Merdintį tauragiškį išgelbėjo neapsikentę kaimynai

Dvokiantis, paskendęs savo išmatose ir šlapime, nutūptas musių, alkanas ir beveik nesąmoningas – tokį savo kaimyną Ričardą P. prieš porą dienų aptiko Šilalės g. 70-ojo namo gyventojai. Net sunku patikėti, kad daugiabutyje beveik pačiame miesto centre gyvenančiam ligotam vienišam 60-mečiui niekas į pagalbą neatskubėjo tol, kol į jo duris nepasibeldė žurnalistai.

Jei ne kaimynai, neaišku, kiek dar dienų be maisto ir vandens savo purviname guolyje būtų gulėjęs Ričardas.<br>R. Ramanauskienė
Jei ne kaimynai, neaišku, kiek dar dienų be maisto ir vandens savo purviname guolyje būtų gulėjęs Ričardas.<br>R. Ramanauskienė
Daugiau nuotraukų (1)

Ramunė Ramanauskienė („Tauragės žinios")

2012-08-31 22:14, atnaujinta 2018-03-17 00:44

„Nebežinau, į ką kreiptis. Mūsų kaimynas Ričardas jau kelios savaitės neišeina iš namų. Durys kabliu užkabintos iš vidaus, bute nėra nei vandentiekio, nei tualeto. Jei jis dar gyvas, yra nevalgęs ir negėręs, neturi pinigų ir visiškai nepaeina. Anksčiau dar išeidavo į kiemą, ką ten išeidavo, roplomis išropodavo, nes žiemą nušalo koją, ligoninėje ją nupjovė“, - pasakojo Ričardo kaimynė Ona Stumbrienė.

Moteris „Tauragės žinių“ prašė pagalbos: „Visur kreipėmės, valdžios institucijos sako, kad joms nepriklauso rūpintis tokiu žmogumi. Tai gal jūs mums padėsite?“

Ona ir Pranas Stumbrai, jau keletą savaičių nebematydami ir nebegirdėdami savo kaimyno, nesėdėjo rankų sudėję. Kadangi daugiabutį, kuriame gyvena, administruoja „Tauragės butų ūkis“, P. Stumbra nuskubėjo pas šios įstaigos vadovus. Tačiau paaiškėjo, kad „Tauragės butų ūkis“ nieko šioje situacijoje padėti negali. Jo vadovė Edita Vaitkutė-Zinkė, pasak P. Stumbros, tik padėjo surašyti kreipimąsi į Tauragės rajono savivaldybės merą Praną Petrošių.

„Kai nunešiau prašymą į savivaldybę, mero sekretorė jį priėmė, bet pasakė, kad meras čia vargu ar padės. Rūpintis tokiais žmonėmis nėra tiesioginė mero pareiga“, - dėstė pašnekovas. Po vizito savivaldybėje vyras nuvyko į miesto seniūniją. Seniūno nerado.

Sekretorė paaiškino, kad seniūnas tokių problemų nesprendžia. P. Stumbra tikino norėjęs įsiveržti į gerai pažįstamo mero kabinetą ir išrėžti: „Pranai, padėk, juk šunimis žmonės geriau rūpinasi, o čia juk žmogus, nesvarbu, kad alkoholikas, vis tiek žmogus“.

Pora tikina ketinusi kreiptis į policiją, tačiau prieš keletą savaičių pareigūnai lankėsi Ričardo P. namuose, kai šis dar išeidavo į kiemą, mat buvo atvykę apklausti jo kaip liudytojo vienoje byloje, kurioje aiškinamasi, kokiomis aplinkybėmis galėjo būti sumušta moteris, su kuria Ričardas P. vienoje landynėje gėrė.

Tačiau tuomet pareigūnai, pasak Onos, nėrė iš vyro buto užsiėmę nosis, mat dvokas buvo nepakeliamas, ir tik tarstelėję, kad tokiais žmonėmis privalo rūpintis valdžia. Todėl Stumbros, šaukdamiesi pagalbos, ir apėjo visas įmanomas valdžios institucijas.

Šią savaitę „Tauragės žinių“ žurnalistė nuvyko į daugiabutį Šilalės gatvėje. Ričardo P. durys tebebuvo kabliu užkabintos iš vidaus. Galima buvo tik spręsti, kad kažkas viduje yra. Pro antrame aukšte gyvenančio Ričardo buto grindis į pirmąjį aukštą, kur gyvena Stumbros, sunkiasi šlapimas.

Žmonės rodė supelijusias lubas, beldėsi į Ričardo duris, šaukė jį vardu, tačiau niekas kablio neatkabino.

„Jei jis gyvas, viską daro arba po savim, arba ant grindų, garantuoju, kad neturi ko valgyti, anksčiau dar matydavome vakarais jo bute degant šviesą, dabar tamsu. Jis gauna pensiją, bet sakė, kad iš jo pavogė banko kortelę, pinigų turėtų eiti pasiimti tiesiai į banką, tačiau kaip jis eis, kad nepaeina. Gal jis nebegyvas?“ – svarstė prie vyro buto durų susirinkę kaimynai.

Žurnalistai iškvietė policijos pareigūnus. Šie atvykę įėjo į vyro butą. Kaimynai ir pareigūnai lengviau atsikvėpė – nelaimėlis buvo gyvas. Purviname guolyje gulintis žmogus nesuvokė, kas vyksta šalia jo. Ligonis tik kilstelėjo galvą. Ant grindų mėtėsi gausybė tuščių butelių, pilnų šlapimo, išmatų tvaikas neleido įkvėpti.

Užsiėmę nosis pareigūnai tik konstatavo, kad vyras gyvas, ir nusprendę, kad jiems čia nebėra, kas veikti, išvažiavo. Žurnalistei policininkai pratarė, kad šiuo žmogumi privalo pasirūpinti socialinės tarnybos.

„Tauragės žinios“ tuoj pat paskambino savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjai Ligitai Rimkuvienei. Ši padėkojo už informaciją ir pažadėjo tuoj pat nuvykti į Ričardo P. namus.

Pažadą Socialinės paramos skyriaus vedėja ištesėjo – dar tą pačią popietę skyriaus darbuotojai nuvažiavo į Ričardo P. namus. Aplankė jį ir kitą rytą.

„Viskas eina geryn. Apžiūrėjome, pasikalbėjome. Vyras truputį pavaikšto, atsakė į mūsų klausimus. Neįgalumo jis neturi, yra eilinis senatvės pensijos gavėjas. Sutarėme su kaimyne, kad ji padės sutvarkyti vyro butą. Kaimynai jį pamaitino sriuba, šiandien maisto nuvešime mes. Kreipėmės į seniūniją, ši pasiųs darbininkus, kad išneštų iš vyro buto visus baldus, nes jie seni ir nebetinka naudoti“, - informacija dalijosi L. Rimkuvienė.

Ji pažadėjo, kad Socialinės paramos skyriaus darbuotojai vyrui atveš specialią funkcinę lovą.

„Prašysime tauragiškių, gal per skelbimus, dovanoti nereikalingų, bet dar gerų baldų, kokių spintelių, iškviesime į namus jo šeimos gydytoją, kad ateitų ir patikrintų jo sveikatos būklę. Jei tik reikės ir šis žmogus norės, pagelbėsime pasikurti krosnį rudenį ir žiemą, atsiųsime lankomosios priežiūros darbuotoją, kad padėtų jam buitiniuose reikaluose. Šio žmogaus vieno nepaliksime, pagelbėsime kuo galėsime. Ačiū, kad pranešėte“, – „Tauragės žinias“ informavo L. Rimkuvienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.