Ar olimpinės žaidynės vienija lietuvių tautą?

„Mums patriotizmo labai trūksta. Lietuvai jo trūksta kur kas daugiau nei Amerikai ar Rusijai. Esame maži ir kartais išsigąstame patriotizmo, kad jis netyčia netaptų šovinizmo apraiška“, – diskusiją apie olimpiadą ir tautines vertybes pradėjo dirigentas Gintaras Rinkevičius.

Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Vosyliūtė

Aug 7, 2012, 5:50 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:51 PM

Lietingą pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje visuomenės veikėjai filosofiškai svarstė – ar olimpiada vienija lietuvių tautą?

„Patriotiškumas ir lietuvybė man asocijuojasi su Lietuvos garbe. Šiuo metu Lietuvos garbė labiausiai propaguojama ir ginama olimpinėse žaidynėse“, - sakė Lietuvos moterų lygos pirmininkė Ona Voverienė.

Moteris anksčiau manė, kad Lietuvoje per daug dėmesio yra skiriama sportui, kuris išaukština kūno kultą. Tačiau dabar ji drąsiai teigia, kad tarptautinėje erdvėje sportas labiausiai vienija ir pakelia tautą, o tai iliustruoja ir R. Meilutytės pavyzdys. Plaukikę moteris apibūdino kaip vieną pirmųjų ugninių stulpų, padėsiančių mums labiau skleisti lietuvybę ir tautiškumą.

Etnologas Libertas Klimka į sportą pažvelgė per kultūros ir lietuviško mentaliteto prizmę. Etnologas neabejoja, kad sportas yra kultūros dalis, o olimpinės varžybos alsuoja didingais ir dorais idealais.

„Garbingos kovos idealai labai svarbūs visame mūsų pasaulyje. Jeigu atsigręžtume į mūsų šaknis ir kultūros ištakas, pamatytume, kad doros ir moralės dalykai mums yra prigimtiniai. Žinoma, mūsų etninėje kultūroje yra ir daug fizinio pasirengimo. Kad ir piemenų ar bernų žaidimai“, - sakė L. Klimka.

Tiesa, etnologas turėjo ir kelis palinkėjimus auksą olimpinėse plaukimo varžybose nuskynusiai Rūtai Meilutytei.

„R. Meilutytei turiu vieną priekaištą. Visų pirma, norėčiau palinkėti, kad ji niekada nesutrumpintų savo gražios pavardės ir kad išmoktų Lietuvos himną. Tuo ji mūsų žiūrovus papirktų dar labiau“, – linkėjo L. Klimka.

Tapytojui Giedriui Kazimierienui olimpiada atrodo kaip renginys, suvienijantis visas pasaulio tautas. Jo nuomone, olimpinėse žaidynėse svarbiausia ne rezultatas, o grynoji sporto prasmė. Ją tapytojas apibūdina kaip begalinį tobulėjimą vienoje srityje.

Menininkas mano, kad tikrasis tautos susivienijimas būtų tuomet, kai išnyktų skirstymas į mūsų ir kitų komandas, o sirgaliai mėgautųsi reginiu, kaip gražiai priešininkų komandos žaidėjas deda į krepšį.

„Kas gali būti gražiau už jauną plaukiką, kuris keldamas bangą skrieja baseinu? Man atrodo, kad ne tiek svarbu, ar laimėjo mūsų komanda, ar ne. Reikia turėti jėgų palaikyti ir priešininko komandą. Juk kaip būtų gražu, jei mūsų sirgaliai palaikytų priešininko komandą už gražų metimą“, - susivienijimo idėją išsakė G. Kazimierėnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.