„Hitachi“ apie Visagino projektą kalba su atsargiu optimizmu

Net ir žinodama, kad partijų populiarumo apklausose pirmaujanti opozicija šnairuoja į Visagino atominės elektrinės projektą, „Hitachi“ nesiruošia trauktis. Tai atsakymuose lrytas.lt nurodo kompanijos atstovai. Tiesa, pasak kompanijos atstovų, statybų dokumentai bus pasirašyti tik tuo atveju, jei derybos su regioniniais partneriais baigsis sėkmingai.

„Žinoma, mes siekiame užbaigti koncesijos susitarimo formalumus, tačiau tai priklauso nuo diskusijų su partneriais“, - sakė „Hitachi“ atstovai.
„Žinoma, mes siekiame užbaigti koncesijos susitarimo formalumus, tačiau tai priklauso nuo diskusijų su partneriais“, - sakė „Hitachi“ atstovai.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Jul 24, 2012, 12:35 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:50 PM

Kadangi „Hitachi“ nori parduoti savo įrangą, ji turi ekonominį motyvą šį projektą „stumti“ ir yra pasiryžusi iš jo nesitraukti. Nes jei statybų sąlygos jiems būtų buvusios visai nepalankios, japonų atstovai jau būtų numoję ranka.

„Tačiau valstybių ir regioninių partnerių „Hitachi“ į statybas per jėgą negali įtraukti. Tad viskas priklausys nuo valstybių sukalbamumo“, - „Hitachi“ poziciją komentavo Lietuvos energetikos konsultantų asociacijos prezidentas Valdas Lukoševičius.

„Hitachi“ atsisakė portalui lrytas.lt komentuoti ir Lietuvos žaliųjų kritiką Visagino elektrinės projektui, ir savo santykius su žaliaisiais. „Šiuo klausimu ryšių su visuomene skyrius negali suteikti komentaro“, - parašė „Hitachi Ltd“ padalinio „Power Systems“ Ryšių su visuomene tarnybos vadovas Terry Kubo.

Paklaustas apie skeptišką opozicijos partijų požiūrį į Visagino atominės elektrinės projektą bei apie galimybes dirbti su jomis po rinkimų, kai jos gali sudaryti naują Vyriausybę, T. Kubo į klausimą tiesiogiai neatsakė.

„Mes nesvarstome jokių pasitraukimo iš projekto galimybių, - nurodė jis. - „Hitachi“ ir „Hitachi-GE Nuclear Energy“ toliau nuoširdžiai dirbs kartu su regioniniais partneriais įgyvendinant Visagino projektą.   Manome, kad šis projektas yra labai svarbus užtikrinant Baltijos šalių energetikos stabilumą ir energetinį saugumą, taip pat – tikime bendradarbiavimo su regioniniais partneriais ir kiekvienos šalies gyventojais svarba.“

Koncernas „Hitachi“ dar nėra pasirašęs formalių sutarčių atominei elektrinei statyti. Dar nėra pasirašyta nei galutinė statybų koncesijos sutartis su Lietuva, nei akcininkų sutartis su elektrinę statysiančiomis valstybėmis. Energetikos ministras Arvydas Sekmokas birželį žadėjo, kad abi sutartys bus pasirašytos iki metų pabaigos.

„Hitachi“ tokio konkretaus termino nenurodo.

„Birželio mėnesį kartu su partneriais pasiekėme vieną iš kertinių tikslų: Seimas patvirtino koncesijos sutartį. Žinoma, mes siekiame užbaigti šį procesą, tačiau tai priklauso nuo diskusijų su partneriais. Esame sutarę dirbti kartu, kad būtų įkurta projekto įgyvendinimo kompanija. Tikimės užbaigti šiuos procesus greitai, tačiau šiuo metu tai priklauso nuo derybų su partneriais rezultatų“, - nurodoma „Hitachi“ atstovo atsakyme.

V. Lukoševičius T. Kubo atsakymus vadina labai diplomatiškais ir aptakiais.

„Sunku pasakyti, kiek šie komentarai yra pagrįsti, o kiek sakomi vien dėl viešosios nuomonės. Kiek žinau, dabar Londone vyksta teisininkų derybos dėl šių sutarčių. Matyt, dokumentų formuluotės yra koreguojamos pagal Lietuvoje išsakytą kritiką. Kritikuota, kad per didelė atsakomybė Lietuvai, per maža - investuotojams. Gali būti, kad derybos užsitęsė todėl, kad reaguojama į šias pastabas“, - svarstė V. Lukoševičius.

Vyriausybės parengtoje sutartyje su „Hitachi“ yra numatoma iki 2015-ųjų parengti Visagino atominės elektrinės projektą, o tada galutinai nuspręsti, ar jį vykdyti. Dar nepriėmus galutinio sprendimo Lietuva privalėtų savo lėšomis nutiesti kelią iš Klaipėdos į Visaginą, tai kainuotų kelis šimtus milijonų litų. Šiai sutarčiai birželį pritarė Seimas, bet ji dar nepasirašyta.

Vieno reaktoriaus elektrinę ketinama pastatyti iki 2020-2022 metų, ji kainuotų 6,8 mlrd. eurų (23,5 mlrd. litų). Išlaidas dalintųsi „Hitachi“ ir Baltijos valstybės, numatoma koncesijos sutarties projekte. Apie pusę reikiamų lėšų Lietuva ketina skolintis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.