Dirbantys tėvai vaikus į mokyklą galės lydėti ir rugsėjo 3-iąją

Šiais metais rugsėjo 1-oji bus šeštadienį, todėl Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) pačioms mokykloms pasiūlė pasirinkti, kurią dieną rengti mokslo metų pradžios šventę. Tiesa, dėl jų pasirinkimo sunerimo mažamečių tėvai – rugsėjo 1-ąją jiems suteikiama ne mažiau kaip pusė darbo dienos laisvo nuo darbo laiko. Valstybinė darbo inspekcija patikino, kad galimybę vaikus palydėti į mokyklą turės ir švenčiantys rugsėjo 3-ąją.

Valstybinė darbo inspekcija patikino, kad galimybę vaikus palydėti į mokyklą turės ir švenčiantys rugsėjo 3-iąją.<br>V. Balkūnas
Valstybinė darbo inspekcija patikino, kad galimybę vaikus palydėti į mokyklą turės ir švenčiantys rugsėjo 3-iąją.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

Aug 22, 2012, 5:48 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:31 AM

Nuo šių metų Darbo kodeksas buvo papildytas dar viena lengvata asmenims, auginantiems vaikus - darbuotojams, auginantiems bendrojo ugdymo mokykloje besimokantį vaiką iki dvylikos metų, suteikiama ne mažiau kaip pusė darbo dienos laisvo nuo darbo laiko per metus pirmąją mokslo metų dieną.

Ja galės pasinaudoti ir tėvai, kurių vaikams iki 12-os metų mokslo metų pradžios šventė jų mokykloje rengiama rugsėjo 3-iąją.

Švęs dvi dienas

ŠMM Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento vadovas Aidas Aldakauskas tvirtina, kad šalies mokyklos mokslo metų pradžios šventei renkasi skirtingas datas – vidutiniškai pusėje įstaigų šventė vyks rugsėjo 1-ąją, tiek pat jų mokslo metų pradžios ceremoniją nukels į rugsėjo 3-ąją.

Štai Vilniaus savivaldybė šią savaitę pranešė, kad naujų mokslo metų pradžios šventė sostinėje oficialiai bus švenčiama rugsėjo 3 dieną. ŠMM duomenimis, Kaune daugiau mokyklų mokslo metus pradės rugsėjo 1-ąją.

Jo teigimu, ministerija pačioms mokykloms pasiūlė pasirinkti, kada rengti mokslo metų pradžios šventę: „Kita vertus, ši problema yra šiek tiek išpūsta. Juk Kalėdų niekas negalvoja nukelti į vasario 14-ąją. Todėl ir mokslo metų pradžią visi draugiškai galėjo švęsti rugsėjo 1-ąją“, - svarsto ŠMM atstovas.

Šventei rugsėjo 1-ąją, jo nuomone, pritartų daugelis tėvų. Aišku, mokiniai pageidauja ilgesnių atostogų ir džiaugtųsi galimybe mokslo metų pradžia nukelti į pirmadienį.

„Pats 20 metų dirbau mokykloje ir puikiai prisimenu, kaip yra mokomasi pirmosiomis rugsėjo dienomis“, - juokiasi pašnekovas.

Be alkoholio – tik šeštadienis

Šventę nukėlus iš rugsėjo 1-osios į 3-ąją teko spęsti dvi naujas problemas – prekybos alkoholiu ir darbo poilsio dieną mokytojams apmokėjimo klausimus.

Rugsėjo 1-oji dirbsiantiems mokytojams turės būti apmokama kaip už darbą poilsio dieną. O štai draudimas prekiauti alkoholiniais gėrimai galios tik rugsėjo 1-ąją. Pirmadienį alkoholio jau bus galima įsigyti.

Jei mokyklos mokslo metų pradžios šventę rengtų rugsėjo 1-ąją, šeštadienį, tą diena dirbsiantiems mokytojams turėtų būti apmokama kaip už darbą poilsio dieną. Darbuotojo pageidavimu, ši diena taip pat gali būti kompensuojama suteikiant jam kitą poilsio dieną arba tą dieną pridedant prie kasmetinių atostogų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.