Sunkių įtarimų slegiamas V. Matuzas lengvai mina paskui premjerą

Trečiadienio rytą panevėžiečiai, atėję susitikti su dviračių žygyje „Suk į dešinę“ dalyvaujančiu šalies ministru pirmininku Andriumi Kubiliumi, iš nuostabos gūžčiojo pečiais, tarp žygio dalyvių pamatę panevėžietį Seimo narį Vitą Matuzą. Šį įtakingą konservatorių didelio atgarsio sulaukusiame ikiteisminiame tyrime pareigūnai įvardija kaip daugiamilijoninės aferos laimint viešuosius konkursus organizatorių.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jul 25, 2012, 7:34 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:42 PM

Vykstant tyrimui V. Matuzas yra laikinai sustabdęs narystę konservatorių partijoje, Seimas gegužės mėnesį patenkino generalinio prokuroro D.Valio prašymą panaikinti jo teisinę neliečiamybę. Tačiau tradicijos dalyvauti konservatorių kasmetiniame žygyje dviračiais jis neatsisakė.

Šalia A. Kubiliaus per žygį pedalus minantis V. Matuzas panevėžiečių buvo sutiktas skirtingai. Prie Panevėžio miesto riboženklio susirinkę konservatorių gerbėjai jam, kaip ir kitiems žinomiausiems žygio dalyviams ant kaklo užkabino ąžuolo lapų vainiką, moterys įteikė gėlių. Tuo tarpu į miesto centrą, prie kunigaikščio Aleksandro paminklo nuvažiavusią dviratininkų koloną pasitiko keli žmonės, laikantys V. Matuzą ir A. Kubilių smerkiančius plakatus.

Premjeras A. Kubilius, žurnalistų paklaustas, ar neketina prieiti prie piketuojančių žmonių, sakė, jog jis dabar ne politikuoja, bet mina pedalus. Arčiau protestuotojų nesiartino ir visą laiką šalia premjero besisukiojęs V. Matuzas. Netrukus visi žygeiviai sėdo ant dviračių ir, ignoruodami plakatus jiems rodančius žmones, nuvažiavo „Cido“ arenos link. "Vagys bėga, – pavymui jiems šaukė plakatus išskleidę žmonės.

Vėliau A. Kubilius, lrytas.lt paklaustas, kaip vertina rimtų įtarimų slegiamo V. Matuzo dalyvavimą šiame dviračių žygyje, atsakė trumpai: „Ikiteisminis tyrimas ir nustatys, ar yra kaltės, ar ne, o kol tas nenustatyta, aš negaliu jokios savo kitokios nuomonės pareikšti“.

Gegužės mėnesį Seimo prašydamas panaikinti šio parlamentaro teisinę neliečiamybę, generalinis prokuroras Darius Valys konkrečiai įvardijo, ką ir kaip įtariamas padaręs V. Matuzas. Esą politikas įtariamas organizavęs susitarimus dėl viešųjų pirkimų ir piktnaudžiavimą tarnyba. Tarp asmenų, kurių veiksmus esą organizavo V. Matuzas, D. Valys paminėjo „Panevėžio energijos“ vadovus, verslininkus ir paties parlamentaro žmoną Danutę:

„Pirma. Siekdamas neteisėtai gauti turtinės naudos iš kooperatinės bendrovės „ŽilVyčio kooperatinė bendrovė“ už akcinei bendrovei „Panevėžio energija“ priklausančioms katilinėms parduodamą biokurą, organizavo AB „Panevėžio energija“ vadovaujančių ir atsakingų darbuotojų – generalinio direktoriaus Vytauto Šidlausko ir bendrovės pirkimų tarnybos viršininko Aristido Lideikio – piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, sudarant išskirtines sąlygas KB „ŽilVyčio kooperatinė bendrovė“ neteisėtu būdu laimėti AB „Panevėžio energija“ organizuotus keturios biokuro viešuosius pirkimus, kurių bendra vertė – 17,5 mln. Lt.

Antra. Siekdamas turtinės naudos Žilėnų žemės ūkio kooperatyvui „Dobilas“, organizavo valstybės įmonės „Panevėžio miškų urėdija“ urėdo Daugirdo Lukoševičiaus ir urėdijos Viešųjų pirkimų komisijos pirmininko Rolando Kevėno piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, sudarant išskirtines sąlygas žemės ūkio kooperatyvui „Dobilas“ neteisėtu būdu laimėti organizuojamą miško valymo ūkinių paslaugų pirkimo konkursą, vertė – 63,26 tūkst. Lt. (...)

Trečia. Siekdamas turtinės naudos kooperatinei bendrovei „ŽilVyčio kooperatinė bendrovė“, organizavo kooperatinei bendrovei „ŽilVyčio kooperatinė bendrovė“ atstovaujančių asmenų Danutės Matuzienės, Gintaro Žilėno, Laimutės Žilėnienės, Mindaugo Juodpalio veiksmus sukčiavimo būdu, apgaule gaunant 680 tūkst. Lt Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir Lietuvos valstybės biudžeto paramos lėšų. (...) Ketvirta. Siekdamas turtinės naudos kooperatinei bendrovei „ŽilVyčio kooperatinė bendrovė“, organizavo Nacionalinės žemės tarnybos Panevėžio žemėtvarkos skyriaus vedėjos Zinaidos Marmokienės piktnaudžiavimą tarnyba, sudarant išskirtines sąlygas, nesilaikant teisės aktų reikalavimų, kooperatinei bendrovei „ŽilVyčio kooperatinė bendrovė“ išsinuomoti 73 valstybinės žemės ūkio paskirties žemės sklypus Panevėžio rajone.“

Z. Marmokienė 2008 m. Seimo rinkimuose dalyvavo su konservatoriais. G. Žilėnas pernai su ta pačia partija ėjo į savivaldos rinkimus.

Politikui taip pat mesti įtarimai medžioklės dokumentų klastojimu. „Penkta. Veikdamas savo asmeniniais interesais, dalyvaudamas valstybės įmonės „Panevėžio miškų urėdija“ organizuojamose profesionaliose medžioklėse, piktnaudžiavo Seimo nario tarnybine padėtimi, nemokėdamas už kas privalomo mokesčio. Bei klastojo dokumentus apie sumedžiotus žvėris ir sumokėtus mokesčius“, - sakė D. Valys.

Šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai pareikšti daugiau nei 20 asmenų, taip pat – vienai įmonei. D. Valio teigimu, dauguma įtariamųjų visiškai ar bent iš dalies pripažįsta savo kaltę.

Pats V. Matuzas teigia, kad kiti įtariamieji prisipažino ne laisva valia. Jam metamus kaltinimus politikas vadina politiniu susidorojimu, kurį esą užsakė viena Panevėžio grupuotė. Nors viešai deklaravo, kad yra nekaltas ir tikisi tai įrodyti, kol kas V. Matuzas atsisako bendrauti su šią bylą tiriančiais pareigūnais. Birželio mėnesį dviejų advokatų lydimas atvykęs į Panevėžio apygardos prokuratūrą politikas pareiškė atsisakąs duoti parodymus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.