Psichiatrijos ligoninė Žiegždriams neigiamą antspaudą uždėjo ilgam

Žiegždrių gyventojai nuolat susiduria su keista aplinkinių reakcija. Neigiamą atspalvį Kauno rajono kaimo pavadinimui suteikia čia veikianti Psichiatrijos ligoninė. Tačiau vietiniai žmonės nesutinka, kad Žiegždriai garsūs tik dėl jos.

Žiegždriuose gimusi ir gyvenanti N. Kūlokaitė tėvams padeda atkurti lietuviškų žemaitukų veislę.<br>M. Patašius
Žiegždriuose gimusi ir gyvenanti N. Kūlokaitė tėvams padeda atkurti lietuviškų žemaitukų veislę.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Laikinoji sostinė“)

Aug 6, 2012, 11:06 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:49 PM

Kauno rajone, kairiajame Kauno marių krante, išsidėsčiusio Žiegždrių kaimo pavadinimas kilęs nuo žodžio žiegždras arba žvirgždas.

Vietovė turtinga gamtos paminklų, garsėja vietiniu žirgynu.

Tačiau dėl Žiegždriuose prieš 54 metus įkurtos Psichiatrijos ligoninės daugeliui kaimas ir jo pavadinimas siejasi būtent su čia besigydančių žmonių sutrikimais.

Vietos gyventojai su tokiu stereotipu susiduria nuolat, tačiau dėl to neįsižeidžia.

Kitų reakcija kelia juoką

„Neseniai vyras turėjo reikalų telekomunikacijų kompanijoje. Salone pildydamas dokumentus nurodė savo gyvenamąją vietą – Žiegždriai. Aptarnaujantis vaikinas, pamatęs įrašą, neištvėrė ir ėmė kikenti“, – pasakojo kaimo senbuvė Janė Miliukevičienė.

Jos vyras Alvydas Miliukevičius, prisiminęs šią istoriją, suskato linksėti.

„Taip būna nuolat. Kaimo pavadinimas visiems primena psichikos sutrikimus. Prie to jau esame pripratę ir neįsižeidžiame. Patys iš kitų reakcijos pasijuokiame“, – pritarė A. Miliukevičius.

Veikia viena parduotuvė

Žiegždriuose gyvena beveik 300 žmonių.

Kai kas įsikūrę keturiuose daugiabučiuose, pastatytuose sovietmečiu, kai kaime buvo įsteigta Psichiatrijos ligoninė. Namai buvo statyti gydytojams.

Vėliau butai buvo privatizuoti, gyventojų kontingentas pasikeitė. Dabar juose glaudžiasi kai kurie ligoninėje pagalbiniais darbininkais triūsiantys ar Kaune dirbantys vietos gyventojai.

Namai priešais ligoninę subtiliai įkomponuoti į mišką ir nerėžia akies. Vieno jų rūsyje veikia ir vienintelė kaimo parduotuvė su gėrimų skyriumi.

Parduoti sodybų neskuba

Didesnė dalis kaimiečių gyvena nuosavose sodybose.

Smėlingoje įvairia augmenija apžėlusioje Kauno marių pakrantėje Žiegždriai buvo įkurti pagal senovinio kaimo – ulyčios pavyzdį. Per kaimą driekiasi pagrindinė gatvė. Abiejose jos pusėse – trobos.

Šimtamečių namų išlikę tik vienas kitas. Greta stypso ir sovietmečio gigantizmą bei kičą primenančių mūrinukų. Dalis namų atnaujinta be įmantrybių. Yra ir kelios labai įspūdingos, išpuoselėtos sodybos.

„Žmonės kaime sensta. Jaunimo nedaug. Tačiau namų savininkai stengiasi išlaikyti savo turtą.

Jei seneliai miršta, jų vaikai neskuba parduoti namų. Geriau patys čia vasaroja, o žiemomis gyvena Kaune“, – pasakojo vietos gyventojai.

Buvęs pareigūnas – reiklus

„Visko, ko reikia, atsivežame iš Kauno, kur ir dirbame. Pramogauti taip pat vykstame į miestą.

Labai patogu, kad prieš kelerius metus iš Kauno į Žiegždrius pradėjo kursuoti miesto autobusas. Jo grafikas patogus, autobusas niekada nevėluoja“, – pasakojo kaimo gyventoja Monika Jankutė.

Žiegždrių gyvenimą tik vasaromis drumsčia poilsiautojai. Miestiečiai atvyksta į dvi Žiegždriuose esančias poilsiavietes.

„Greta vienos poilsiavietės gyvenantis buvęs pareigūnas triukšmadariams dažnai kviečia policiją. Kitiems gyventojams atėjūnai trukdo mažiau“, – pasakojo A. Miliukevičius.

Ketino įkurdinti senelius

Žiegždrių gyventojai tikino, kad poilsiautojų privengia labiau, nei kaimynystėje įsikūrusios ligoninės pacientų.

Respublikinė Žiegždrių psichiatrijos ligoninė buvo įkurta 1958 metais. Jos direktorė Ramunė Mazaliauskienė sakė, kad pirmieji ligoniai joje atsirado tų metų gruodį, artėjant Kalėdoms.

Pagrindinis ligoninės pastatas gražioje vietoje pradėtas statyti dar tarpukariu, ketinant čia įkurdinti senelių invalidų namus. Sovietmečiu ruošiantis likviduoti Pažaislio vienuolyne veikusią psichiatrijos ligoninę, iš jos ir buvo perkelti pirmieji ligoniai.

Gydymo įstaiga tapo viena didžiausių tokio tipo gydyklų šalyje. Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo priešaušryje 15-oje skyrių buvo 880 lovų. Čia buvo gydomi psichikos sutrikimus turintys bei tuberkulioze sergantys žmonės iš visos Lietuvos.

„Turėjome visą savo ūkį. Ne tik pastatus, bet ir katilinę, virtuvę, įvairias dirbtuves, net kalvę“, – pasakojo direktorė.

Ligonių kasmet daugėja

Ligoninė imta modernizuoti prieš 17 metų. Rekonstruotas energetinis ūkis, šilumos trasos, katilinė, virtuvė, skalbykla, vidaus šilumos tinklai.

Dabar ligoniai įsikūrę trijuose ligoninės korpusuose. Nuolat užimtos 250 lovų. Priimami pacientai iš Kauno rajono ir įvairių šalies regionų.

„Pernai per metus gydėsi 3 tūkstančiai 500 žmonių. Manome, kad šiemet turėsime daugiau pacientų. Psichikos sutrikimais besiskundžiančių daugėja. Ypač daug pacientų sulaukiame po švenčių. Daugėja alkoholinių ir kitų psichozių, senatvinių psichikos sutrikimų, depresijų“, – pasakojo direktorė.

Ketina švelninti režimą

Vienas ligoninės pastatas atnaujintas prieš 5 metus. Kito atnaujinimas vyksta šiomis dienomis. Abiejų statinių nebebjauroja ir lankytojų nebegąsdina grotos. Jų ant langų tiesiog nebeliko.

Remonto laukia seniausias pagrindinis korpusas.

R. Mazaliauskienė sakė, kad visi 11 ligoninės skyrių yra uždari. Tačiau ligoninėje visais laikais buvo ir išlieka laisviausias psichiatrijos režimas. Pacientai gali pasivaikščioti aptvertoje teritorijoje.

Direktorė tikino, kad jau po pusmečio dalis gydymo įstaigos skyrių taps atviri. Ligoninės režimą padaryti laisvesnį leidžia aplinkybės.

„Vis daugiau žmonių gydytis atvyksta savanoriškai ir iš ligoninės nesprunka. Taikyti prievartines priemones tenka vis rečiau“, – tikino ligoninės vadovė.

Puoselėja lietuvišką veislę

Tai patvirtino ir vietiniai Žiegždrių gyventojai.

„Ligoniai per visą gyvenimą nėra nei išgąsdinę, nei padarę kokios nors žalos“, – sakė Žiegždrių senbuvis Romas Dinevičius.

Jam pritarė ir Žiegždriuose gimusi Neringa Kūlokaitė. Mergina – viena iš kaimelio garsenybių.

Jos tėvai, prieš 6 metus iš daugiabučio persikėlę į nuosavą namą, Žiegždriuose įsteigė nedidelį žirgyną. Jų tikslas buvo atkurti nykstančią lietuvišką žemaitukų veislę.

Žirgą girdė Juodojoje jūroje

Atrodo, verslininkams sekasi. Geriausiai tai įrodyti pavyko 2010 metais. N. Kūlokaitė su savo žirgu Aisetu dalyvavo žygyje „2000 kilometrų istorijos“.

Tada pulkas lietuvių raiti keliavo iki Juodosios jūros, taip norėdami atkartoti legendinį Vytauto Didžiojo žygį.

„Aisetas išbandymą ištvėrė šauniai ir tikrai atsigėrė vandens iš Juodosios jūros“, – prisiminė Neringa.

Žiegždrių gyventoja studijas baigė Vilniaus dailės akademijoje. Tačiau sostinėje nepasiliko.

„Gyventi gimtame kaime labai gera. Čia nuostabi gamta“, – tikino tėvų verslą plėtoti padedanti N. Kūlokaitė.

Susidaro reti stalaktitai

Pajodinėti žirgais ir aplankyti gražias vietas į Žiegždrius atvyksta daugiausia kauniečiai.

Jie lipa į Žiegždrių piliakalnį ir Smalakalnį. Istorija byloja, kad LDK kunigaikščiai Kęstutis ir Jogaila čia žmones ragino gaminti brangios medienos „vončosų“ ruošinius, pelenus ir dervas. Dėl to kalnas buvo pavadintas Smalakalniu.

Kaime yra ir 22 metrų aukščio atodanga, nuo kurios atsiveria puikūs vaizdai. Čia pat takas veda ir į Kalniškių konglomeratų atodangą, kurioje vienintelėje vietoje Lietuvoje galima pamatyti stalaktitus.

Žiegždriuose auga gamtos paminklu pripažinta 100 metų liepa. Medis yra 25 metrų aukščio, jo apimtis – 4,3 metro.

Visus kaimo prie marių takus žinantis Povilas Vitkauskas parodė ir nereklamuojamą įspūdingą augalą. Netoli Psichiatrijos ligoninės tvoros miške auga ypatinga eglė. Gamta jos kamieno apačioje suformavo storą 1,5 metro aukščio gumbą.

Ligoninė pakeitė pavadinimą

Apkeliavę Žiegždrius vėl grįžtame prie ligoninės vartų.

Čia – galinė autobuso stotelė, kurioje susirenka į Kauną grįžti norintys svečiai ar į darbus traukiantys kaimo gyventojai.

Prieš dvejus metus, vykstant gydymo įstaigų reorganizacijai, Žiegždrių ligoninė tapo viešąja įstaiga ir Respublikinės Kauno ligoninės padaliniu. Pakeistas ir pavadinimas.

Žiegždrių psichiatrijos ligoninė tapo Marių ligonine.

Tačiau vietos gyventojai įsitikinę, kad dar turės praeiti nemažai laiko, kol Žiegždrių pavadinimas nebebus tapatinamas su psichikos ligoniais.

Buvo du Žiegždrių kaimai

Archeologai yra nustatę, kad Nemuno slėnyje žmonės gyveno nuo seniausių laikų. Čia rastos stovyklavietės, įkurtos dar akmens ir žalvario amžiais.

XIV amžiuje būsimų Kauno marių teritorijoje ėmė kurtis miesteliai. Nuo XVI iki XX amžiaus vidurio teritorija ir gyvenvietės beveik nekito.

Iki 1959 metų Žiegždriai buvo abipus Nemuno. Pirmieji Žiegždriai buvo įsikūrę ant aukšto Nemuno šlaito kairiajame Nemuno krante.

Antrieji Žiegždriai buvo dešiniajame krante. Čia veikė kaimo mokykla, buvo kapinės.

Užtvenkus Nemuną ir pastačius Kauno vandens jėgainę, Antrieji Žiegždriai buvo užlieti. Pirmieji – išliko iš dalies. Marios neužliejo pietinės kaimo dalies, iš kurios susidarė dabartiniai Žiegždriai.

Grotos pabėgti nesutrukdė

Žiegždrių psichiatrijos ligoninėje nuo lėtinės paranojinės šizofrenijos buvo gydomas du žmones nužudęs Romas Zamolskis.

2001 metų sausio 19-osios rytą jį aplankė motina. Abu prašė R. Zamokslį išleisti savaitgaliui namo. Tačiau leidimo negavo.

Tos pačios dienos vakare nepakaltinamo nusikaltėlio buvo pasigesta.

Kadangi ligoninės langai buvo grotuoti, o nei skyriaus, nei ligoninės lauko durys nebuvo išlaužtos, kilo įtarimų, kad jam pasprukti padėjo personalas. Tačiau ligoninės vadovybė šias kalbas kategoriškai neigė.

R. Zamolskis iki šiol yra vienas ieškomiausių šalies nusikaltėlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.