Astravo elektrinės pašonėje griaunami Lietuvos piliečių namai

Kai ketvirtadienį Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka įkasė kapsulę ateities kartoms Astravo elektrinės statybų vietoje, jis nepraleido progos pagrasinti Lietuvai: kaimynams teks nukentėti dėl Baltarusijai neva padarytos žalos – į šalį įleisto lėktuvo su pliušiniais meškiukais.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Aug 10, 2012, 6:12 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:03 AM

Tačiau jis nė žodžiu neužsiminė, kad Astravo atominės elektrinės statybos jau kenkia Lietuvos piliečiams. Mat ruošiant vietą jai statyti nuo žemės paviršiaus buvo nušluoti vienkiemiai, kurių savininkai gyvena Lietuvoje. Žmonėms už praradimus nebuvo kompensuota iki šiol, to neketinama daryti ir ateityje. Apie šią skandalingą situaciją portalui lrytas.lt papasakojo Baltarusijos antiatominės kampanijos koordinatorė Tatjana Novikova.

T. Novikova prieš kelias savaites buvo Baltarusijos pareigūnų areštuota, kai Rusijos ambasadai nešė protesto laišką dėl vienkiemių griovimo ir kitų jos organizacijos įžiūrėtų pažeidimų statant Astravo atominę elektrinę. Areštinėje ji praleido penkias paras.

Apleistas? Galima griauti 

„Atominės elektrinės statybos vyksta pasibaisėtinais metodais, – tvirtino moteris. – Toje vietovėje buvo apleistų vienkiemių, kurie priklauso Lietuvos piliečiams. Tai – privati nuosavybė. O ką daro valstybė? Sudegina namą, iškasa duobę, suverčia į ją liekanas ir užkasa.

Statytojai sakė, kad bandė rasti vienkiemių savininkus, bet per kelias dienas Vilniuje to kol kas nepavyko padaryti.“ Ji lankėsi greta statybų esančiame Šulninkų kaimelyje, viename iš kelių išlikusių. Šiame kaime irgi stovi Lietuvos piliečių namų. 

„Šulninkų gyventojai pasakoja, kad daugelio kaimelio namų savininkai gyvena Lietuvoje. Kodėl? Sovietmečiu Vilnius buvo artimiausias didmiestis. Kur žmonėms važiuoti dirbti? Į Minską už 170 kilometrų toloka, dažniau vykdavo į Vilnių, kuris yra už 40 kilometrų. Būna, kad namų ar vienkiemių savininkai miršta, o jų vaikai gyvena Lietuvoje.

Gyventojai rodė namą kaimelyje, kurį lietuvis šeimininkas nuolat aplanko, tvarkingai prižiūri. Nes tikisi, kad statant elektrinę galės jame apgyvendinti darbininkus, o jam už tai mokės. Manau, jis labai naivus“, – sakė T. Novikova.

Aktyvistė pasakojo, kad kaimelis nuolat užpilamas smėliu iš atominės elektrinės statybų, todėl gyventojai nebegali nieko auginti savo laukuose.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija lrytas.lt sakė, jog jokios informacijos apie griaunamus namus neturi. Niekas į Lietuvos ambasadą ar ministeriją nesikreipė pagalbos dėl neva sunaikinto turto.

Areštavo kaip vagį

T. Novikova kartu su kolegomis birželį atnešė protesto laišką į Rusijos ambasadą Minske. Tai padarė prieš prezidento Vladimiro Putino vizitą Baltarusijoje. Panašų laišką nuspręsta atnešti ir liepą, kai į Baltarusiją turėjo atvykti premjeras Dmitrijus Medvedevas.

„Mes buvome areštuoti tiesiog gatvėje, prie mano namų, kai ėjome  ambasados link kartu su Rusijos aktyvistu Andrejumi Ožarovskiu. Mes buvome sekami.

Kai mus areštavo, pasakė, kad esame panašūs į du žinomus nusikaltėlius, kurie vagia iš butų. Ir kad mums reikia pateikti dokumentus. Juos pateikėme, tada pareigūnai pareiškė: dabar reikia nustatyti jūsų tapatybę, nes gali būti, kad šitie dokumentai padirbti.

Mus nuvežė į milicijos poskyrį kur, užuot nustatę asmenybę, atėmė ir aprašė visus mūsų turimus daiktus. Be to, jie atėmė mano tabletes. Aš sergu vėžiu, man būtina gerti vaistus. Tai tarsi insulinas diabetikui, man be jų darosi bloga.

Viską aprašę mane nuvežė į teismą, kur pareiškė, jog aš neva keikiausi prie pareigūnų, todėl būsiu areštuota penkioms paroms. A. Ožarovskis areštuotas 10 parų. Teisininkas, kuris ėjo į teismą būti mūsų advokatu, buvo sulaikytas prie biuro ir areštuotas penkioms paroms“, – pasakojo T. Novikova.

Protesto laiške, kurį siuntė visuomeninė sąjunga „Ekodom“ ir Baltarusijos žaliųjų partija, teigiama, kad atominė elektrinė pradėta statyti dar nepatvirtinus projekto. Taip pat teigiama, jog statyti elektrinę nuspręsta dar nebaigus aikštelės tyrimų.

Visagino elektrinė irgi kelia abejonių

Baltarusijos aktyvistė protestuoja ne tik prieš Astravo elektrinę, kuri, jos teigimu, yra statoma nesaugiai ir neaiškiais tikslais. Ją piktina ir planai naują atominę elektrinę statyti Visagine.

Ji tvirtino, kad pastačius tris elektrines Lietuvoje ir jos apylinkėse – Visagine, Astrave bei Kaliningrado srityje – Lietuvos laukia ekologinė katastrofa.

„Mes protestuojame ir prieš Visagino elektrinę. Ji statoma prie mūsų sienos. Jos projektas yra toks pat pavojingas kaip Fukušimoje.

Lietuva yra žemės ūkio šalis, kurioje gaminami ekologiškai švarūs, paklausūs gaminiai. Pas jus daug ūkininkų. Trys elektrinės Lietuvos apylinkėse reiškia, kad visa tai pasibaigs. Trijų elektrinių poveikis aplinkai yra pastebimai didesnis nei vienos.

Nebus galima gaminti medaus, nes bitės surenka į medų radionuklidus. Pieno produkcijos neliks, nes karvės sirgs leukoze. Prie Ignalinos elektrinės pas mus nuolat buvo stebimos karvės. Karvės nuolat serga, net 70 km atstumu. Nes ir neavarinėmis sąlygomis atominė elektrinė daro poveikį aplinkai.

Jei Lietuva pasakytų, kad nestatys savo elektrinės, jai būtų gerokai lengviau kovoti su elektrinėmis Kaliningrade ir Baltarusijoje.  Dabar Lietuva sako, kad mūsų elektrinė gera, o kitos – blogos. Tai neįtikina ir tai juokinga“, – tvirtino T. Novikova.

Pasak jos, elektrinė Astrave kyla ne dėl ekonominių, o dėl politinių tikslų.

„Statyti elektrinę Astrave Baltarusijos valdžia nori dėl to, kad siekia gauti statyboms skirtą apie 10 mlrd. JAV dolerių kreditą iš Rusijos. Be to, ji nori pakeisti šalies statusą. Ji sako, kad veikiant šiai elektrinei šalies užsienio politikos padėtis pasikeis iš esmės.

O Rusija projektu susidomėjo, nes „Rosatom“ jau nėra kur statyti savo elektrinių. Po Fukušimos tokių objektų paklausa sumažėjo. Indijoje skandalas, nenorima įjungti rusiškos elektrinės. Bulgarija atsisakė. Net Venesuelos vadovas Hugo Chavezas nusprendė elektrinės nestatyti, nors tokių planų buvo. „Rosatom“ yra Rusijos biudžetinė korporacija, ji siurbia pinigus iš biudžeto ir juos išleidžia. Ir nori taip elgtis ir toliau“, – tikino T. Novikova.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.