Našlys su pulku vaikų tebesimoko gyventi

Vien iš pašalpų pragyvenančios šeimos nesugeba deramai panaudoti skiriamos labdaros. Su tuo susidūrė varguolius globojančios Palangos LIONS klubo moterys.

A. Bumblio šeima kartu su LIONS klubo moterimis (dešinėje) fotografuotis sustojo prie apšiurusios buto verandos.<br>E. Kazlaučiūnaitė
A. Bumblio šeima kartu su LIONS klubo moterimis (dešinėje) fotografuotis sustojo prie apšiurusios buto verandos.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Aug 25, 2012, 3:47 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:01 AM

Iš labdaros renginių gautų aukų ir savo asmeninėmis lėšomis neįgalius vaikus auginančias šeimas globojantis klubas LIONS pernai prieš Kalėdas sulaukė netikėto Vilniaus verslininko Arno Jurskio pasiūlymo.

Riešutų ir džiovintų vaisių prekybos įmonę „Arimex” turintis vilnietis įsipareigojo visus metus kas mėnesį klubui skirti po 10 tūkstančių litų. Už šiuos pinigus remiamos šešios šeimos iš Plungės, Mažeikių rajonų ir Palangos.

Viename bute – devyniese

Šią savaitę Palangos LIONS klubo narės aplankė Plungės rajone, Ylių kaime, gyvenantį 48 metų Alfonsą Bumblį, kuriam nuo praėjusių Kalėdų maisto, rūbų, įvairių daiktų nupirkta už 9,5 tūkstančio litų.

Prieš aštuonerius metus gimdydama jaunėlį sūnų mirė A. Bumblio žmona.

Keturių butų name gyvenantis našlys vienas augina būrį vaikų. Vyresnioji 25 metų duktė Gintarė ir 22 metų sūnus Artūras jau yra sukūrę savo šeimas ir įsikūrę atskirai.

Bet rūpesčių A. Bumbliui nesumažėjo. Kartu su juo nedideliame 48 kvadratinių metrų bute gyvena aštuoni vaikai, kuriems nuo 8 iki 19 metų.

Orkaite dar nepasinaudojo

„Prieš mėnesį šeimai nupirkome dujinę viryklę su orkaite, naują vandens siurblį, kuris iš šulinio pumpuoja vandenį į butą, trejas duris. Kažin kaip šeima panaudojo gautas dovanas?” – kalbėjo palangiškės Raimonda Mitkuvienė ir Danutė Vaišvilienė.

Apie savo vizitą Bumblių šeimą iš anksto įspėjusios moterys kelyje svarstė, ar bus pasitiktos su naujoje orkaitėje iškeptu pyragu, kurį linkėjo iškepti 13 metų Dovilei ir 16 metų Ingai, dovanodamos viryklę.

Tačiau įėjus į trobą pyragais nepakvipo.

Paaiškėjo, kad orkaite šeima iki šiol dar nėra pasinaudojusi. Valgį dažniausiai ruošia tėvas.

„Vaikus į mokyklą išvežu ir tuomet namuose šeimininkauju”, – šypsosi A.Bumblys.

O ką vasarą, kai nereikia eiti į mokyklą, namuose veikia dukros? „Padeda ir jos”, – tarstelėjo tėvas.

„Bulves nuskutame”, – savo darbus pradeda vardyti Inga ir nutyla.

„Tai ką darote su nuskustomis bulvėmis?”

„Bulvinius blynus valgome”, – droviai nuščiuvusias seseris išgelbėja jaunėlis 8 metų Erikas.

Paprašę išvardyti kitus gaminamus patiekalus, išgirstame tik apie verdamą bulvienę.

Durys – išdaužytais stiklais

Nors ir nesulaukiame pyrago, norėdami ilgiau pasišnekučiuoti patys paprašome arbatos.

Susėdame ant pavasarį iš geradario lėšų nupirkto virtuvinio kampo. Iš čiauškaliaus Eriko sužinojome, kad naujas lauko ir vidaus duris sudėjo net keli talkininkai.

Tačiau vienose duryse buvę dekoratyviniai stikliukai jau išdaužyti, o plyšiai užkimšti šiltinimo vata ir užklijuoti izoliacija.

„Vaikai durimis per smarkiai tranko”, – atlaidžiai šyptelėjo šeimininkas.

Rūbų spintose – netvarka

Pasižvalgome po gyvenamuosius kambarius. Gausi šeimyna miega dviejų aukštų lovose. Viena kiek anksčiau gauta iš švedų labdaros – jau be apsauginių lentelių.

Pavasarį palangiškių nupirkta naujoji lova kol kas dar sveika.

Išlūžusios ir sekcijos durelės. Rūbų spintos dvigubos durys, matyt, nebeužsidaro, todėl jas laiko į rankenas įkištas pagalys.

Praėjusį mėnesį Plungėje į parduotuvę nuvežta šeimyna už 2 tūkstančius litų prisipirko naujų drabužių: sportinių kostiumų, batų, apatinio trikotažo.

Bet tvarkingai sudėliotų naujų pirkinių nematyti. Visi drabužiai bet kaip sugrūsti į sekcijos nišas, suversti spintos lentynose.

„Kaip vaikai atskiria, kieno kurie drabužiai?” – atsargiai paklausiau.

„Mergaičių rūbai kitame kambaryje”, – ramiai paaiškino tėvas.

Gauna pašalpas ir neskursta

Prieš 10 metų bendrovėje traktorininku dirbęs A. Bumblys darbo jau seniai neturi. Aktyviai darbuotis neleidžia pašlijusi sveikata, jam nustatytas neįgalumas.

Šeimą vyras išlaiko iš valstybės pašalpų.

Už 7 nepilnamečius vaikus jis kas mėnesį gauna 2400 litų. Dar apie 330 litų prisiduria iš neįgalumo ir našlio pensijų.

Du vyresni sūnūs – 18 metų Giedrius ir rugsėjį 20 metų sulauksiantis Audrius – dirba pas ūkininką. Kiek uždirba, tėvas nežino.

Ar po vienu stogu gyvenantys sūnūs prisideda prie šeimos išlaikymo?

„Šiek tiek duoda”, – numykė A.Bumblys. Jis neslėpė, kad išlaikyti gausią šeimą padeda gaunama labdara. Atveža maisto – miltų, kruopų, aliejaus.

Prieš keletą metų daugiavaikę šeimą globojo vienas vokietis, kuris už savo pinigus buvo nusamdęs ir šeimininkę – A.Bumblio pusseserę.

Kai vyresnioji dukra baigė mokyklą, užsienietis šeimą nustojo remti.

Tačiau šeima itin neskursta: vaikų kambaryje yra kompiuteris, kuriame yra internetas, plazminis televizorius, muzikos centras. Kieme – prieš dvejus metus už 6 tūkstančius litų pirktas automobilis „Audi”, kuriuo tėvas vaikus vežioja į mokyklą.

A. Bumblys prisipažino dabar turįs tik 2 tūkstančius litų, kurie likę nuo prieš kelias dienas gautų pašalpų.

Kaip nuo pašalpos iki pašalpos gyvenanti daugiavaikė šeima sugebėjo įsigyti brangių daiktų, nepaklausėme, o pats vyras nepaaiškino.

Laiko vienintelę karvę

Netoli sodybos A. Bumblys turi 3 hektarus žemės. Dalį jos naudoja kaip ganyklą vienintelei karvei, 66 arus yra užsodinęs bulvėmis, darže augina daržovių.

Anksčiau augino keturias žąsis, turėjo vištų, bet prieš keletą metų paukščius išpjovė.

Kodėl šeima, kurioje daug darbo rankų, nebelaiko paukščių, neaugina kiaulių?

„Vištos teršia kiemą. O kiaulėms brangiai kainuoja pašaras. Reikėtų žemę užsėti javais, bet neturiu technikos”, – pasiteisino A. Bumblys. Ir čia pat pasigyrė, kad ūkis pagausės, kai karvė atsives veršiuką.

Dušas – ne būtinybė?

Kartu su A. Bumbliu prie stalo susėdusios LIONS klubo moterys planavo kitus būtiniausius pirkinius.

Šeimai reikėtų įrengti dušą, vandens šildytuvą. „Kad dušui nėra vietos”, – siūlomų patogumų kratėsi A.Bumblys.

Moterys parodė virtuvės kampą, kurį išklojus plytelėmis ir atitvėrus dušui būtų vietos. Daugiavaikis tėvas tylėjo.

Šienauti norėtų vejapjove

„Mokyklinių kuprinių vaikams. Dar – benzininės vejapjovės. Už nenušienautą pakelę man gali skirti baudą”, – įsidrąsino plungiškis.

O ar kiemo ir pakelių dalgiu negalėtų nušienauti pilnamečiai sūnūs?

„Jie darbuojasi miške, sugrįžta pavargę”, – nepigios vejapjovės prašančio tėvo atsakymas LIONS moteris kiek suglumino.

Privalumas, kad negeria

Iš Ylių kaimo palangiškės labdarės išvažiavo kiek prislėgtos.

Joms tapo akivaizdu, kad prie geradarių labdaros pripratintoje šeimoje lengvai gaunami daiktai nėra itin vertinami ir tausojami, o gausi šeima galėtų gyventi daug geriau, jei paūgėję vaikai būtų labiau pratinami prie darbo.

Kad vaikus mylintis ir jais besirūpinantis tėvas savo atžalas yra išlepinęs, vėliau patvirtino ir Plungės rajono Alsėdžių seniūnijos socialinė darbuotoja: „Tvarkos ir darbštumo šioje šeimoje trūksta.”

Beje, apie neva gresiančią baudą už nenušienautą kaimo vieškelio pakelę seniūnijos atstovė sakė girdinti pirmą kartą.

„Sutinku, kad yra daug skurdžiau gyvenančių šeimų, kurioms pagalba būtų reikalingesnė. Bet dažniausiai jos būna asocialios. Čia bent tėvas rūpinasi vaikais ir negeria”, – globojamą daugiavaikę šeimą užstojo palangiškė R. Mitkuvienė.

Paramą mieliau pravalgo

Pasirodo, surasti vargstančią padorią šeimą labai sudėtinga. Jos tyliai kenčia gyvenimo nepriteklius ir niekam nesiguodžia.

Apie vieną tokią keletą neįgalių vaikų auginančią motiną Šventojoje LIONS klubui pranešė kaimynas.

Vargingai gyvenančias šeimas pradėjusios globoti LIONS moterys pastebėjo, kad ilgą laiką skurdžiai gyvendami žmonės nesugeba naudotis nuperkama modernia buitine technika. Todėl gavę iš rėmėjų pinigų dažniau prisiperka maisto už tūkstantį litų.

Dovanotus brangius puodus paslėpė

* Viena Palangos LIONS klubo globojama daugiavaikė vieniša motina paprašė nupirkti brangių puodų komplektą.

* Po kurio laiko nuvykusios pas ją į svečius klubo atstovės pirkinių virtuvėje neužtiko. Kilo įtarimas, kad moteris puodus galėjo parduoti.

* Tačiau paaiškėjo, kad brangius pirkinius namuose pamačiusi giminaitė iš pavydo ėmė jai priekaištauti. Todėl net neišpakuotus puodus moteris paslėpė ir jais nesinaudojo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.