Mokyklos pašonėje – benamių stovyklavietė

Po savaitės į klases susirinkę Jono Pauliaus II pagrindinės mokyklos mokiniai pro langus matys pavyzdį, kas nutinka žmonėms, kurie blogai mokosi. Kone mokyklos teritorijoje valkatos įkūrė stovyklavietę.

Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė („Sostinė")

Aug 25, 2012, 3:40 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:01 AM

Vakarais ir naktimis – didžiuliai laužai, dienomis – ant medžių šakų išdžiaustyti drabužiai, batai ir miegui naudojami skudurai.

Tokiu vaizdu nuo vidurvasario mėgaujasi Justiniškių gatvės 36-ojo namo gyventojai.

Iš kitos pusės benamių gyvenimą stebės ir moksleiviai – benamiai įsikūrė po Jono Pauliaus II mokyklos langais.

Dvokas riečia nosį

Atvykus „Sostinės” korespondentams, stovyklavietėje ant aptriušusio čiužinio, užsiklojęs plastiko gabalu, miegojo Volodia.

Aplink mėtėsi maisto likučiai ir įvairūs daiktai. Lietaus prigesintoje laužavietėje, kuri – visai šalia medžių, dar buvo likę apdegusių bulvių. Stovyklavietės prieigose pilna susmirdusių maisto atliekų. Bet dar labiau dvokė išvietė po atviru dangumi.

Išmėtyti odekolono ir svaigalų buteliai bylojo, kad stovyklautojai prasimano, kaip sušilti ir pasilinksminti.

Šeima liko be pastogės

„Aš čia tiktai kelios dienos. Kiti gyvena seniau. Nuolatos būna keturi ar šeši žmonės”, – nelabai suvokdamas, kas, kodėl ir apie ką klausinėja, atviravo Volodia.

Anksčiau šis stovyklautojas turėjo Šeškinėje butą. Dėl didžiulių skolų už komunalines paslaugas butą teko parduoti. Šeima išvažiavo gyventi kažkur kitur, o Volodia liko gatvėje.

Pridergdavo ir laiptines

Justiniškių gatvės 36-ojo namo gyventojai dėl valkatų ne kartą kreipėsi ir į policiją, ir į savivaldybę, tačiau jų pagalbos šauksmas nieko nesudomino.

„Prieš kurį laiką net mūsų namo laiptinė buvo virtusi asocialių benamių prieglauda – jie čia ir nakvodavo, ir dienomis ateidavo pasišildyti, o vienas laiptinėje net pabaigė savo gyvenimo dienas”, – pasakojo viena Justiniškių gatvės 36-ojo mano gyventoja.

Nors laiptinės duryse įrengta spyna, benamius įleisdavo panašaus gyvenimo būdo kaimynai. Kai šie išsikėlė, kaimynai atsiduso lengviau – benamių jau niekas į laiptinę nebeįleidžia.

Pataria apeiti lanku

Jono Pauliaus II pagrindinės mokyklos direktorei Janinai Vysockai valkatų kaimynystė – jokia naujiena.

„Jie ir žiemą čia laužus nuolat kūrena. Savo moksleiviams nuolatos aiškiname, kad nevaikščiotų šalia esančio miškelio takais ir kad kelią į mokyklą pasirinktų aplenkdami benamių valdas.

Tėvams per susirinkimus irgi primename, kas darosi netoli mokyklos”, – pasakojo J.Vysocka.

Tvarkdariai neinformuoti

Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistas Darius Mitrofanovas teigė apie Justiniškių gatvėje esančią benamių stovyklavietę nieko nežinąs.

„Mums apie ją niekas nepranešė, o mūsų skyriaus darbuotojai patys jos dar neaptiko. Tų benamių kūrenamų laužų naktimis pamatyti neturime galimybių, nes valstybė taupo lėšas, ir naktimis mes nedirbame”, – rankas nusiplovė D. Mitrofanovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.