Privatūs darželiai vilioja dėmesiu vaikui, bet ne kainomis

Vilniaus miesto savivaldybei paskelbus, kad vietos darželiuose pritrūks mažiausiai tūkstančiui vaikų, tėvai suskubo nerimauti ir svarstyti, kur darbo metu palikti savo atžalą. Privačių darželių vadovai tikina tėvų antplūdžio nepajutę, bet pastebi, kad susidomėjimas jų teikiamomis paslaugomis šiomis dienomis didesnis nei anksčiau. Daugelį, neslepia privatininkai, atbaido šios paslaugos kaina.

Privačių darželių vadovai tikina tėvų antplūdžio nepajutę, bet pastebi, kad susidomėjimas jų teikiamomis paslaugomis šiomis dienomis didesnis nei anksčiau.<br>P. Lileikis.
Privačių darželių vadovai tikina tėvų antplūdžio nepajutę, bet pastebi, kad susidomėjimas jų teikiamomis paslaugomis šiomis dienomis didesnis nei anksčiau.<br>P. Lileikis.
Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

Aug 17, 2012, 6:12 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:41 AM

Pokalbiai apie tai, kur leisti savo vaiką, jei vietos jam neatsirado valstybinėje įstaigoje, užvirė ir populiariausiame mamų forume supermama.lt. Vieni komentatoriai siūlo savivaldybę priversti kompensuoti tėvų išlaidas auklėms, antri piktinasi netobula tvarka, o treti ramiai ieško vietos privačioje ugdymo įstaigoje.

„Zuokas deklaruoja, kad prašys iš valstybės pinigų kelių darželių statybai, o ką daryti tuos kelerius metus tėvams, kurių vaikai nepateko? Kur lygybė? Kiek vienam vaikui išlaikyti darželyje savivaldybė skiria pinigų?

Galbūt nacionalinis mamų sambūris kažko galėtų imtis. Nors čia gal tik didžiųjų miestų, konkrečiai tik Vilniaus, problema. – forume rašo Age2 pasivadinusi dalyvė. – Konstitucijoje deklaruojama, kad mokslas Lietuvoje nemokamas, o tam tikra prasme darželis – ankstyvasis ugdymas, vaiko mokymas, paruošimas mokyklai, todėl valstybinės institucijos turėtų būti pasiruošusios suteikti tokią galimybę visiems vaikams vienodai, jei nepavyksta, siūlyti alternatyvą dabar, o ne po 2 metų.“

Nors vietų trūkumas darželiuose – ne tik Vilniaus problema, sostinėje ji kol kas opiausia. Tiesa, privačių ir alternatyvių įstaigų pasirinkimas čia didžiausias. Uždarbiai – taip pat.

Už mėnesį – iki 1150 Lt

Vilniuje veikia maždaug 30 privačių darželių, kuriuos lanko per 1000 vaikų.

Privatūs darželiai „Šilagėlė“ išmėtyti keliuose sostinės mikrorajonuose – Žvėryne, Antakalnyje ir Centre. Interneto svetainėje nurodoma, kad darželiai įsikūrę jaukiuose dviaukščiuose privačiuose namuose, o uždarose teritorijose įrengtos vaikų žaidimų aikštelės, sodeliai.

Vaikui žadama prasminga kūrybinė veikla, meninė raiška, žaidimai ir kokybiškas poilsis dienos metu. Minima ir tai, kad „Šilagėlės“ veikla suderinta su Vilniaus visuomenės sveikatos centru.

Vaiko priežiūros įkainis skiriasi priklausomai nuo to, kokį darželį norima lankyti. Antai, „Centro Šilagėlės“ mėnesio kaina – 1100 Lt. Už 4 kartų dienos maitinimą teks sumokėti papildomai 15 Lt už dieną.

„Antakalnio Šilagėlėje“ mėnuo kainuoja 850 Lt, o Žvėryno darželyje – 900 Lt. Maitinimo kaina nesikeičia.

Traidenio gatvėje esantis „Vaikystės takas“ internete taip pat skelbia savo įkainius. Visos dienos abonemento mėnesio kaina 990 Lt, pusės dienos – 650 Lt. Į kainą įskaičiuotas ir maitinimas.

Privataus lopšelio-darželio „Boružėlės“ mėnesinis mokestis 700 Lt. Maitinimas kainuoja 12 Lt už dieną.

Jeruzelėje ir Fabijoniškėse veikiantis „Namų darželis“ savo paslaugas siūlo už 1150 Lt per mėnesį. Maitinimas į kainą įskaičiuotas.

Grupės – mažesnės, dėmesio – daugiau

„Vaikystės tako“ vadovė Asta Kraujelienė tikina, besidominčių privačia ugdymo įstaiga padaugėjo, tačiau daugelį gali sustabdyti tokių darželių įkainiai.

Kita vertus, svarsto A. Kraujelienė, vaikus į privačius darželius leidžia ne tik pasiturintys tėvai. Neretai šia paslauga naudojasi ir vidutines pajamas gaunančios šeimos: „Daugelis vaiko ugdymui negaili pinigų, todėl stengiasi sutaupyti. Be to, darželyje vaikas bedraus su bendraamžiai, o likęs su aukle jis bus vienas.“

Vienu metu į privatų darželį eina 20 vaikų – dvi grupės po 10 mažamečių. O valstybinėse ugdymo įstaigoje, skaičiuoja privataus darželio direktorė,  grupėje gali būti ir 20 vaikų.

Daugiau dėmesio kiekvienam vaikui. Tokią priežastį rinktis privatų, o ne valstybinį darželį nurodo daugelis tėvų: „Privačių darželių ir darbo laikas lankstesnis. Galima ir pusės dienos trukmės priežiūra.“

Standartus kuria, bet jų nesilaiko

Šeimos centrui „Kartu saldu“ vadovaujanti Kristina Pikūnė neseniai įsteigė vaikų žaidimų ir ugdymo grupę. Moters teigimu, tai alternatyva tiems, kuriems auklių ir privačių darželių paslaugos neįkandamos. Mėnesio mokestis grupę vaikui lankant kasdien – 320 Lt, maitinimas – 10 Lt už dieną. Tiesa, šioje įstaigoje vaikas galės leisti ne visą dieną, o tik pusę.

„Tai yra dienos priežiūros grupė. Norime išbandyti neformalaus ugdymo formą, mat jai keliami mažesni reikalavimai“, – atvirauja K. Pikūnė.

Ji siūlo atkreipti dėmesį tai, kad daugelis valstybinių įstaigų neatitinka Visuomenės sveikatos centro nustatytų normų: „Kuriant privatų darželį, tenka paisyti šimtus taisyklių ir reikalavimų. Tik gaila, kad valstybinės įstaigos, statytos dar sovietiniais laikais, į šių taisyklių rėmus sunkiai pataiko.“

„Kartu saldu“ vadovė apgailestauja, kad vietos darželiuose negavę tėvai plėšysis tarp darbų ir vaiko priežiūros, mat vidutiniškai tūkstantį kainuojančios privačių įstaigų paslaugos jiems neįkandamos.

„Į savo grupę galime priimti 12–13 vaikų. O jau vasaros pradžioje sulaukėme nemažai skambučių iš tėvų, kurie neteko galimybės vaiko leisti į darželį. Nemenkas sujudimas kilo pasikeitus motinystės pašalpų mokėjimo tvarkai. Ką daryti motinai, kuri privalėdama eiti į darbą neturi kur palikti savo vienų metų vaiko“, – svarsto pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.