Kritikos salvės - iš anksto suderintos Prezidentūroje?

Apie tokią galimybę prabilo politologas Vytautas Radžvilas. Jo nuomone, ketvirtadienį Vilniaus mero Artūro Zuoko paleistos kritikos strėlės į prezidentę Dalią Grybauskaitę jos ne tik nesužeis, bet netgi pasitarnaus, sutvirtins smuktelėjusį šalies vadovės autoritetą. Tuo tarpu viešųjų ryšių specialistas Kristinas Taukačikas įsitikinęs, kad A. Zuokas rado būdą mažiausiomis pastangomis pelnyti politinio kapitalo prieš rinkimus.

A. Zuokas metė iššūkį prezidentei D. Grybauskaitei, parodydamas savo dideles politines ambicijas.<br>V.Balkūnas.
A. Zuokas metė iššūkį prezidentei D. Grybauskaitei, parodydamas savo dideles politines ambicijas.<br>V.Balkūnas.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys, Andrius Sytas

2012-07-19 19:48, atnaujinta 2018-03-18 00:15

Komunikacijų agentūros „Bosanova“ vadovas K. Taukačikas mano, kad  A. Zuoko iššūkis prezidentei yra paprastas, bet patikimas būdas atkreipti dėmesį į save kaip didvyrį. Esą pažiūrėkite, koks drąsuolis meras, prieš populiariausią šalyje politikę nepabūgo pakelti balso.

„Mane nuliūdino prezidentės trejų metų apžvalga, kai ji išsakė poziciją, kad ji niekada neklysta, neprivalo aiškintis ir atsiskaityti visuomenei. Manau, kad tai labai grėsmingi pareiškimai. Nesutinku, kad prezidento rinkimai vyktų be alternatyvos ir kad rinkimai bus iš vieno kandidato. Kviečiu visą visuomenę kartu ieškoti galimų kandidatų, kurie turėtų pasitikėjimą“, - spaudos konferencijoje sakė Vilniaus meras.

A. Zuokas teigė esąs pasirengęs vadovauti tokio asmens rinkimų kampanijai. Bet ar jis nerizikuoja netekti potencialių rinkėjų užsimodamas prieš prezidentę, kuri tebėra reitingų karalienė?

Viešųjų ryšių specialisto K. Taukačiko nuomone, meras niekuo nerizikuoja, nes jis taikosi į vadinamuosius protesto balsus.

Šie balsai ilgą laiką buvo D. Grybauskaitės pusėje, nes ji miniai rodėsi esanti valdžios sistema nusivylusiųjų pusėje.

Tačiau po Garliavos įvykių, Drąsiaus Kedžio dukros grąžinimo motinai Laimutei Stankūnaitei, prezidentės, kaip nuskriaustųjų gynėjos, įvaizdis susvyravo.

Dabar po Lietuvą klaidžioja dalis laisvų ir nuo D. Grybauskaitės, ir nuo Neringos Venckienės protesto balsų, kurie tapo geidžiamu įvairiausių spalvų Seimo rinkimams pasirengusių politikų grobiu. Į dalį protesto balsų, politikos ekspertų nuomone, nusitaikė ir A. Zuokas, jau atlikęs parengiamąjį darbą pliekdamas Andriaus Kubiliaus Vyriausybę, nuolat kaldamas į galvą vilniečiams, kad ji nemyli sostinės, šykšti jai lėšų.

„A. Zuokas nekovoja su prezidente, kaip gali atrodyti. Ir tikrai nerizikuoja pasirodyti kaip pikčiurna, taikantis įkąsti didžiosios tautos dalies gerbiamai vadovei. Mesdamas iššūkį populiariausiai šalies politikei jis parodo savo ambicijų dydį ir atkreipia dėmesį į save, nors ir supranta, kad tokiu būdu nesumažins D. Grybauskaitės populiarumo reitingų. Jei norima rinkėjų dėmesio, susiremti su populiariu, sunkiai pažeidžiamu oponentu yra daug veiksmingiau, nei pliekti pažeidžiamą, tautos nemėgstamą politiką“, – teigė viešųjų ryšių specialistas K. Taukačikas.

Politologas V. Radžvilas portalui lrytas.lt pateikė netikėtą versiją: A. Zuoko kritika labiausiai pasitarnaus ne jam, o pačiai kritikuojamai prezidentei. Politikos ekspertas neatmeta galimybės, kad A. Zuoko spaudos konferencija, kurioje jis metė pirštinę D. Grybauskaitei, buvo surežisuota Prezidentūroje.

„Negaliu teigti, kad D. Grybauskaitė susitarė su A. Zuoku, galbūt atsitiktinai taip išėjo, kad Vilniaus meras ėmėsi stiprinti prezidentės autoritetą. Kiekvieno politiko dydis yra ne absoliutus, o santykinis. Tik lyginamas su kitu jis įgauna reikiamą svorį. Dabar pažiūrėkime: prieštaringos reputacijos politikas, paskui kurį velkasi abonento šešėlis, užsipuola reitingų viršūnėje esančią prezidentę. Tokiame fone  rinkėjų akyse D. Grybauskaitės politinė figūra atrodo dar tyresnė, patrauklesnė“, – savo netikėtas išvadas aiškino politologas V. Radžvilas.

Su juo nesutinka konservatorių Seime lyderis Jurgis Razma, sakydamas, kad D. Grybauskaitės šis pranešimas niekaip nepaveiks.

„Prezidentei turbūt nei šilta, nei šalta nuo tokių kalbų, daugiau šypseną sukels tokie pareiškimai. Šiuo metu objektyviai visuomenėje nėra subrendęs poreikis ieškoti alternatyvaus kandidato. Dabartinė prezidentė išlaiko didžiulį pasitikėjimą, todėl tokia problema nediskutuojama“, - sakė J. Razma.

Jo įsitikinimu, šiandienos pareiškimu A. Zuokas gali bandyti atkreipti dėmesį į save.

„Jis bando pasiekti politinio reikšmingumo. Atsiranda vieša jo sankirta su reikšmingiausia Lietuvos politike. Kartu tai, viešųjų ryšių prasme, ir ieškantįjį alternatyvos jai lyg ir gali padaryti reikšmingą. Vasaros metu politinių pareiškimų nėra daug, visi apie ją kalbės, komentuos. Gal kas apie tai pasvarstys, kam nors ši žinia bus viena iš kurortinių pramogų“, – tikino Seimo narys.

Pasak J. Razmos, A. Zuoko pareiškimą galėjo įkvėpti ir prezidentės viešas priešiškumas „Rubicon“ grupei (dabar vadinasi ICOR), siejamai su Vilniaus meru.

„Aišku, toks pareiškimas galėjo būti sąlygotas ir prezidentės principingo, griežto požiūrio į verslo ir politikų esamus - ar galimus - neskaidrius santykius. Visiems aišku, koks gali būti kontekstas šiuo konkrečiu atveju“, - sako irgi rinkimams besiruošiantis konservatorius.

J. Razma juokauja, jog labai tikėtina, kad geriausiu kandidatu mesti iššūkį D. Grybauskaitei A. Zuokas išrinks save. Seimo nario teigimu, 2013-aisiais prezidentu norintys tapti žmonės turėtų jau dabar būti žinomi veikėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.