Lauko kavines Kaune apgulė kaulytojai

Miesto centro kavines apnikęs pinigų kaulytojų srautas šiemet nemąžta, bet lankytojai atverti piniginių nebeskuba. Su nemalonia problema įstaigos bando susidoroti pavieniui, bet jau tenka kviestis ir patrulius: pinigų negavę elgetos įžūlėja.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Masiokaitė ("Laikinoji sostinė")

Jul 29, 2012, 10:51 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:16 PM

Nemari prašinėtojų armija – tikra rykštė miesto centro lauko kavinėms, kurias šiemet ir taip skriaudžia permainingi orai. Pasitaiko, kad aplink staliukus su ištiesta ranka slampinėjančios žmogystos nubaido negausius lankytojus – kai kurie skuba išeiti, nebaigę valgyti.

Daugelį prašytojų kavinių personalas jau pažįsta iš veidų – dažniausiai jie metai iš metų tie patys. Kai kurie šią vasarą itin įžūlūs ir lauko kavinėse nuo staliukų gvelbia klientų už maistą paliktus pinigus.

Kiti griebiasi išradingų triukų: rodo įvairius pažymėjimus, prašo paaukoti ir pasirašyti kokiame nors lape. Trečiais, kaip kasdien besilankančiomis čigonėmis, labai sunku atsikratyti: reikalavimo išeiti jos tiesiog „negirdi“.

Nuo staliukų renka pinigus

Laisvės alėjoje įsikūrusios kavinės „Presto“ darbuotojai šį mėnesį gali lengviau atsikvėpti. Po to, kai išsikvietė budinčius patrulius, įkyrių prašinėtojų srautą iš lauko kavinės prieigų it vėjas nupūtė.

Pareigūnų pagalbos prisireikė, nes suįžūlėjusios žmogystos jau buvo įnikusios nuo staliukų susirinkti netgi lankytojų apmokėtas sąskaitas.   „Kad vogtų maistą – dar nebuvo. Bet kai teko vaikytis pinigus nugvelbusį valkatą, neapsikentėme“, – sakė kavinės administratorė.

Laisvės alėjoje įsikūrusios kepyklėlės vadovė Laura Korobeinikovaitė pasakojo, jog šią vasarą pas juos įniko lankytis itin atkakli čigonė.

Įkyruolės išvarginti darbuotojai jau ne juokais svarsto prašyti policijos pagalbos, mat kaulydama pinigų moteris kepyklėlės slenkstį mina kone kasdien.

Nėščia ir graso prakeiksmais

Tai – ne vienintelė duoneliaujanti šios tautybės atstovė. Kavinės „Retro aveniu“ darbuotojai šaiposi galį pasididžiuoti jau legendine tapusia „amžinai nėščia“ čigone. Ji šios kavinės duris varsto mažiausiai penketą metų ir visada – su įspūdingu galudienės gimdyvės pilvu.

Turbūt dar niekada nebuvo taip ilgai manipuliuojama senu lietuvių prietaru, esą negalima nieko atsakyti nėščiai čigonei – kitaip ji prakeiksianti namus, ir juose įsiveis kenkėjų.

Kavinės barmenė Danguolė pasakojo, kad šią vasarą apsukruolė jau ateina nebe viena, o su keliomis taip pat iš pažiūros besilaukiančiomis ir tokiomis pat įkyriomis draugėmis.

Išprašomos lauk, čigonės visada graso prakeiksiančios kavinę ir padavėjas. „Įpratome. Nekreipiame dėmesio, ir tiek“, – šyptelėjo darbuotoja.

Tikslo siekia naujais būdais

Valgančiajam po akių kyštelėjamas pažymėjimas. Nespėjus nieko įskaityti, jis slepiamas, ir rimtu veidu klausiama: gal sutiksite paaukoti? Tai – šiųmetė kai kurių prašytojų taktika, tiesa, nelabai veiksminga.

Naujovių griebiasi ir elgetaujantys vaikai. Šiemet kavinių lankytojų, dažniausiai moterų, širdis jie bando suvirpinti rinkdami aukas neva sunkiai sergančiai savo bendraklasio motinai ir netgi paduoda pasirašyti aukotojų lape.

Kai senamiestyje įsikūrusios „Bernelių užeigos“ kiemelį puola tvarkyti ir šluoti neaiškios žmogystos, barmenai žino: tuoj iš jų paprašys pinigų. Mat šitaip kai kurie bando „užsidirbti“. Visi vejami lauk.

„Pas mus kasdien lankosi nemažai užsienio turistų, kurie tokio reiškinio tiesiog nesupranta“, – sakė barmenas Vytautas Kubolis.

Kavinių darbuotojai pastebi, kad duoneliautojų srautas ne didesnis nei pernai: nuo vieno iki trijų keturių žmonių kasdien.

Kepykloje duonos neprašo

Kadangi iš vidaus patalpų tuojau pat išprašomi, kai kurie įsigudrina elgetauti neperžengdami lauko kavinių ribų – atsistoja prie užtvarų. Yra pasitaikę, kai, „saugiai“ atsistojus, kavinių lankytojai netgi išplūstami, jei atsisako ką nors duoti.

Padavėjai dažniausiai bejėgiai: formaliai juk stovima gatvėje, miesto teritorijoje.

Pastebima, kad šią vasarą kauniečiai akivaizdžiai skeptiškai reaguoja netgi į graudžias istorijas ir neskuba traukti piniginių.

Vis dėlto kažkas prieš keletą dienų pasigailėjo apšepusio vyriškio, su neįgaliojo pažymėjimu Laisvės alėjoje prašinėjusio pinigų autobuso bilietui į Šiaulius. Iš klasikinės istorijos, dažniausiai pasakojamos stočių prieigose, vyriškis pelnė keletą litų.

Ar duoneliautojai išties alkani? Laisvės alėjoje įsikūrusios kepyklėlės darbuotojos abejoja: čia duonos niekas neprašo.

Alkanųjų antplūdžio nepastebi ir už poros kvartalų įsikūrusi valgykla, kurios personalas apskritai neatsimena atvejo, kad kas būtų užsukęs prašydamas valgyti.

Sukasi užburtas elgetavimo ratas

Gintautas Dirmeikis, Centro policijos komisariato viršininkas

„Kauno miesto tarybos sprendimu elgetauti, priekabiauti prašant išmaldos draudžiama visame mieste. Taigi net gatvės muzikantai, prašydami iš praeivių pinigų, šią tvarką pažeidžia.

Gavę signalą iš barų personalo, pirmiausia sureaguoja patruliai, kurie elgetaujančius asmenis pristato į policijos komisariatą.

Tačiau užsisuka užburtas ratas. Elgetai skiriame baudą, siunčiame antstoliams išieškoti, jis neturi jokio turto ir dažniausiai toliau elgetauja.

Manau, šios problemos sprendimai valstybės rankose, o tokių asmenų skaičius priklauso nuo ekonominės padėties ir socialinės gerovės lygio.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.