Lietuviai dėl A. Kubiliaus ginčijasi dažniau nei dėl Garliavos sagos

Daugiausia ginčų ir nesantaikos šalyje sėja politika, tačiau yra ir kitų kraują kaitinančių temų. Tai atskleidė reprezentatyvus nuomonių tyrimas. Trečdalis gyventojų dažniausiai ginčijasi dėl finansinių klausimų. Daugiau kaip dešimtadaliui iš 503 apklaustų 15-74 metų žmonių daugiausia nerimo kelia teisingumo problemos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-08-02 23:04, atnaujinta 2018-03-17 15:26

Beveik pusė apklaustųjų (49 proc.), paklaustų, dėl ko jie dažniausiai ginčijasi, paminėjo politines temas. Daugiausia diskutuojama kalbant apie valdžios institucijas, politikus (28 proc.), antrą vietą užima ginčai apie politiką apskritai (10 proc.), 7 proc. kimba vienas kitam į atlapus diskutuodami apie Andriaus Kubiliaus Vyriausybę ir konservatorių valdymą. Dar 4 proc. labiausiai rūpimos temos – politikų nesirūpinimas žmonėmis, nesąžiningumas, noras pasipelnyti.

Trys iš dešimties respondentų minėjo, kad ginčijamasi dėl Seimo, Vyriausybės bei kitų valdžios institucijų vykdomų programų bei politikų sprendimų. Konkrečiai buvo įvardinta švietimo sistema, energetikos klausimai, užsienio politika. Taip pat diskusijų sukelia A. Kubiliaus ir valdžioje esančių konservatorių veiksmai bei savanaudiškas ir netinkamas politikų elgesys.

Politikos tematikos ginčuose vyravimą dažniau minėjo Vilniaus (65 proc.) ir Klaipėdos (72 proc.) miesto gyventojai.

A. Kubilius ir konservatoriai dažniau buvo minimi vyresnio nei 60 metų amžiaus asmenų (17 proc.), turinčių pradinį ar pagrindinį išsilavinimą (16 proc.) bei kaimo gyventojų (11 proc.). Tuo tarpu 20-29 metų amžiaus (18 proc.), dirbantys (14 proc.) bei aukštesnį ar aukštąjį išsilavinimą (15 proc.) turintys asmenys dažniau teigė, kad yra ginčijamasi apie politiką apskritai.

Finansiniai klausimai yra antra pagal dažnumą įvardinta ginčų tema, ją nurodė 36 proc. apklaustųjų.

Dažniausiai kalbama apie pinigų trūkumą, socialinę atskirtį, skurdą Lietuvoje. Taip pat aptariami maži atlyginimai bei pensijos, minimalios algos didinimo klausimas. Didėjančios kainos – ypač maisto, degalų brangimas, dideli mokesčiai, aukštos šildymo kainos – taip pat yra diskusijų objektas Lietuvoje. Dalis respondentų teigė, kad daugiausia ginčai kyla, aptariant ekonominę šalies padėtį, konkrečiai ekonominę krizę, finansų paskirstymą bei nedarbo problemas.

Finansų tema ginčuose dažniau buvo minima Šiaulių (53 proc.) ir Telšių (59proc.) apskrities gyventojų.

Nedarbas kaip ginčų priežastis buvo dažniau minima vidutiniuose ir mažesniuose Lietuvos miestuose gyvenančių asmenų (12 proc.), taip pat moterų (12 proc.), išsiskyrusių asmenų ar našlių (14 proc.).

11 proc. apklaustųjų nurodė, kad daugiausia ginčų Lietuvoje kelia teisingumo problemos. Iš jų - „Garliavos byla” (8 proc.) ir teisingumo problemos Lietuvoje apskritai.

Pedofilijos skandalas, D. Kedžio veiksmai, byla dėl mergaitės globos lėmė, kad Lietuvoje tapo dažna ginčų tema teisingumo klausimais.

Be Garliavos įvykių, taip pat minimas netinkamas teismų darbas, korupcija, kriminalai, teisingumo nebuvimas Lietuvoje.

Teisingumo klausimus ginčuose dažniau įvardijo dirbantys (14 proc.) ir didesnėmis nei 1000 Lt pajamomis vienam šeimos nariui per mėnesį disponuojantys asmenys (25 proc.)

Taip pat kaip ginčų objektą dalis apklaustųjų įvardijo visuomenės problemas: alkoholizmą, nelygybę, netoleranciją, emigraciją.

Šį tyrimą atliko bendrovė „Socialinės informacijos centras“ (SIC).

Lietuvos gyventojų nuomonės reprezentatyvus tyrimas atliktas leidyklos „Eugrimas“ užsakymu. „Eugrimas“ nusprendė išleisti vieno iš 25 įtakingiausių amerikiečių Stepheno R. Covey knygą „Trečioji alternatyva“ – tai tarsi detalus konfliktų sprendimo vadovėlis, siūlantis rasti naują kelią, kaip kūrybingai ieškoti problemų sprendimo.

Toks pat tyrimas, 2011 m. atliktas JAV, parodė, kad amerikiečiai įvardija šias opiausias valstybės problemas:

1. Siekis sumažinti nedarbą; 2. Gero išsilavinimo stoka; 3. Aplinkosauga.

Pasaulio ir globaliu mastu įvardytos šios problemos:

1. Kaip sustabdyti karus ir terorizmą; 2. Skurdo mažinimas; 3. Aplinkos resursų valdymas - dirvožemis, vandens ištekliai bei oro tarša.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.