Palangos meras įsitikinęs: poilsiautojai yra saugūs

Šilti liepos pradžios orai į Palangą priviliojo ne tik šimtus tūkstančių taikių poilsiautojų, bet ir agresyviai nusiteikusių nuotykių ieškotojų. Ar dėl jų išpuolių poilsis kurorte tampa nebesaugus?

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus ("Lietuvos rytas")

Jul 14, 2012, 2:43 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 4:04 AM

Palangos meras Šarūnas Vaitkus tikina, kad vienas kitas chuliganiškas poelgis tokiame didžiuliame poilsiautojų sraute tikrai nesugriaus ramaus ir taikaus kurorto įvaizdžio.

– Tačiau žurnalistai iš tiesų užfiksavo šokiruojančių naktinės Palangos gyvenimo faktų. Juk to nepaneigsite? – „Lietuvos rytas” paklausė Š. Vaitkaus.

– Natūralu, jog į incidentų vietas su pareigūnais važinėjantys žurnalistai aprašo blogus įvykius. Tačiau matant tik naktinius incidentus gali susidaryti iškreiptas kurorto vaizdas.

Taip daroma didelė žala Palangai – netgi pasigirdo kalbų, kad kai kurios šeimos baiminasi važiuoti į pajūrį.

Aš galiu atsakingai pareikšti, jog viešąją tvarką užtikrinantys pareigūnai dirba gerai, todėl poilsiautojai Palangoje tikrai yra saugūs.

Per ilgąjį savaitgalį apie pusę milijono žmonių pritraukusi Palanga tapo didmiesčiu, kuriame viešojoje vietoje pasirodę keliasdešimt apsvaigusių jaunuolių ir įvykusios kelios muštynės tėra lašas jūroje.

Neįvykdyta nė vieno sunkaus nusikaltimo, užfiksuotos tik kelios vagystės iš paliktų neužrakintų poilsio namelių.

Neužmirškime, kad į kurortą visi suvažiuoja atsipalaiduoti ir pasilinksminti.

Parodykite bent vieną didesnį šalies miestą, kuriame iš naktinių barų išėję apsvaigę lankytojai nesusistumdo.

Palangoje kylantys jaunimo incidentai yra tik pavieniai atvejai, nuo kurių niekas negali būti apdraustas. Juo labiau kad vasarą pajūris pritraukia ir nusikalsti linkusius asmenis.

Noriu pagirti naktimis mieste dirbančius Viešojo saugumo tarnybos pareigūnus. Jie operatyviai reaguoja į kiekvieną įvykį ir chuliganus sutramdo vos jiems pradėjus reikštis.

Policijos pareigūnams duotas nurodymas griežtai vertinti bet kokius bandymus viešojoje vietoje gerti alkoholinius gėrimus.

Užvakar buvau susitikęs su Policijos departamento vadovu Sauliumi Skverneliu. Jis pažymėjo, kad, turint galvoje į pajūrį atvykusių poilsiautojų srautą, Palangoje yra ramu.

– Šią vasarą neramumų židiniais tapo paplūdimio kavinės, kuriose ištisą naktį pardavinėjamas alkoholis ir vyksta triukšmingos diskotekos. Kaip ketinate įvesti tvarką pliažuose?

– Pagal išduotas alkoholio prekybos licencijas, šios kavinės turi teisę alkoholinius gėrimus pardavinėti ir naktimis.

Tačiau esu įsitikinęs, kad jaunimą naktimis į paplūdimius vilioja ten vykstantys triukšmingi vakarėliai.

Pliažo kavinės Palangoje veikia jau 10 metų ir anksčiau tokių problemų nekildavo.

Viskas prasidėjo šią vasarą, kai konkursus laimėjusios trys Vilniaus ir Kauno įmonės kavinėse pliažuose ėmė rengti naktines diskotekas.

Manau, kad jei naktimis kavinėse bus tylu, nebeliks ir klientų. Pagal savivaldybės reikalavimus, atvirose patalpose negarsiai muzika gali groti tik iki 22 valandos.

Iki vidurnakčio muzika gali būti girdima tik gavus savivaldybės leidimą vykdyti renginį.

Davėme nurodymą policijai griežtai kontroliuoti pliažo kavines, kad šis reikalavimas būtų vykdomas. Surašius du administracinių teisės pažeidimų protokolus atimsime leidimą dirbti ir tai kavinei bus išjungtas elektros tiekimas.

J. Basanavičiaus gatvėje uždarose patalpose veikia keli naktiniai klubai, tačiau jų uždaryti nesiruošiame.

Viso pasaulio kurortuose tokie klubai yra, ir jaunimui turime suteikti galimybę pasilinksminti. Tačiau tai turi vykti kultūringai ir netrikdant aplinkinių ramybės.

Rudenį svarstysime galimybę įrengti naujas viešojo maitinimo vietas atokesniame kurorto paplūdimyje. Pavyzdžiui, Būtingėje. Ten jaunimui skirtos diskotekos galėtų vykti ir visą naktį.

– Palangos konservatorių rinkimų programoje yra įrašytas įsipareigojimas riboti alkoholio prekybą nuo vidurnakčio iki 9 valandos ryto.

Praėjusį rudenį Palangos valdžia jau ruošėsi priimti tokį sprendimą ir su verslininkais buvo sutarusi alkoholio prekybą sustabdyti nuo 1 ar 2 valandos nakties.

Kodėl toks žingsnis nebuvo žengtas?

– Riboti alkoholio prekybos laiką mus vertė pernai Palangoje dirbusios bistro pasivadinusios naktinės alkoholio prekybos parduotuvės. Jų uždaryti niekaip kitaip negalėjome – tik apribodami prekybos laiką visoms visuomeninio maitinimo įmonėms.

Savivaldybė ir Palangai atstovaujantis Seimo narys Pranas Žeimys daug prisidėjo, kad būtų priimti įstatymai, varžantys tokių parduotuvių veiklą.

Šiemet jų nebėra, tad nebeliko būtinybės ir imtis prekybos laiko apribojimų.

Patys verslininkai teigia, kad išnykus naktinėms parduotuvėms prisigėrusio jaunimo gatvėse yra mažiau. Ankstesniais metais iš klubų išėję jaunuoliai parduotuvėse nusipirkdavo butelį, jį išgerdavo ir apgirtę grįždavo linksmintis atgal.

Manau, kad tam tikram paros laikui kurorte įvesti sausąjį įstatymą būtų pernelyg griežtas žingsnis.

Vasara trumpa – verslas turi nedaug laiko užsidirbti žiemai. Valdžia neturi trukdyti, nes iš gauto pelno įmonės ištisus metus išlaiko darbuotojus, atnaujina pastatus, moka mokesčius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: oro balionui atsitrenkus į žemę, iš krepšio ėmė kristi žmonės