„Reuters“ analizė: Lietuvos politiniam stabilumui grasina rinkimai ir griežtas taupymas

Naujienų agentūra „Reuters“ atliko rizikos veiksnių, su kuriais teks susidurti Baltijos šalims, analizę. Tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje politinio nestabilumo riziką didina 2012 m. vykstantys rinkimai. Baltijos regione vis dar tebėra aktuali ir griežto taupymo tema.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 9, 2012, 1:06 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:56 AM

Lietuvos ir Latvijos centriniai bankai savo tikslu vis dar laiko įstojimą į eurozoną – anksčiausiai 2014 metais. Tačiau eurozonos skolų krizė meta šešėlį tokioms ambicijoms. „Reuters“ padėtį Lietuvoje ir Latvijoje supriešina padėčiai Estijoje, kur euras jau yra įvestas ir politinė situacija stabili.

Analizuodama Lietuvos politinį stabilumą, agentūra „Reuters“ rašo, kad ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus partija per savivaldybių tarybų rinkimus, vykusius vasarį, liko antra ir nusileido opozicinei socialdemokratų partijai. Tačiau balsų buvo prarasta mažiau, nei buvo galima tikėtis dėl vyriausybės vestos griežto taupymo politikos.

A. Kubiliaus reikalai pagerėjo, kai finansų ministerija daugiau nei dvigubai padidino ekonominio augimo prognozes šiems metams – iki 5,8 proc. Tai valdančiajai partijai suteikė vilčių vėl laimėti per rinkimus, vyksiančius 2012 m. spalį.

Šiuo metu valdančioji koalicija turi 72 balsus 141 vietos parlamente.

„Reuters“ įžvelgiamos grėsmės:

- Nėra aišku, ar vyriausybė įstengs parlamentą įtikinti dėl socialine prasme jautrių reformų, tokių, kaip pensinio amžiaus didinimo planai.

- Vyriausybės stabilumas taip pat gali būti išbandytas siūlymais įvesti progresinį gyventojų pajamų mokestį ir nekilnojamojo turto mokestį privatiems asmenims.

- Koalicijos partneriai stipriai priešinasi progresiniams mokesčiams, ir tai kelia grėsmę koalicijos stabilumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?