Seimas ruošiasi svečių iš užsienio antplūdžiui

Likus mažiau nei metams, kai Lietuva

Likus mažiau nei metams, kai Lietuva stos prie Europos Sąjungos (ES) vairo, Seimas ruošiasi svečių iš užsienio antplūdžiui.<br>R. Jurgaitis
Likus mažiau nei metams, kai Lietuva stos prie Europos Sąjungos (ES) vairo, Seimas ruošiasi svečių iš užsienio antplūdžiui.<br>R. Jurgaitis
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2012-07-26 08:52, atnaujinta 2018-03-17 20:32

Pirmininkauti ES Lietuva pradės nuo 2013-ųjų liepos 1 dienos. Skaičiuojama, kad per pusmetį Seime turėtų apsilankyti apie 3 tūkst. svečių. Jau nuspręsta, kad visi su pirmininkavimu ES susiję parlamentiniai renginiai vyks Seimo rūmuose, plenarinių posėdžių ir Kovo 11-osios salėse. Visus užmojus parlamentas turi sutalpinti į 8 mln. litų sąmatą, rašo „Lietuvos žinios“.

Pasak koordinacinės darbo grupės, sukurtos Seimo kanceliarijai pasirengti Lietuvos pirmininkavimui ES, vadovės Loretos Raulinaitytės, Seime gali tekti surengti apie dvi dešimtis įvairaus pobūdžio renginių. 2013 metų antrąjį pusmetį kol kas numatyta apie 10, o 2014-ųjų pirmąjį pusmetį - 2 dideli renginiai.

Pastaruosius - ES parlamentų generalinių sekretorių (arba kanclerių) susitikimą ir ES šalių parlamentų pirmininkų konferenciją - tradiciškai rengia pirmininkavimą baigusios valstybės. Tačiau, Seimo kanclerio biuro vyresniosios patarėjos L. Raulinaitytės teigimu, į Seimą svečiai pradės plūsti anksčiau nei Lietuva perims vadovavimą ES.

Pavasarį laukiama Europos Parlamento (EP) komitetų, Europos Komisijos narių vizitų.

„Birželį į Seimą tikrai atvyks EP frakcijų seniūnų delegacija. Be jokių abejonių, sulauksime ir nacionalinių parlamentų atstovų. Paprastai progų susipažinti su pirmininkaujančiųjų iniciatyvomis nepraleidžia Jungtinės Karalystės, Švedijos, Danijos, kitų šalių parlamentarai“, - pasakojo L. Raulinaitytė.

Numatoma, kad į didžiausius renginius, pavyzdžiui, COSAC - ES reikalų parlamentinių komitetų plenarinį posėdį, gali atvykti per 300 dalyvių. Standartiniai panašaus pobūdžio susitikimai sulaukia maždaug 120 svečių.

Didžiąją dalį renginių planuojama surengti naujojoje plenarinių posėdžių salėje. Kai kuriuose renginiuose teks užtikrinti vertimą į visas 23 oficialias ES kalbas (o nuo ateinančių metų liepos, kai į ES turėtų įstoti Kroatija, ir į 24).

Kadangi tiek vertimo kabinų, anot L. Raulinaitytės, salėje nėra, teks pasukti galvą, kaip šią problemą išspręsti. Daugiau kaip 140 dalyvių surinksiančius posėdžius ketinama rengti istorinėje Kovo 11-osios salėje. Bet ir čia teks pastatyti papildomų vertimo kabinų, pakeisti vertimo įrangą.

Paklausta, ar numatomi renginiai netrikdys Seimo narių veiklos, kanclerio patarėja paaiškino, kad pirmininkavimo ES parlamentiniai renginiai paprastai organizuojami sekmadienį ir pirmadienį, retai trunka iki antradienio pietų.

„Seimo valdyba yra priėmusi sprendimą pirmininkavimo pusmetį derinti Seimo ir europinius planus. Jei kartais jie kirstųsi, bus koreguojama Seimo darbotvarkė, jei reikės plenarinių posėdžių salės, ji bus užleidžiamą“, - aiškino L.Raulinaitytė.

Į Vilnių atvykstantys svečiai už gyvenimą viešbučiuose mokės patys.

„Mums tereikės sostinės viešbučiuose užsakyti vietas“, - sakė patarėja.

Už kelionę iš Vilniaus oro uosto iki viešbučio svečiai taip pat mokės iš savo kišenės. Seimo rūpestis - pristatyti juos į renginius parlamento rūmuose. Vežioti svečius bus samdomi autobusai. Išimtis viena - parlamentų pirmininkų konferencija. Šiuo atveju teks pasirūpinti atitinkamu transportu - limuzinais, taip pat apsauga.

Išlaidų pareikalaus svečių, atvykstančių į parlamentinius renginius, vakarienės bei kultūrinė programa. Teks pasirūpinti ir tarp posėdžių numatytais pietumis bei kavos pertraukėlėmis. Maitinti svečius ketinama Seime, nes vežioti juos kažkur kitur nebus laiko. Be to, iš svečių kraštų atvykusiems politikams reikės įteikti suvenyrų, leidinių, primenančių Lietuvą. Kol kas šie klausimai, anot L.Raulinaitytės, iki galo neaptarti.

Seime viliamasi, kad iki pirmininkavimo dienos pavyks sutvarkyti parlamento aplinką - vidinį kiemą ir ypač Nepriklausomybės aikštėje esantį fontaną. Rudenį pradės veikti nauja Seimo interneto svetainė, kurioje atsiras ir atnaujintas trikalbis pirmininkavimo ES puslapis.

„Svečiai jame galės registruotis tiesiogiai, bus pateikiama visa informacija apie renginius“, - sakė L. Raulinaitytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.