Užaugo karta, kuri pakeis Lietuvą

Mes mylime Rūtą Meilutytę ir einame iš proto dėl plaukimo. Dienai ar kelioms nebe krepšinis lietuviams yra svarbiausia sporto šaka. Neturime nė vieno treniruotėms tinkamo baseino? Nėra nacionalinio futbolo stadiono? Sportui vis trūksta pinigų? Visa tai atsveria svajonės, atkaklumas ir darbas.

Daugiau nuotraukų (1)

Liudas Dapkus

Jul 30, 2012, 2:35 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:51 PM

Jei talentas tikras – jam nesutrukdys šalta salė, duobėta aikštė ar trumpas plaukimo takas. Tiesa, Rūta žaidynėms ruošėsi svetur, pas gerą trenerį, tačiau nugalėtojos charakterį brandino ne tai. Kovotojo bruožus dažnai įskiepija atšiaurios, nepalankios aplinkybės. Anksti netekusi motinos, retai matydama tėvą ir kapodama malkas pas močiutę, ji pati net nenutuokdama gavo tai, ko neturi daugybė bendraamžių. Pasiutusį norą padaryti daugiau nei kiti. Laimėti.

Regint Rūtos sėkmę ir linkint jai dar ryškesnių pergalių labiausiai džiugina net ne ši olimpinio Londono akimirka, kokia saldi ji bebūtų. Svarbiausia yra tai, kad šią vasarą kaip niekad ryškiai pradeda matytis būsimosios Lietuvos kontūrai. Po Nepriklausomybės gimusių ir augusių vaikų karta tampa vis labiau matoma. Ir kuo ryškiau pasirodo jos atstovai, tuo visiems aiškiau darosi, kad ši karta yra visai kitokia, nei iki tol buvusios. Teikianti viltį, kad esmingai keičiantis kartoms keičiasi ir mūsų valstybė.

Pažvelkite atidžiau – ar tik ne tokių kovingų, atkaklių ir kaip tobulas mechanizmas veikiančių asmenybių kolekciją pavyko surinkti krepšinio salėse? Dabartiniai dvidešimtmečiai, nušlavę visus įmanomus varžovus ir laimėję trofėjus visuose turnyruose per pastaruosius penkerius metus. Auksinė Jono Valančiūno, Vytenio Čižausko, Edgaro Ulanovo, Dovydo Rediko karta, kuri jau beldžiasi į vyrų krepšinio duris, žadėdama mums visiems nuostabių sporto aistros akimirkų.

Kitos sporto šakos irgi brandina pumpurus, kurie prasiskleis atėjus laikui, nustebindami net sportui abejingus žmones ir priversdami bent trumpam prikąsti liežuvius tuos, kurie aplink save mato tik blogėjantį gyvenimą. Prošvaisčių yra, ženklai geri, tik reikia atverti akis ir širdį. Sporto pergalės– pats lengviausias būdas tai padaryti. Tačiau – ne vienintelis.

Prieš kelias savaites į Lietuvą buvo susirinkę keli tūkstančiai jaunų žmonių iš viso pasaulio. Lietuvių, gyvenančių, dirbančių ir kuriančių kitur, tačiau išsaugojusių emocinius, dalykinius ir socialinius ryšius su Tėvyne. Jų entuziazmas, klausimai tautiečiams ir paskaitų vedėjams nepaliko abejonių – tai rytojaus kūrėjai. Smalsūs, energingi, žinantys, ko nori. Tačiau džiugino net ne tai: Lietuvoje užaugę jų bendraamžiai nenusileido nei žiniomis, nei veiklumu, o dažnai net lenkė.

Kur studijuoti, kur rasti finansavimo studijoms, kokiuose tarptautiniuose konkursuose dalyvauti, kaip nusipirkti pigesnių aviabilietų - visa tai ir gerokai daugiau jiems yra aišku kaip dukart du. Tai – pragmatiškų ir darbščių informacijos vartotojų bei kūrėjų kultūra. Gal jau nedažnai vartančių popierines knygas, neberašančių kursyvu į dienoraščius, bet puikiai žinanti, kur žaibiškai susirasti juos dominančių žinių ar ryšių.

Džiaugdamasis jaunosios plaukikės sėkme Londono baseine nejučia prisiminiau kitą naujosios kartos atstovą, su kuriuo teko neseniai susipažinti. Tai visai kitokio likimo žmogus, kuriam ryžto ir atkaklumo galėtų pavydėti bet kuris dėl olimpinio medalio kovojantis atletas. Tačiau juos vienija keli esminiai bruožai. Laimėtojo genai, jei norite.

Justas Šalkevičius iš Kazlų Rūdos niekada nebėgo sprinto, nelenktyniavo dviračiu ir neslidinėjo, bet jis savo prigimtimi yra tikras čempionas. Šis cerebriniu paralyžiumi sergantis vaikinas jau dabar yra pasiekęs daugiau nei daugelis jo amžiaus žmonių. Judėjimo negalia bejėgė prieš minties skrydį, todėl jam paklūsta sudėtingos kompiuterių programos, o darbą panorėjęs galėtų gauti nors rytoj.

Bet Kauno technologijos universiteto studentas kol kas turi kitų planų – užbaigti mokslus ir prasimušti į pasaulinę telefonų programų rinką. Tai jam kartu su draugais iš komandos „Level Up“ iš dalies jau pavyko – guvūs lietuviai įveikė tūkstančius varžovų visame pasaulyje ir buvo pakviesti į korporacijos „Microsoft“ rengiamą tarptautinio konkurso „Imagine Cup“ finalą Sidnėjuje.

Regėdamas tokius jaunus žmones kaip Justas ir jo bendražygiai, pergalingus Rūtos mostus Londone, auksinės krepšininkų kartos pergales gauni kažką nepalyginamai daugiau nei džiaugsmą dėl tautiečių sėkmės. Tai – viltis dėl mūsų visų pergalės. Kartų, kurios ateityje gyvens Lietuvoje, sėkmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.