Studentai nori dušo kambaryje

Studentų bendrabučiai pamažu tampa butų nuomotojų konkurentais. Už kone perpus mažesnę kainą jaunuoliai bendrabutyje gauna ir patogumus, ir internetą, ir atskirą virtuvę. Būtent būsto kokybė studentams tapo svarbesnė nei jo kaina. Barakai, benderiai, bendrikai – kad ir kaip studentai vadintų savo laikinąjį būstą, esmė lieka ta pati: geriausi jaunystės metai prabėga gyvenant būtent bendrabutyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė („Laikinoji sostinė“)

2012-08-05 10:45, atnaujinta 2018-03-17 14:19

Tačiau laikai, kai persimetus per petį rankšluostį praustis tekdavo keliauti į rūsyje įrengtą prausyklą, – jau praeityje. Dabar studentai gali mėgautis kone liukso apartamentams būdingais patogumais. Jaunuoliai pasiryžę mokėti daugiau, tačiau nelūkuriuoti eilėje prie dušo durų.

Aukštųjų mokyklų bendrabučiuose vasarą gyvena vos apie 15–20 procentų studentų. Mokslams pasibaigus jie čia pasilieka, nes turi darbą arba atlieka praktiką.

Ištuštėjusius bendrabučius universitetai skuba remontuoti, tam negailėdami milijonų.

Studentų bendrabutyje mažėja

Kauno technologijos universiteto (KTU) bendrabučiuose gali gyventi 2,7 tūkstančio studentų.

Prie pat Ąžuolyno įsikūrę trys bendrabučiai – seniausi. Vieno aukšto gyventojai čia naudojasi tik dviem sanitariniais mazgais.

Daugiau kaip 50 metų stovinčius pastatus universitetas palengva atnaujina: paprastai pirmiausia aptvarko vidų, vėliau randa lėšų ir fasadui.

Už mėnesį gyvenimo bendrabutyje Vydūno alėjoje studentai sumoka 58 litus. Čia gyventi pigiausia. Tiesa, prie šios sumos priskaičiuojami mokesčiai už vandenį, elektrą, šildymą.

„Šalčiausią žiemos mėnesį studentams teko mokėti 232 litus, tačiau vasarą čia gyventi gana pigu“, – pasakojo KTU 15-ojo bendrabučio administratorė Elvyra Dirgėlienė.

Šiame bendrabutyje gali gyventi 325 studentai. Rugsėjo 1-ąją kambariai, kuriuose gyvenama po tris, būna sausakimši, tačiau artėjant pavasariui prasideda studentų migracija. Vieni išsikrausto, kiti, išgąsdinti didelių butų nuomos kainų mieste, sugrįžta atgal.

85 procentai kambarių šiame bendrabutyje būna užpildyti, į laisvus turi galimybę atsikraustyti kitų aukštųjų mokyklų studentai. Ši norinčiųjų gyventi pasenusiame bendrabutyje mažėjimo tendencija pastebima jau kelerius metus.

Didesnė kaina nebaido

KTU studentų miestelyje vasara – pats darbų įkarštis: šiltinami bendrabučių fasadai, paskui atliekama jų apdaila. Universitetas tam skiria milijonus. Atnaujinami ne tik kambariai, bet ir viešos erdvės.

Prieš gerą dešimtmetį studentas būtų gerokai nustebęs, bendrabučio rūsyje išvydęs sporto salę su treniruokliais arba pirtį. Į tokį bendrabutį dabar studentai veržte veržiasi. Kam nuomotis butą, jei gali gauti viską viename: ir patogumus, ir pramogas, ir bendrakursių užrašų kopijas.

Kambario nuoma tokiame bendrabutyje kainuoja daugiau nei Vydūno alėjoje – 140 litų, tačiau šiemet penkiaaukščiame pastate laisvų vietų tėra likusios septynios. Visi klausimai „kodėl“ dingsta išvydus atskirą virtuvę su spintelėmis, kriaukle ir virykle, atskirą dušo patalpą ir tualetą, kuriuo naudojasi tik dviejų kambarių gyventojai.

Pastatas – užsieniečiams

Būsimieji medikai ir veterinarai taip pat mieliau renkasi atnaujintą laikinąjį būstą. Tiesa, čia kova dėl kambario bendrabutyje šiek tiek aršesnė – mokslo įstaiga už nuomą iš studentų ima vienodą mokestį, nepaisant būsto būklės. Gyvenimas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) bendrabutyje kainuoja nuo 120–145 litų per mėnesį, į šią sumą jau įskaičiuoti komunaliniai mokesčiai.

„Dauguma nori gyventi atnaujintuose, tvarkinguose, geriau suremontuotuose bendrabučiuose“, – naujas „madas“ įžvelgia universiteto studentų atstovybės prezidentas Vytenis Simenas.

Pasak jo, keturi buvusios Veterinarijos akademijos bendrabučiai jau atnaujinti: pakeisti langai, pagerintos pastatų vidaus sąlygos. Buvęs Medicinos universitetas turi penkis bendrabučius: du studentus priima M. Jankaus gatvėje, du – netoliese Kauno klinikų.

Dar vienas universiteto bendrabutis yra Žemaičių gatvėje, jis kol kas nebuvo remontuotas iš pagrindų. Pastatas laikomas kultūros paveldo objektu, todėl parengiamieji remonto darbai trunka ilgiau nei norėtųsi.

Iš viso LSMU bendrabučiai gali priimti apie 1,6 tūkst. studentų. Norinčiųjų čia gyventi nemažėja.

Gyventi bendrabutyje pigiau

Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) turi tris bendrabučius: vienas įsikūręs buvusio viešbučio patalpose Vytauto prospekte, dar du dvylikaaukščiai studentų laukia Taikos prospekte. Savaime aišku, kad dėl gero susisiekimo ir patogumų studentams mieliausias centre esantis bendrabutis.

„Svarbu, kad būtų arti universitetas, suremontuoti tualetai, dušai, geras interneto ryšys“, – gero bendrabučio požymius nesunkiai išvardijo būsima psichologijos magistrė Toma Balčiūnaitė. Į Kauną ji atvyko iš gilios provincijos – Biržų rajono.

Ar mergina niekada nesvarstė išsinuomoti buto?

„Mes čia turime viską, ko reikia, ir gerokai pigiau. Bute pragyventi būtų sunkiau – ypač žiemą, kai mokesčiai už šildymą visiškai išvalo piniginę“, – žino studentė.

Pirmiausia atnaujino tualetus

VDU savo bendrabučiuose gali apgyvendinti 900 studentų, tačiau norinčiųjų būna daugiau.

Prasčiausiai kol kas atrodo vienas iš Taikos prospekte esančių dvylikaaukščių, kurį aukštoji mokykla gavo prieš dvejus metus.

Pagal būsto remonto kokybę nustatoma ir kaina. Brangiausiai VDU studentai moka už gyvenimą bendrabutyje Vytauto prospekte. Per mėnesį vienas studentas pakloja 190 litų, į šią sumą komunaliniai mokesčiai ir interneto paslauga jau įskaičiuota. Taikos prospekte atnaujinto būsto nuomos kaina siekia 170 litų, neatnaujinto – 100 litų.

„Studentams svarbiausia, kad dušas būtų kambaryje, o ne koridoriaus gale. Kai gavome bendrabutį Taikos prospekte, dušus ir tualetus radome rūsyje, tad pirmiausia pastate suskubome atnaujinti sanitarinius mazgus“, – pasakojo VDU Studentų reikalų tarnybos direktorius Mantas Simanavičius.

Studentų prisibijo

Nekilnojamojo turto nuomos kainos Kaune priklauso nuo būsto vietos ir jo ploto. Vis dar galima rasti skelbimų, siūlančių išsinuomoti vieną kambarį kelių kambarių bute. Tokia nuoma pigiausia – nuo 100 iki 250 litų. Viso vieno kambario buto nuomos kaina jau didesnė – 350–700 litų.

Dviejų kambarių buto nuoma mėnesiui kainuoja nuo 300 litų, didžiausia pasiūla – nuo 400 iki 700 litų. Kai kurie nuomotojai komunalines išlaidas į kainą jau būna įskaičiavę.

Skelbimuose dažniausiai pažymima ir kokių nuomininkų norima: vieni pageidauja, kad būste gyventų tik vienas žmogus, kuris turi darbą ir neturi nė vieno žalingo įpročio. Kitiems nuomotojams patikimesnės atrodo šeimos, tačiau jos turi būti be vaikų, treti į savo namus pasiryžę įsileisti ir studentus, tačiau tokių nuomotojų mažuma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.