Patogūs drabužiai mokykloje itin praverčia

Moksleivio drabužis turėtų būti ir patogus, ir šiltas, o avalynė – pagaminta iš natūralių medžiagų. „Laikinoji sostinė“ specialistų klausė, kaip reikėtų rengti ir kuo apauti vaiką, ko vertėtų atsisakyti.

Artėjant naujiems mokslo metams tėvai suka galvas, kuo savo atžalą apvilkti ir apauti.<br>M. Patašius
Artėjant naujiems mokslo metams tėvai suka galvas, kuo savo atžalą apvilkti ir apauti.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė („Laikinoji sostinė")

Aug 26, 2012, 12:14 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:44 AM

Artėjant naujiems mokslo metams tėvai suka galvas ne tik dėl naujų kuprinių ar penalų. Ne mažiau svarbu, kuo savo atžalą apvilkti ir apauti. Daugelis mokyklų turi savo uniformas, todėl galvosūkių dėl drabužių tėvams spręsti nebereikia.

Vis dėlto kiekvienas turėtų atkreipti dėmesį į tai, iš kokio audinio pasiūtas drabužis. Nuo to priklauso vaiko savijauta, o nuo jos – ar mokyklinukas sugebės pasisemti iš žinių šulinio.

Uniforma asmenybės neužgožia

Kauno senamiesčio progimnazija džiaugiasi, kad į mokyklą visi ateis pasipuošę uniformomis.

„Mergaitėms – liemenė ir sijonas, berniukams – liemenė ir kelnės. Mūsų uniforma sukurta taip, kad tiktų ir žiemai, ir vasarai. Kai šalta, vaikas po liemene apsirengia megztuką, kai šilta – marškinėlius“, – aiškino progimnazijos direktorės pavaduotojas Darius Griežė.

Jis pastebi, kad uniforma mokinius išskiria, gatvėje sutikę moksleivį praeiviai gali atskirti, kurioje mokykloje jis mokosi. „Uniforma tikrai neužgožia asmenybės. Be to, šį apdarą galima papuošti ir pagražinti pagal savo skonį, ir jau esi išskirtinis“, – pridūrė progimnazijos atstovas.

Moksleivių apavui progimnazija didesnių reikalavimų nekelia – svarbiausia į mokyklą neateiti apsiavus sportine avalyne.

Audinys – pusiau vilnonis

Nebūtina turėti audinių technologo išsilavinimą, kad suprastum, jog mokyklinis drabužis turi būti iš natūralaus audinio, kuris „kvėpuoja“, neleidžia vaikui sušilus orui prakaituoti, o spaudžiant šaltukui – drebėti.

Siuvyklą turinti Reda Amosejevienė mokyklines uniformas siuva jau daugiau kaip 10 metų. Jomis puošiasi kelių mieste esančių gimnazijų auklėtiniai.

Uniformoms naudojami daugiametę patirtį turinčios „Drobės“ audiniai. Jie – kokybiški, patvarūs. „Audinių sudėtis tokia: 45 procentai vilnos, 55 procentai – poliesterio. Šis neleidžia drabužiui glamžytis, o vilna šildo“, – pasakojo R.Amosejevienė.

Lengvai prižiūrima

Uniformų spalvos nėra labai ryškios, rėkiančios: tamsi vyšninė, tamsi mėlyna, pilka.

Anot siuvėjos, svarbiausia – kad drabužį būtų paprasta dėvėti. „Margi apdarai praktiški. Gimnazistės uniformas išsaugo net ketverius metus, berniukai drabužį sudėvi šiek tiek greičiau“, – pastebi R.Amosejevienė. Nesvarbu, ar moksleivis nešioja uniformą ar paprastus drabužius, jie turi būti lengvai skalbiami.

Dauguma tėvų įžvelgia uniformos privalumus: jiems kasryt nereikia sukti galvos, kuo vaikus aprengti. Vienodi drabužiai drausmina pačius mokinius, mokykloje niekas nedemonstruoja madų, sumažėja socialinė atskirtis.

Mokykloje – be aukštakulnių!

Vaiko avalynė sveikiausia odinė, patogi ir laidi orui. Bato padas turi būti minkštas ir lankstus. Priekinė bato dalis platesnė, nespaudžianti pirštų, o pakulnė žema arba vidutinė (ne aukštesnė nei 3–4 cm).

Kauno savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro direktorė Asta Gricienė perspėja: moksleivėms nerekomenduojama avėti aukštakulnių batelių. Nuo jų pavargsta kojos, deformuojasi pirštai, plokštėja pėda, sutrinka kraujo apytaka. Netinkama ir lakuota avalynė, nes ji nepraleidžia oro.

Berniukams nerekomenduojama visą dieną mokykloje avėti sportinius batelius. Juose kojos prakaituoja, sklinda nemalonus kvapas, kaupiasi drėgmė ir šiluma. Kyla pavojus susirgti pėdos grybeliu, varginami raumenys.

Moksleiviui dažniausiai prireikia dviejų porų batų. Vienų, skirtų vaikščioti lauke, kitų – mokyklos viduje. Būtų gerai, jei vaikas žiemą galėtų persiauti vasarinius batus.

Prireiks ir palaidinės, ir patogaus golfo

Reda Vagnoriūtė

JSC „Bimbo Vilnius“

vadybininkė

„Vien uniformos vaikui aprengti nepakanka. Pagrindinis mokinio būtinų drabužių krepšelis neapsieis be palaidinių ilgomis rankovėmis, o dar geriau golfų. Su šiuo drabužiu vaikas nesušals ir jo tikrai neperpūs lakstant mokyklos koridoriais. Tiek palaidines, tiek golfus mergaitės velkasi po uniformos sarafanu, o berniukai – po švarkais ar liemenėmis. Palaidinės, golfai nešiojami kone kiekvieną dieną, tad vertėtų nepagailėti kelių papildomų litų ir nusipirkti geresnės kokybės, patikimo gamintojo prekę. Šie drabužiai papildyti elastanu, kad medžiaga patogiai priglustų prie vaiko kūno. Kokybiškas drabužis net ir po dešimčių kartų skalbimo išliks gražus ir nepakitęs.

Šaltesniu metu moksleiviui būtina turėti megztuką: medvilniniai ar vilnoniai suteiks daugiau šilumos – ypač žiemą, kai ne visos mokyklos tinkamai šildomos.

Mokyklinuko krepšelis neapsieis ir be įvairiaspalvių pėdkelnių bei sportinio komplekto ar tiesiog sportinių kelnių, kurios reikalingos ne tik sportuoti, bet ir po pamokų vaikams turint papildomų užsiėmimų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.