Išsiieškoti išlaikymą bus lengviau ne tik iš ES gyvenančių asmenų

Teisingumo ministerija parengė įstatymų pataisas, kurioms įsigaliojus bus paprasčiau išsiieškoti išlaikymą ne tik Europos Sąjungoje, bet ir iš kitose užsienio šalyse gyvenančių asmenų.

Nuo liepos mėnesio bet kurioje ES šalyje gyvenantis tėvas ar motina visus reikalus - nuo informacijos susižinojimo, teismo proceso ar išieškojimo procedūros - gali susitvarkyti per vieną centrinę instituciją.<br>123rf
Nuo liepos mėnesio bet kurioje ES šalyje gyvenantis tėvas ar motina visus reikalus - nuo informacijos susižinojimo, teismo proceso ar išieškojimo procedūros - gali susitvarkyti per vieną centrinę instituciją.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 9, 2012, 3:42 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:49 AM

Šiuo metu paprasčiau išlaikymą jau galima išsiieškoti iš asmenų, gyvenančių ES valstybėse. Nuo liepos mėnesio bet kurioje ES šalyje gyvenantis tėvas ar motina visus reikalus - nuo informacijos susižinojimo, teismo proceso ar išieškojimo procedūros - gali susitvarkyti per vieną centrinę instituciją.

Pavyzdžiui, Lietuvoje gyvenanti motina nori prisiteisti išlaikymą savo nepilnamečiui vaikui iš Vokietijoje gyvenančio tėvo, tačiau ji nežino, nei kur jis tiksliai gyvena ir nuo ko pradėti tokias paieškas. Šiai motinai pakaks kreiptis į Vilniaus valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybą, kuri kaip centrinė institucija suteiks visą reikiamą pagalbą, taip pat ir susisiekiant su tos valstybės įgaliotomis institucijomis, kurios atliks visus būtinus veiksmus išlaikymui iš skolininko išieškoti.

Į centrinę instituciją pagalbos ir informacijos gali kreiptis asmenys, norintys susitvarkyti ir kitus išlaikymo klausimus, ne tik dėl vaikų. Pavyzdžiui, neįgali žmona prašo išlaikymo iš kitoje šalyje gyvenančio sutuoktinio ir pan.

Įstatymo projekte siūloma, kad paprastesnė tvarka išlaikymui išsiieškoti galiotų ne tik ES, tačiau ir šalyse, prisijungusiose prie 2007 m. lapkričio 23 d. Hagos konvencijos dėl tarptautinio vaikų ir kitokių šeimos išlaikymo išmokų išieškojimo.

Dabar ši konvencija galioja Norvegijoje, Ukrainoje, Albanijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje bei JAV, kuriose gyvena nemažai emigrantų iš Lietuvos. Ateityje valstybių, prisijungusių prie šios konvencijos, skaičius turėtų augti.

Lietuva šios konvencijos nuostatas turėtų įgyvendinti iki šių metų gruodžio 10-osios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.