Prokurorai neatskleidžia gaisro Tytuvėnuose priežasčių

Šiaulių apygardos

Šiaulių apygardos prokuratūra jau gavo šių metų sausio 26 dieną Tytuvėnų vienuolyno kompleksą nuniokojusio gaisro priežasties išvadas, bet jų neskelbia.<br>M. Patašius
Šiaulių apygardos prokuratūra jau gavo šių metų sausio 26 dieną Tytuvėnų vienuolyno kompleksą nuniokojusio gaisro priežasties išvadas, bet jų neskelbia.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2012-07-26 15:06, atnaujinta 2018-03-17 20:14

Šiaulių apygardos prokuratūros skyriaus prokurorė Jūratė Tamašauskienė griežtai atsisakė pateikti bet kokias užuominas, komentarus ar versijas, galinčias atskleisti ekspertų verdiktą.

Prokurorė patikslino, kad jau yra suplanuoti procesiniai veiksmai. Tik po jų bus galima atskleisti kai kurias ekspertų išvadas. Prokurorė teigia, kad visuomenė greitai galės sužinoti gaisro, suniokojusio ne tik vienuolyno ansamblį, bet ir bažnytines vertybes, priežastis.

„Šiaulių krašto“ žiniomis, ekspertai galėjo atmesti padegimo versiją. Ar dėl gaisro nebus „apkaltinta“ vienuolyno palėpėje buvusi įvairi įranga - nuo vėdinimo iki elektroninių prietaisų, turėtų paaiškėti artimiausiomis savaitėmis.

Neaišku, kam teks gaisro pridarytų nuostolių našta. Bažnyčią apdraudusi kompanija yra išmokėjusi 750 tūkst. litų. Vienuolyno kompleksą apdraudusi bendrovė laukia tyrimo išvadų.

Birželį Kultūros paveldo departamentas suskaičiavo, kad gaisras Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblio pastatams padarė žalos maždaug už 4 mln. litų. Nuostoliai apskaičiuoti neįskaitant žalos, padarytos sienų tapybai ir sienų tinkui.

Vienuolynui restauruoti ir pritaikyti turizmui buvo skirta daugiau kaip 10 mln. litų europinės paramos. Jei paaiškės, kad Tytuvėnų ansamblį šių metų sausį gaisras suniokojo dėl šio ansamblio valdytojų kaltės, valstybei gali tekti lėšas grąžinti.

Kelmės rajono taryba pritarė, kad būtų sušauktas neeilinis Tytuvėnų piligrimų centro dalininkų susirinkimas ir būtų teikiamas klausimas dėl šio centro laikinojo direktoriaus Prano Jurkaičio atleidimo iš pareigų.

Šis klausimas tarybos darbotvarkėje atsirado po Tytuvėnų piligrimų centre atlikto patikrinimo. Patikrinus, kaip centre panaudojami biudžeto asignavimai, nustatyta, kad lėšos, skirtos darbo užmokesčiui, naudojamos pažeidžiant patvirtintą sąmatą, neekonomiškai, o laikinasis direktorius netinkamai organizavo įstaigos darbą. Kadangi nuobaudų parinkimas ir skyrimas yra dalininkų susirinkimo kompetencija, už šį pažeidimą ir atsižvelgiant į tai, kad per paskutiniuosius 12 mėnesių P. Jurkaičiui buvo taikyta drausminė nuobauda, komisija ir rekomendavo su laikinuoju direktoriumi nutraukti darbo sutartį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.