Kauno centrą sudarkiusio „stiklainio“ byloje - netikėtas posūkis

Kaltinimai pareigų neatlikimu, dėl ko Laisvės alėjoje, šalia paminklo Vytautui Didžiajam išdygo miesto centrą sudarkęs „stiklainiu“ pramintas stiklinis antstatas pareikšti trims asmenims. Į teisiamųjų suolą sėdo dabar jau buvusi Kultūros paveldo departamento Kauno padalinio vadovė Irena Vaškelienė ir du buvę jos pavaldiniai: Rymantė Gudienė ir Liutauras Tarbūnas. Pastarajam pirmadienį kaltinimai panaikinti, nes jau suėjo senaties terminas.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Aug 20, 2012, 4:41 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:42 AM

Kaltinimus pareigų neatlikimu trims valdininkams prokurorai pareiškė surinkę duomenų, jog stiklinio antstato atsiradimo istorijoje būta nemažai pažeidimų, nesilaikyta teisės aktų.

Pasak prokurorų, I. Vaškelienė, viršydama savo įgaliojimus, patvirtino dokumentą, kuris nebegalėjo užkirsti kelio prieštaringai vertinamam stikliniam antstatui Kauno Laisvės alėjoje atsirasti. Du jos pavaldiniai savo veiksmai taip pat prisidėjo prie to, jog pastato rekonstrukcijai nebūtų laiku užkirstas kelias.

Baudžiamasis kodeksas už tarnybos pareigų neatlikimą numato šias bausmes: baudą, areštą arba laisvės atėmimą iki dvejų metų.

Išgelbėjo senatis

Pirmadienį teisme toliau nagrinėjant baudžiamąją bylą netikėtą prašymą pateikė teisiamojo L. Tarbūno advokatė, ji prašė kliento atžvilgiu bylą nutraukti, nes jau suėjo senaties terminas. Pasak advokatės, L. Tarbūnas veiksmus, dėl kurių sėdo į teisiamųjų suolą atliko 2007 metų birželį, o pagal tuomet galiojusius įstatymus tarnybos pareigų neatlikimui buvo taikomas penkerių metų senaties terminas, kuris šiai dienai jau suėjęs.

L. Tarbūno gynėjos prašymui neprieštaravo ir valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras, jis pripažino jog senaties terminas iš tiesų suėjęs. Teisėjui Aurelijui Rauckiui perskaičius nutartį L. Tarbūno atžvilgiu baudžiamąją bylą nutraukti dėl senaties, teisiamųjų suole liko tik dvi teisiamosios I. Vaškelienė bei R. Gudienė, L. Tarbūnui byloje suteiktas liudininko statusas.

Prokurorai reikalauja „stiklainį“ nugriauti

Netrukus Kauno miesto apylinkės teismas atvers dar vieną, civilinę bylą, kurioje viešąjį interesą ginantys prokurorai reikalauja nugriauti Laisvės alėją subjaurojusį pastatą.

Byla buvo iškelta kai į prokuratūrą dėl antstato kreipėsi Kultūros paveldo departamentas. Jo specialistai įsitikinę, kad detaliuoju planu ir techniniu projektu leidus rekonstruoti pastatą, buvo pažeistas valstybės saugomos vietovės – Kauno miesto istorinės dalies Naujamiesčio – aukštingumas, planinė struktūra ir taip padaryta neigiama įtaka nekilnojamajai kultūros vertybei.

Teisėjas Artūras Šafronas pirmadienį lrytas.lt žurnalistui sakė jau gavęs iš ieškovu pripažintos Kauno apygardos prokuratūros patikslintą ieškinį.

Jame prokurorai prašo nugriauti antstatą bei atsakovu pripažinti ne tik Kauno savivaldybės administraciją, pastatą rekonstravusią bendrovę „Eigulių topolis“, bet ir Kultūros vertybių apsaugos departamentą.

Su patikslintu prokurorų ieškiniu turės susipažinti proceso dalyviai ir pateikti savo atsiliepimus. Juos gavus ketinama pradėti bylą nagrinėti teisme.

Rengėsi statyti dar vieną „stiklainį“

Miesto savivaldybės ir paminklo Vytautui Didžiajam pašonėje iškilus su aplinka nederančiam tamsaus stiklo antstatui, rimtai susirūpinta kiek gi dar panašių leidimų galėjo išduoti kultūros paveldą sergėti turėję Kauno valdininkai.

Patikrinus visus miesto centre esančių pastatų rekonstrukcijos leidimus paaiškėjo skandalingas faktas, analogišku „stiklainiu“ ketinta subjauroti Nepriklausomybės aikštę ir Įgulos bažnyčios (Soboro) prieigas.

Antstatą ketinta statyti ant Laisvės alėjos 30-uoju numeriu pažymėto, į kultūros vertybių registrą įtraukto ir valstybės saugomo namo. Rekonstrukcijos darbams pritarė tuometė Kultūros paveldo departamento Kauno padalinio vadovė I. Vaškelienė.

Istorinis statinys, kurį ketinta subjauroti pastačius stiklo antstatą dar vadinamas A. Lapino namu.

1897 metais šioje vietoje sklypą įsigijus gydytojui Abeliui Lapinui, pagal architekto Nikolajaus Andrejevo projektą buvo pastatytas puošnus dviejų aukštų namas.

Pirmasis aukštas buvo skirtas prekybai, antrasis – įstaigoms ir butams. 1924 m. Lapino name įsikūrė Apskrities viršininko įstaiga, policijos nuovada bei areštinė.

Namas buvo rekonstruotas 1902 m. ir 1928 m. Nepriklausomybės aikštės fasade ant sienos kabo memorialinė lenta su užrašu: „Šiame name 1936–1940 m. gyveno Kauno burmistras, Lietuvos Respublikos ministras pirmininkas Antanas Merkys“.

Kultūros paveldo departamento vadovams kreipusis į prokuratūrą imtasi rimtų žygių sustabdyti šiems planams.

Kauno apygardos administracinis teismas patenkino Kauno apygardos prokuratūros prašymą ir panaikino šio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus leidimą ant istorinio namo Laisvės al. 30 statyti stiklinį antstatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.