Šiaulių mokyklose – nerimas dėl pinigų

Nemaža dalis Šiaulių mokyklų jau spėjo išleisti iš savivaldybės biudžeto skirtus pinigus aplinkai. Kas mokės atlyginimą šių mokyklų sargams, virėjoms, valytojams ir ūkvedžiams – kol kas neaišku.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas V. Strupsas pripažino, kad padėtis nelengva.<br>G. Šiuparys
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas V. Strupsas pripažino, kad padėtis nelengva.<br>G. Šiuparys
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Aug 24, 2012, 8:21 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:45 AM

Abejotiniems investiciniams projektams, skandalingai pagarsėjusių pasaulio mėgėjų sporto žaidynių TAFISA organizatoriams kišenę plačiai atvėrusi Šiaulių miesto valdžia prigrasino susiveržti diržus.

Toks nurodymas buvo duotas ir mokyklų vadovams.

Dabar paaiškėjo, jog nemaža dalis švietimo įstaigų jau išnaudojo drastiškai sumažintą mokos fondą, kitoms jis baigsis netrukus. Todėl ne iš mokinio krepšelio lėšų, o iš savivaldybės skiriamų pinigų išlaikomiems pagalbiniams darbuotojams itin neramu.

Pavyzdžiui, Zoknių pagrindinės ir Suaugusiųjų vidurinės mokyklų ūkio darbuotojų atlyginimams pinigų jau nebėra – jos savo biudžetą išsėmė per pirmąjį pusmetį.

Paskutiniams metų mėnesiams pinigų pristigs daliai pradinių mokyklų, daugumai gimnazijų ir progimnazijų.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viktoras Strupsas pripažino, jog padėtis sudėtinga: „Įdomiausia, kad sumažinus finansavimą viena mokykla sugebėjo išsiversti, o kita – ne. Akivaizdu, kad taupė ne visi.”

Kai kurioms mokykloms pinigai baigėsi, nes reikėjo atleisti dalį darbuotojų ir jiems išmokėti solidžias kompensacijas.

Ne išeitis – ir nemokamos atostogos, nes darbdavys negali priversti pavaldinio parašyti tokį prašymą.

„Pastebėjome, kad labiausiai nenorima susimažinti turimos kategorijos”, – sakė V. Strupsas.

Oficialiai aiškinama, jog pavyzdį susiveržti diržus rodo ir ties bankroto riba balansuojanti Šiaulių savivaldybė – joje valdymo išlaidos sumažėjo ketvirtadaliu.

Tačiau aukščiausius postus administracijoje užimantys valdininkai, tarp jų ir V. Strupsas, dar gauna ir priedus.

Jiems priemokos prie atlyginimo paskirtos už normalų viršijantį darbo krūvį. Priedai patvirtinti aiškiaregiškai – naujajame darbe neišdirbus nė minutės.

Atsipirko vieša atgaila

* 2010 m. pabaigoje Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius V. Damulevičius nutarė nubausti lopšelio-darželio „Voveraitė” darbuotojas – palikti be gruodžio mėnesio atlyginimo.

* Netrukus paaiškėjo, jog V. Damulevičius apgavo miesto politikus ir balsuoti pateikė ne tą dokumentą, kuris svarstytas komitetuose. Taip politikai pavirto budeliais, nurėžusiais ikimokyklinio ugdymo įstaigų darbuotojoms algas.

* Kilus skandalui, V. Damulevičius prisipažino taip pasielgęs tyčia, nes norėjo nubausti neklusnias darželio auklėtojas.

* Už tokią saviveiklą konservatorių veikėjui teko viešai atgailauti, o triukšmą sukėlusioms darbuotojoms buvo skubiai išmokėti uždirbti pinigai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.