Poilsis Palangoje virto košmaru

Palangoje, Žemaičių gatvėje, poilsiui skirtus butus nusipirkusiems žmonėms ši vasara apkarto – poilsiautojai priversti atostogauti gyvendami šalia triukšmingos statybvietės.

Pastatyti šį namą iki spalio pažadėję statybininkai dirba nuo ankstaus ryto.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Pastatyti šį namą iki spalio pažadėję statybininkai dirba nuo ankstaus ryto.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Aug 7, 2012, 11:47 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:07 PM

Didelį penkių aukštų daugiabutį gyvenamąjį namą iki spalio mėnesio įsipareigojusi pastatyti Šiaulių bendrovė „Eriadas” darbuojasi taip, tarsi namą statytų laukuose, o ne centrinėje kurorto dalyje.

„Rytą keliamės kaip į darbą ir stengiamės sprukti lauk, nes dėl statybininkų keliamo triukšmo dieną neįmanoma būti namuose”, – skundėsi kurorte, Žemaičių gatvės daugiabučiame name, įsikūrusi kaunietė.

Tenka ilsėtis statybvietėje

Greta statybvietės poilsiaujantys žmonės pasakojo, kad visą vasarą statybininkai darbus pradėdavo 8 valandą ryto.

„Jie darbo dieną pradėdavo daužydami maišyklėje per naktį sustingusį skiedinį. Tai trukdavo keliolika minučių.

Bažnyčios varpus nustelbiantys garsai išversdavo iš lovos ne tik mūsų, bet ir aplinkinių namų gyventojus.

Po to pasigirsdavo garsus darbų organizavimas, lydimas triaukščių keiksmų.

Mes žinodavome ne tiktai visą tos dienos darbų eigą, bet ir koks statybininkas ką daro”, – pasakojo vos 20 metrų nuo statybvietės gyvenantys poilsiautojai.

Vasaros pradžioje, kai kilo namo mūrai, visą dieną poilsiautojų pašonėje girgždėdamas lingavo statybinis kranas.

Vėliau prasidėjo kalimas ir gręžimas.

Triukšmas nenurimdavo ir vakare, nes statybvietės teritorijoje esančiuose vagonėliuose gyvenantys statybininkai leisdavo sau atsipalaiduoti.

Pažeidimais niekas nesidomi

Bet poilsiautojus labiausiai piktina ne statybininkų keliamas triukšmas, nuo kurio dar įmanoma pabėgti.

„Statybinėmis medžiagomis ir dulkėmis užterštas visas kiemas. Statybinis laužas ir šiukšlės iš viršutinių aukštų metamos ant žemės.

Dulkės sėda ant automobilių kieme, neįmanoma praverti langų”, – pasakojo žmonės.

Prieš kelias savaites mūrinį pastatą buvo pradėta šiltinti polistireninio putplasčio plokštėmis. Pradėjus jas pjaustyti, putplasčio granulės baltai nuklojo ne tiktai visą kiemą, bet ir priešais esančio namo terasas.

„Paprastai atliekant tokius darbus stelažai turėtų būti uždengti apsauginiu tinklu, o statybinis laužas į apačią nuleidžiamas vamzdžiu į atliekų konteinerį”, – pastebėtus pažeidimus vardijo gretimame name butą turintis inžinierius konstruktorius Artūras Šlapelis.

Susipažinęs su Palangos savivaldybės priimtais sprendimais jis atkreipė dėmesį, kad vasarą kurorte statybos darbai leidžiami tik darbo dienomis nuo 9 valandos, tačiau statybininkai darbuodavosi ne tik nuo 8 valandos, bet ir savaitgaliais.

Valdžia statybininkus užtarė

Visi poilsiautojų mėginimai skųstis kurorto savivaldybei atsimušdavo kaip į sieną.

Vienas valdininkas jiems netgi papriekaištavo, kodėl trukdoma verslininkams investuoti pinigus.

„Kai pavasarį darėme remontą, savivaldybės atstovai mus įspėjo, kad visi darbai turi būti užbaigti iki vasaros pradžios.

O jiems galima skiedinio maišyklę daužyti, visą dieną gręžti ir šiukšlinti aplinkinių namų teritoriją”, – liejo nuoskaudą poilsiautojai.

Sušvelnino tvarką

* Prieš 3 metus kovo mėnesį Palangos politikai papildė Triukšmo prevencijos taisykles punktu, kuriuo kurorte apriboti statybos darbai vasaros sezono metu.

* Supažindinant visuomenę su šio sprendimo projektu labiausiai buvo akcentuojama, jog vasarą nurodytomis valandomis leidžiami tik triukšmo nekeliantys išorės ir vidaus apdailos darbai.

* Politikams priėmus šį sprendimą po kurio laiko paskutinis sakinys tyliai dingo. Statybininkų interesus apgynė tuo metu miestą valdę liberalcentristai.

* „Ką dabar galiu padaryti? Vykdyti statybos darbų vasarą tarybos sprendimas nedraudžia. Nebent dėl užfiksuotų pažeidimų būtų galima surašyti administracinį protokolą ir skirti baudą”, – sakė Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.