Pro Uteną važiuojančius vairuotojus klaidina kelio ženklai

Utenos rajone, šalia kelio, vedančio į Tauragnus, įsikūrusio Vijeikių kaimo gyventojų jau nebestebina stabdomų automobilių padangų cypimas ir kelio į Kauną klausinėjantys vairuotojai. Išsiaiškinę, kad jiems jau prieš kelis kilometrus reikėjo sukti į kitą kelią, žmonės keiksnoja kelininkus, kažkur pradanginusius svarbų ženklą.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2012-08-05 21:39, atnaujinta 2018-03-17 13:59

Ties Vijeikių kaimu esančioje kelių Utena-Tauragnai ir Medeniai-Biliakiemis sankryžoje matyti daugybė juodų žymių, likusių nuo čia apsisukančių automobilių padangų. Pasak vietos gyventojų, nėra dienos, kad čia neapsisukinėtų sunkiasvoriai vilkikai, o pasiklydę vairuotojai neklaustų kelio į Kauną.

Supratę, kad pasiklydo ir bandydami gana siaurame kelyje apsisukti, kai kurie didžiulių sunkvežimių vairuotojai kartais patenka į nepavydėtiną padėtį. Pavyzdžiui, vieno ruso vairuojamas vilkikas praėjusią žiemą kuriam laikui beveik paralyžiavo eismą šiuo keliu, nes apsisukant trūko oro padavimo vamzdeliai ir užsiblokavo jo stabdžiai.

Nei iš vietos negalinčio pajudėti, beveik visą kelio važiuojamąją dalį užtvėrusio viliko vairuotoją išgelbėjo geranoriški vietos žmonės. Jie nuvažiavo į Uteną ir nupirko suremontuoti vilkiką reikalingų priemonių. Rusas, susiremontavęs sunkvežimį, lietuviams nuoširdžiai padėkojo ir taip pat negailėjo priekaištų kelio ženklų statytojams, nes užuot važiuodamas į Kauną, nuklydo vaizdingų Tauragno ežero apylinkių link.

Uteniškių teigimu, visi šie keblumai į Kauną važiuojantiems vairuotojams kyla dėl vieno nevietinius vairuotojus klaidinančio ženklo.

Nuo Zarasų pusės į Uteną atvažiavusius vairuotojus pasitinka didelė rodyklė su kelių nuorodomis. Pagal ją, važiuojant tiesiai pasieksi Utenos centrą, o į kairę turi sukti visi, važiuojantys į Švenčionis, Vilnių, Kauną.

Klusniai pasukę į Pramonės gatvę ir už kelių kilometrų pasiekę Utenos miesto ribą, vairuotojai vėl pamato kelių nuorodą. Šįkart sukti į dešinę turi tie, kas važiuoja į Vilnių, Švenčionis ir Ukmergę. Kauno krypties nuorodos ženkle nėra, nors iš tiesų ten važiuojantys vairuotojai taip pat turi sukti šiuo keliu.

Todėl nenuostabu, kad nemaža dalis į Kauną važiuojančių vairuotojų, nepažįstančių Utenos apylinkių ir neturinčių navigacijos įrangos, nesuka į dešinę, bet važiuoja tolyn, tikėdamiesi, kad važiuoja Kauno link. Tik kelis kilometrus nuvažiavę siauru ir vingiuotu vietinės reikšmės keliu Tauragnų miestelio link, keliautojai susigriebia, kad kažkas ne taip ir bando apsisukti ir grįžti atgal į Uteną ieškoti reikiamo kelio.

Vietos gyventojų teigimu, visos problemos išsispręstų, jei antrajame ženkle prie išvažiavimo iš Utenos būtų nurodyta ir Kauno kryptis. Tačiau jau keletą metų vairuotojus klaidinantis ženklas stovi kaip stovėjęs.

Kelių priežiūra užsiimančiai bendrovei „Utenos regiono keliai“ laikinai vadovaujantis direktoriaus pavaduotojas kelių priežiūrai Valdemaras Burauskas apie ženklus, klaidinančius Kauno kryptimi važiuojančius vairuotojus, pirmą kartą išgirdo iš lrytas.lt korespondentės.

„Negi gali taip būti? Pirmą kartą apie tai girdžiu,“ – stebėjosi V. Burauskas. Laikinasis „Utenos regiono kelių“ direktorius pažadėjo pasidomėti, kaip yra iš tikrųjų.

Po kelių valandų paskambinęs V. Burauskas prisipažino pats nuvažiavęs į nurodytą vietą ir įsitikinęs, kad iš tiesų du vienas po kito sustatyti ženklai gali suklaidinti nepažįstančius Utenos keliautojus.

„Dažnai tuo keliu važiuoju, bet niekad neatkreipiau dėmesio,“ – sakė uteniškis. V. Burausko teigimu, šie ženklai buvo pastatyti maždaug 2008 metais. Kauno kryptis antrajame ženkle greičiausiai nenurodyta dėl to, kad išankstiniame kelio nuorodos ženkle neleidžiama rašyti daugiau nei tris pavadinimus. Esą, taip stengiamasi neblaškyti vairuotojų dėmesio.

Vis dėl to nors kelininkai, pradanginę Kauno krypties nuorodą, oficialiai jokių reikalavimų nepažeidė, V. Burauskas prisipažino visiškai suprantantis vairuotojus, kuriuos šie ženklai suklaidina. Laikinasis „Utenos regiono kelių“ vadovas pažadėjo, kad artimiausiu metu Kauno kryptis ženkle bus įrašyta ir keliautojai daugiau nebeklaidžios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.