis, patirtimi, suprasti, kad esi ne vienas, kad turi bendraminčių kitose Europos šalyse.“

Prioritetinė sritis

Pasak Stefanijos Ališauskienės, jaunųjų mokslininkų rengimas, grindžiamas tarptautiškumu, yra viena iš Šiaulių universiteto prioritetinių veiklos sričių. Universitetas daug metų dalyvauja tarptautinių akademinių organizacijų, tokių kaip Europos universitetų asociacija, Europos universitetų Doktorantūros taryba ir kt. veikloje, bendradarbiauja su daugiau kaip 200 Europos ir kitų užsienio šalių universitetais.

Kasmet Šiaulių universitete organizuojami tarptautiniai metodologiniai seminarai doktorantams ir kitiems tyrėjams kartu su profesoriais J. J. Detraux iš Lježo universiteto (Belgija), S. Jones iš Mančesterio Municipalinio universiteto, L. West, V. Griffts, P. Engelbrecht, Y. Stewart iš Kanteburio Kristaus Bažnyčios universiteto (D. Britanija), W. Kern-Sheffeldt iš Ciūricho universiteto (Šveicarija). Šiaulių universiteto mokslininkai kviečiami kartu vadovauti doktorantams, dalyvauja gynimo tarybose.

Šiaulių universiteto doktorantai naudojasi galimybe studijuoti partneriniuose užsienio universitetuose.

Pasak S. Ališauskienės, ilgalaikis bendradarbiavimas su užsienio partneriais naudingas ne tik jauniesiems, bet ir patyrusiems mokslininkams, universiteto vadovams: „Universitetas vertinamas už esminius pasiekimus, už inovartyvias idėjas ir gebėjimą jas įgyvendinti.

Lietuvos, kaip mažos šalies, pažangos labui būtinos iniciatyvos turėtų būti labiau pastebimos ir palaikomos ne tik tarptautinių partnerių, bet ir šalies politikų, nepriklausomai nuo to, kokiame mieste universitetas yra“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.