Angelas sargas: pramanas naivuoliams ar bičiulis iš dangaus?

Amerikietė rašytoja Jayne Howard Feldman trečiadienį kvietė visus pabūti kieno nors angelu – padaryti kam nors gerą darbą. Dienos „Būk angelas“ steigėja įsitikinusi – šios būtybės egzistuoja. Ne veltui vaikai nuo pat mažumės mokosi maldų į angelus sargus, o suaugę pasakoja istorijas, kaip angelai stebuklingai gelbėjo ištikus bėdai.

Liubavo angelas Liubavo dvare. Skulptūros autorius nežinomas. Jei ateina šviesios mintys, troškimas daryti gera, padėti, melstis už ką nors, - tai ženklas, kad jus ką tik aplankė angelas.<br>V. Balkūnas
Liubavo angelas Liubavo dvare. Skulptūros autorius nežinomas. Jei ateina šviesios mintys, troškimas daryti gera, padėti, melstis už ką nors, - tai ženklas, kad jus ką tik aplankė angelas.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Aug 23, 2012, 8:30 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:23 AM

Vis dėlto sakoma, kad su tais paslaptingais globėjais reikia būti atidiems. Jie – laisvos būtybės. Jų pagalba – tai dovana. Jokie meilikavimai ar gudravimai nepapirks dangiškųjų pagalbininkų ir nepastūmės jų daryti tai, ko mes iš jų tikimės, ypač jei tai mums kenksminga.

Genijus, daimonas, angelas

Moksliniais tyrimais neįmanoma nei patvirtinti, nei paneigti angelų buvimo. Tai grynai tikėjimo klausimas. Globojančiomis dvasiomis nuo seno tikėjo daugelis kultūrų ir religijų. Romėnai asmeninius žmonių globėjus vadino genijais. Genialus būdavo ne tas, kuris labai protingas, bet tas, kuris yra gavęs ypatingą talentą iš globojančios dvasios. Graikai taip pat tikėjo, kad žmogus turi asmeninį, dvasinį globėją, jį vadino daimonu.

Krikščioniškame pasaulyje žmones globojančios gerosios dvasios vadinamos angelais. Pats angelo vardas reiškia „pasiuntinys“, jie pasiųsti padėti žmonėms. Angelai sargai yra su mumis dieną ir naktį, jie padeda mums išvengti nemalonumų, nukreipia mus teisinga kryptimi, padeda sunkiomis gyvenimo akimirkomis.

Angelai dažnai vaizduojami panašiomis į žmones arba net į gyvūnus, sparnuotomis bei turinčiomis protą ir valią būtybėmis. Manoma, kad angelų yra gausu ir jie sudaro hierarchiją. Angelams Dievas patiki žemiškas užduotis, jie gali pasirodyti žmonėms tiesiogiai ar sapnuose.

Tarnas ar bičiulis?

Katalikų bažnyčia ragina bendrauti su savo angelu sargu. Yra vaikiškų ir ne tik vaikiškų maldų, sukurtos litanijos į angelus sargus bei atskirus arkangelus, kartotinė malda – vainikėlis. Spalio 2-ąją tikintieji švenčia angelų sargų dieną, kiek vėliau – Arkangelų šventę.

Konkrečias angelų funkcijas geriausiai atspindi arkangelų vardai: Gabrielius – „Dievo stiprybė“, angelas, kuris stiprina; Rafaelis – „Dievas gydo“, angelas, kuris atneša išgydymą; arkangelas Mykolas – kovotojas ir gynėjas, kovoja su piktomis dvasiomis ir gina žmogų.

Kai kurie knygų ar straipsnių autoriai pateikia patarimų, kaip padaryti angelą sau palankesnį, kaip sulaukti daugiau pagalbos iš šios dvasinės būtybės. Kyla pavojus laikyti angelą vergu ar tarnu, o ne bičiuliu, kuris daugeliu atveju yra už mus pranašesnis, tarsi dangiškas draugas, kuris mums padeda.

Maginis mąstymas – kas tai?

Paradoksas – kuo daugiau angelus spaudžiame, tuo prasčiau girdime jų patarimus, rečiau pastebime jų tiesiamą pagalbos ranką. Angelai tikrai yra, jie padeda, nieko blogo nėra kreiptis į angelą sargą. Blogybė prasideda, kai žmonės bando angelus priversti tarnauti sau.

Kartais jie mano, kad geros mintys angelus pritraukia, o blogos – atstumia. Tačiau toks mąstymas – maginis. Angelai yra laisvos būtybės ir jie laisva valia nori padėti žmogui, nereikia jų versti to daryti ar kažkaip manipuliuoti, mėginti papirkti mintimis.

Malda – kreipimasis, prašymas pagalbos – padaro mus pastabesnius, ji padeda mums priimti tai, ką angelai teikia. Bendravimas su angelu yra daugiau dėl mūsų, kad būtume atidesni, o ne dėl angelo, kuris, neva, ne visada nori mums padėti.

Kai nutinka nelaimės, tai reiškia, kad angelai dirba blogai? Labai dažnai žmonės prieš nelaimes gauna įvairių ženklų, patiria nuojautų, bet ne visada jų paklauso. Kartais ateina mintys: daryk tai, nedaryk to. Jei žmogus dėmesingas, jis pastebi pagalbą. Angelai padaro viską, kas jų galioje, bet priversti nelaimėlio elgtis tam tikru būdu jie negali.

Vis dėlto, kaip atskirti angelų šnabždėjimą?

Jei tikite angelais – gerosiomis dvasiomis – vertėtų patikėti ir piktųjų dvasių buvimu. Piktoji dvasia dažnai sukelia baimę, nerimą, jos kalbėjimas yra įsakmus – turi daryti tai ir tai arba nedaryti to ir to. Angelų – gerųjų dvasių – veikimas yra švelnus, žmogui visada paliekama laisvė. Jei ateina šviesios mintys, troškimas daryti gera, padėti, melstis už ką nors, - tai ženklas, kad jus ką tik aplankė angelas.

Štai penki įvairiose religinėse interneto svetainėse pateikiami patarimai, kaip bendrauti su savo angelu sargu. Galima juos įvairiai vertinti, galbūt leidus sau mintį apie galingesnes jus saugančias jėgas, verta pamėginti  ir suprasti, kas ir kaip čia veikia? 

Susipažinkite su juo iš arčiau

Geriausiai tai padaryti prieš einant miegoti. Atsigulkite patogiai, užsimerkite, atsikratykite sunkių minčių, atsipalaiduokite, giliai įkvėpkite bei iškvėpkite. Įsivaizduokite, kad einate išilgai jūros pakrante, tykus vakaras apgaubia jus šiluma, žvaigždės nušviečia jums kelią, šiltas smėlis ir švelni jūra liečiasi prie jūsų kojų. Jums gera ir ramu. Ir tik viena mintis sukasi jūsų galvoje: „Viskas gerai. Ir bus dar geriau“.

Sustokite minutėlei, atsisukite atgal, nes už jūsų eina angelas sargas. Įsivaizduokite jį. Pasisveikinkite ir padėkokite jam už tai, kad visados jus saugo, pakvieskite jį eiti kartu.

Papasakokite jam apie save, apie savo džiaugsmus, rūpesčius ir bėdas, apie savo abejones, nerimą, apie savo viltis ir troškimus. Apie tai, ką jūs jaučiate, ką galvojate, ko norite. Nesivaržykite, neapgaudinėkite ir nieko neslėpkite. Tiesiog pasikalbėkite su juo. Juk jis jūsų draugas, artimiausias pagalbininkas, tas, kuris myli jus.

Galite paklausti jo patarimo arba atsakymo į jus jaudinantį klausimą. Paskui įsivaizduokite, kad jūs užmiegate.

Netrukus sulauksite atsakymo į jus jaudinantį klausimą. Tikėtina, tai bus eilutė Biblijoje ar kitoje knygoje. Gali būti, kad jūs sutiksite norimą ar reikalingą žmogų, arba suprasite, ko jums reikia iš kitų žmonių dialogo. Kai tai nutiks, jūs būtinai suprasite, kad tai ir yra atsakymas į jums rūpimą klausimą.

Paprašykite jo pagalbos

Prabudę anksti ryte, padėkokite savo angelui sargui už tai, kad jūs jį turite ir paprašykite jo šiandien būti kartu su jumis, kad jis saugotų ir padėtų. Jei jūsų laukia koks nors svarbus reikalas, paprašykite jo pagalbos ir pasakykite sau sunkią minutę: „Angelas su manimi“.

Тik nepamirškite, kad angelai daro viską, kas reikalinga mūsų gerovei arba išsigelbėjimui. Todėl jūsų ketinimai turi būti nukreipti tik geriems tikslams.

Negadinkite jam gyvenimo

Аngelai –sargai – kantrūs ir švelnūs sutvėrimai. Tačiau jie negali pakęsti tabako dūmų kvapo, keiksmažodžių, garsios muzikos, alkoholio ar narkotikų svaigulio. Ir apskritai labai neigiamai žiūri, kai žmogus netausoja savo sveikatos.

Kreipkitės į jį kaip galima dažniau

Kuo dažniau prašysite savo angelo sargo pagalbos, kuo dažniau su juo kalbėsite, atsakysite dėkingumu už jo rūpinimąsi, tuo stipresnė bus jūsų draugystė, tuo geriau jį suprasite.

Dėkokite jam ir Dievui

Dėkokite savo angelui sargui ir jį siuntusiam Dievui už viską. Pirmiausiai už tai, kad jis su jumis. Juk dabar jums yra su kuo pasikalbėti, su kuo pasitarti, kam atverti savo širdį ir sielą. Jis visados išgirs jūsų šauksmą ir padės jums.

Katalikų bažnyčios Šv. Pijaus X kunigų brolija siūlo kreiptis į tris arkangelus šiomis maldomis:

Malda į šv. arkangelą Mykolą

O dangaus kareivijų vade, šventasis Mykolai, tu išpuikusį Liuciferį ir visus jo sekėjus nutrenkei į pragarą. Bažnyčios gynėjau ir sergėtojau, iš šio pasaulio iškeliaujančių sielų vadove, padėk Dievo tautai, apgink tau pavestąją Bažnyčią nuo visų šėtono pinklių. Padėk mano sielai, sukilusiai prieš tą priešą, ją dabar pavedu tau. O ypač sergėk mane mano mirties valandą, kad būčiau priimtas į rojaus džiaugsmus, kur galėsiu su visais angelais amžinai skelbti Dievo šlovę. Amen.

Malda į šv. arkangelą Rapolą

O dangiškasis gydytojau ir ištikimasis palydove, šventasis Rapolai, Tu vyresniajam Tobijui grąžinai regėjimą, o jaunąjį vedei visais jo pradėtos kelionės takais bei išsaugojai sveiką. Būk mano kūno ir sielos gydytojas, nuvyk nežinojimo tamsą, nuolatos lydėk mane pavojingoje šio gyvenimo kelionėje, kol nuvesi mane į dangaus tėvynę. Amen.

Malda į šv. arkangelą Gabrielių

O Dievo stiprybe, šventasis Gabrieliau, tu paskelbei Mergelei Marijai viengimio Dievo Sūnaus įsikūnijimą. Aš šlovinu ir garbinu tave, išrinktoji Dvasia, ir nuolankiai prašau, kad būtum mano užtarėjas pas Jėzų Kristų, mūsų Išganytoją, ir jo Švenčiausiąją Motiną. Teikis visuose suspaudimuose mane guosti ir stiprinti, kad niekuomet nebūčiau įveiktas pagundų ir neįžeisčiau savojo Dievo nuodėme. Amen.

Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės malda į angelą sargą

Kilnusis mano sielos Sarge, švytintis gražiajame danguje lyg švelni ir tyra ugnis, netoli amžinojo sosto! Tu dėl manęs ateini į šią žemę ir apšvieti mane savo šviesa. Puikusis angele, tu tapai mano broliu, mano draugu ir guodėju. Žinodamas mano didelį silpnumą, tu vedi mane už rankos.

Matau, kaip švelniai tu pašalini akmenis man iš kelio. Tavo meilus balsas nuolat kviečia mane žiūrėti tik į dangų. Kuo labiau menką ir mažą tu mane matai, tuo labiau švyti tavo veidas. Tu skrieji erdve greičiau nei žaibas – nulėk kuo dažniau vietoj manęs pas tuos, kurie man brangūs! Savo sparnu nušluostyk jų ašaras! Giedok jiems, koks geras yra Jėzus, giedok, kiek džiaugsmo yra kentėjimuose, ir visai tyliai pašnibždėk jiems mano vardą.

Aš noriu savo trumpame gyvenime gelbėti savo brolius – nusidėjėlius. Puikusis tėvynės skelbėjau, duok man savo šventos ugnies! Aš neturiu nieko, tik savo aukas ir savo neišvaizdų skurdą. Suvienyk juos su tavo tyru kvapu ir nunešk juos Dievui, vienam Trejybėje! Amen.

Šv. Gertrūdos malda į angelą sargą

Šventasis Dievo Angele, Dievo paskirtas mano apsaugai, aš dėkoju tau už visas geradarybes, kurias tu kada nors suteikei mano kūnui ir sielai. Aš giriu ir šlovinu tave, nes tu mane vargšą taip ištikimai sergsti ir mane gini nuo visų priešo antpuolių. Tebūna palaiminta toji valanda, kai tu buvai duotas mano apsaugai ir paskirtas mano Gynėju bei Globėju.

Tebūnie palaiminta tavoji meilė man ir tavo nepailstantis rūpestis manuoju išganymu. Aš prašau tavęs, atleisk man, jog aš taip dažnai priešinausi tavo patarimams ir tuo liūdinau tave, savo mylintį draugą. Aš ryžtuosi ateityje tavęs klausyti ir savo Dievui ištikimai tarnauti. Amen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.