Nelegalių atrakcionų Palangoje nepažaboja net du antstoliai

Sustabdyti Palangoje veikiančius nelegalius atrakcionus kurorto savivaldybei nepavyksta nei tūkstantinėmis baudomis, net pasitelkus antrą antstolį.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus ("Lietuvos rytas")

Aug 1, 2012, 8:29 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:47 PM

Nors šalia Vasaros estrados esančiame 27,5 aro ploto sklype įsikūrusių atrakcionų veiklą Palangos apylinkės teismas sustabdė beveik prieš mėnesį, nelegaliai pastatyti įrenginiai sukasi toliau.

Teismas sulaukė jau dviejų antstolių pareiškimų dėl teismo nutarties nevykdymo ir prašymų sklypo savininkams skirti baudas. Bet teisėjai iki šiol neranda laiko nagrinėti antstolių prašymų.

Ėmė suktis sulaukę atostogų

Teismo nutartį vykdęs Klaipėdos antstolis Gintaras Kairys sklypo savininkams palangiškiams Jonui Valužiui ir Rimai Valužienei liepos pradžioje įteikė antstolio reikalavimą – atrakcionai kelias dienas buvo uždaryti.

G.Kairys Palangos savivaldybę informavo, kad teismo nutartis įvykdyta, vykdomąją bylą baigė ir išėjo atostogauti. Bet netrukus atrakcionai vėl ėmė suktis.

Savivaldybės atstovai apie tai mėgino informuoti G.Kairį, bet jis neatsiliepė mobiliuoju telefonu. Jo padėjėja savivaldybei pasiūlė apie užfiksuota atrakcionų veiklą parašyti raštu.

Palangos meras Šarūnas Vaitkus neatmeta, jog antstolis ir sklypo šeimininkai galėjo susitarti: „Tokių atsitiktinumų nebūna, kad atrakcionai ima veikti tik po to, kai antstolis išeina atostogų.”

Savininkas mokėti neketina

Iš G.Kairio atsiimtą vykdomąją bylą savivaldybė perdavė kitai antstolei klaipėdietei Vidai Daugirdienei.

Užfiksavusi atrakcionų veiklą ji prieš savaitę kreipėsi į Palangos apylinkės teismą prašydama J.Valužiui ir R.Valužienei skirti iki tūkstančio litų baudą už kiekvieną atrakcionų veiklos dieną.

Bet atrodo, kad pelnas iš atrakcionų veiklos yra toks didelis, jog gresiančios tūkstantinės baudos sklypo šeimininkams nė motais.

J.Valužis jau dabar pareiškė jokių baudų nemokėsiąs, nes savo žemės sklypą atidavė naudotis atrakcionus naudojančiam įmonės „Korida” savininkui vilniečiui Vytautui Murauskui.

Jam esą ir turėtų būti skiriamos baudos. Tačiau atsakomybę už neteisėtą veiklą žemės sklype numatyta jo savininkui.

Faktiškai žemės sklypą išsinuomojęs ir, matyt, nemažus pinigus savininkui sumokėjęs V.Murauskas dabar skuba užsidirbti iš nelegalių atrakcionų veiklos.

Bauda gresia ir už kitą sklypą

Atrakcionai yra pastatyti ir gretimame J.Valužiui priklausančiame sklype šalia statybvietės.

Savivaldybės skundą gavęs teismas ten irgi pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir uždraudė vykdyti atrakcionų veiklą. Bet sklypo šeimininkas atsisakė net paimti antstolio G.Kairio raginimą vykdyti teismo sprendimą.

G.Kairys prieš pusę mėnesio į teismą yra padavęs prašymą už kiekvieną nutarties nevykdymo dieną skaičiuoti po tūkstantį litų baudos. Kol kas teismas dar nėra priėmęs sprendimo, bet jau šiandien vien už atrakcionų veiklą sklype prie statybvietės J.Valužiui skirtina bauda gali siekti per 10 tūkst. litų.

Kol teismas nesiskubina pažeidėjams skirti baudų, Palangos savivaldybė kreipėsi į elektros skirstomųjų tinklų operatorių bendrovę LESTO prašydama neteisėtiems atrakcionams išjungti elektros energiją.

Teismas neskuba priimti sprendimų

Gintaras Kairys, antstolis

„Atrakcionams nutraukus veiklą aš privalėjau užfiksuoti, kad teismo nutarties reikalavimas įvykdytas, ir vykdomąją bylą nutraukti.

Vėliau neprivalau kasdien budėti prie atrakcionų ir tikrinti, ar jie atnaujino savo darbą. Apie tai antstolį turėjo informuoti savivaldybė. Tuomet vykdomąją bylą būtų atnaujinusi atostogų metu mane pavaduojanti kita antstolė.

Tačiau savivaldybė teismo nutarties vykdymą perdavė savo pasirinktai antstolei.

Kita vertus, mane stebina teismo darbas. Savivaldybė į jį kreipėsi su prašymu uždrausti žemės sklypo savininkams vykdyti atrakcionų veiklą ir įpareigoti atsakovus išmontuoti ir išgabenti pramoginius įrenginius.

Teismas apsiribojo tik priimdamas laikinąsias apsaugos priemones. Tačiau ši byla nėra sudėtinga ir ją iš esmės buvo galima išnagrinėti per tą patį pusdienį.

Atsakovus privertus išmontuoti ir iš sklypo išgabenti atrakcionų įrenginius antstoliams nereikėtų kasdien bėgioti prie sklypo ir stebėti, ar atrakcionai veikia.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.