Reikalaujama ir griežtinti vaikų paėmimo iš darželių tvarką, ir kelti auklėtojų sąmoningumą

Trečiadienį Kaune įvykęs incidentas, kai seneliu prisistatęs nepažįstamas vyras iš savaitinio vaikų darželio pagrobė 5-erių metukų mergaitę tapo rimtu signalu, jog būtina kuo skubiau keisti vaikų paėmimo iš darželių tvarką. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato laikinasis vadovas ketvirtadienį raštu kreipėsi į savivaldybę reikalaudamas vaikų darželiuose įvesti tvarką.

Kauno policijos vadovas D. Žukauskas reikalauja, kad savivaldybė įvestų griežtą tvarką, aiškiai reglamentuojančią kas gali iš darželių pasiimti vaikus<br>V. Ščiavinskas
Kauno policijos vadovas D. Žukauskas reikalauja, kad savivaldybė įvestų griežtą tvarką, aiškiai reglamentuojančią kas gali iš darželių pasiimti vaikus<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Aug 9, 2012, 7:18 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:35 AM

„Tokios situacijos, kokia egzistuoja iki šiol, kai iš vaikų darželių bet kas, net ne giminės gali pasiimti vaiką mes negalime toliau toleruoti. Ką gali žinoti, gal plačiai aprašytą nusikaltimą panorės pakartoti ir svetimą vaiką pagrobti dar keli asmenys“, - lrytas.lt sakė laikinasis Kauno apskrities policijos komisariato vadovas Darius Žukauskas.

Komisaras D. Žukauskas šiandien raštu kreipėsi į Kauno savivaldybę, prašydamas peržiūrėti egzistuojančią tvarką ir sugriežtinti taisykles, aiškiai apibrėžiant kas ir kaip iš ikimokyklinio ugdymo įstaigų gali pasiimti vaikus.

„Privalo būti įvesta aiški tvarka, tėvai darželio vadovui raštu nurodo, kokie asmenys turi teisę pasiimti jų vaiką. O vaikus atiduoti darželio darbuotojos privalo tik žmogui pateikus dokumentą, jeigu asmuo yra minimas tėvų sudarytame sąraše. Jeigu ši tvarka būtų galiojusi, vakar nusikaltimas nebūtų įvykdytas“, - sakė Kauno policijos vadovas D. Žukauskas.

Lrytas.lt žurnalisto kalbintas Kauno savivaldybės švietimo ir kultūros departamento direktorius Virginijus Mažeika pripažino, kad šiuo metu vaikų darželiuose esama nemažai aplaidumo, kurį teks išgyvendinti.

Kalbėdamas apie vakar vaikų darželyje „Židinėlis“ įvykdytą nusikaltimą, kai auklėtoja penkerių metukų mergaitę atidavė seneliu prisistačiusiam nepažįstamajam, V. Mažeika sakė, jog daug kas turėtų paaiškėti atlikus tyrimą.

„Pagal turimą informaciją, neaišku dėl kokių priežasčių mergaitė tarsi patvirtino, kad tas žmogus yra jos senelis. Kita vertus vaiko elgesys nekėlė įtarimo, mergaitė neprieštaravo, kad nepažįstamas vyras pasiimtų iš darželio, nesipriešino, neverkė. Manau, jog tyrimo metu daug kas turėtų paaiškėti“, - sakė Kauno savivaldybės švietimo ir kultūros departamento direktorius V. Mažeika.

Sunerimusios ir ministerijos

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) ketina kreiptis į Švietimo ir mokslo ministeriją su siūlymu peržiūrėti ir sugriežtinti galiojančius teisės aktus, reglamentuojančius ikimokyklinio ugdymo įstaigų veiklą.

Pasak SADM viceministro, Tarpžinybinės vaiko gerovės tarybos pirmininko Daliaus Bitaičio, ministerija reiškia susirūpinimą dėl trečiadienio įvykio, kai viename Kauno miesto Vilijampolės mikrorajone esančių vaikų darželių darbuotoja atidavė mažametę mergaitę nežinomam asmeniui, ir dėl to ketina kreiptis į ŠMM, siekiant, kad tokie atvejai ateityje nepasikartotų.

Atsakingi turi būti ir tėvai

Tu tarpu vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos patarėjas Egidijus Meilus, teigia, jog rūpintis vaikų saugumu turi ir auklėtojai, ir tėvai.

Jis taip pat sako, kad teoriškai taisyklės dėl vaikų saugumo ugdymo įstaigose yra nustatytos ir klausimų kyla dėl jų įgyvendinimo praktikoje.

„Ikimokyklinio ugdymo įstaiga ir auklėtojas yra atsakingas, jo darbinė pareiga yra būti rūpestingu, kadangi jis atsako už vaiko saugumą tuo metu, kai jis yra jo prižiūrimas. Kaip rūpestingas jis tikrai turėtų įsitikinti, kas tą vaiką pasiima (...). Pasižiūrėjus ikimokyklinio ugdymo įstaigų vidaus tvarkos taisykles, jose tikrai yra nustatyta, kad vaiką iš darželio pasiimti gali tiktai įstatyminiai vaiko atstovai, tai yra tėvai, globėjai, rūpintojai, o jeigu tėvai pageidauja, jie gali įpareigoti kitą asmenį, bet tam reikalingas raštiškas tėvų prašymas. Yra darželiai taip pat nusistatę tvarkos taisyklėse, kad auklėtojas turi teisę neatiduoti vaiko išgėrusiems asmenims, nepilnamečiams“, - BNS dėstė E. Meilus.

„Iš kitos pusės ir tėvai turėtų būti rūpestingi, bendrauti su ikimokyklinio ugdymo įstaiga, kad jei atsitiko taip, kad, pavyzdžiui, turi auklė pasiimti vaiką, kad tai būtų suderinta su darželiu raštu, kad nekiltų jokių abejotinų situacijų. Taip pat labai svarbu tėvams mokyti vaiką auksinių taisyklių - kad vaikai nebendrautų su nepažįstamaisiais, kad nesusiviliotų kažkokiais saldumynais“, - aiškino jis.

Svarbu auklėtojų sąmoningumas

Savo ruožtu Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vyriausioji specialistė Ilona Grigaravičienė BNS teigė, kad esamo teisinio reglamentavimo pakanka ir savo pareigą užtikrinti vaikų saugumą turi tinkamai atlikti auklėtojos.

„Įstatymų ir kitų teisės aktų spragų nematau, nes teisiškai viskas yra sudėliota tvarkingai (...). Gali būti, kad sunerimusių yra nemažai, bet tiesiog kiekviena įstaiga turėtų šias problemas spręsti savaip. Vienose įstaigose yra rakinamos visos durys saugumo sumetimais, kad pašaliniai asmenys neįeitų, kitose įstaigose rakinama ir teritorija, netgi žinau įstaigas, kuriose yra įėjimas tik su kortele. Kiekviena įstaiga suinteresuota vaikų saugumu ir tikrai tą bando užtikrinti, bet visko būna. Kažką rekomenduoti sunku, reikia žiūrėti į kiekvienos įstaigos situaciją ir galimybes“, - dėstė I. Grigaravičienė.

Jos manymu, ikimokyklinio ugdymo įstaigos personalas pažįsta ugdytinių tėvus, o kitus asmenis tėvai patys turi pristatyti.

„Paprastai vaikai turi bendras erdves - sales ar žaidimų aikšteles, ir manyčiau, kad tėvus visos auklėtojos bent daugmaž yra įsidėmėjusios. Kitas dalykas - kiti asmenys, kurie su tėvų leidimu gali pasiimti vaikus. Arba jisai turėtų būti tėvų pristatytas ikimokyklinio ugdymo įstaigos darbuotojams, arba kitu atveju turėtų jau būti (pateikiamas asmens - BNS) dokumentas“, - sakė ŠMM atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.