Įsigyti asmens dokumentų vilniečiai lekia į Šalčininkus ir Kauną

Jeigu esate vilnietis ir jus prispiria reikalas greitai įsigyti ar pasikeisti pasą ar tapatybės kortelę, turėsite susitaikyti su gaišatimi - laukti eilėje teks apie dvi valandas. Sostinėje susitvarkyti asmens dokumentus galima tik vienoje vietoje. Kaune asmens dokumentai išduodami keturiose vietose, o Trakuose ir Šalčininkuose grūstis prie pasų stalų retai tenka net vasarą, todėl ten šių reikalų susitvarkyti važiuoja ir vilniečiai.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2012-09-04 18:40, atnaujinta 2018-03-16 23:14

Tik šiomis dienomis Naugarduko gatvėje esančioje Vilniaus apskrities VPK Migracijos valdyboje pradėjo tirpti asmens dokumentus įsigyjančių ar juos keičiančių vilniečių eilės.

Naugarduko g. 100 yra vienintelė vieta Vilniuje, kur tvarkomi asmens dokumentai. Kaune tai padaryti galima net keturiose vietose, komisariatų migracijos poskyriuose.

Lietuvoje pasų išdavimo tvarka ir vietos per daugiau kaip metus keitėsi, tapo labiau centralizuotos, ypač Vilniuje – tai viena iš priežasčių, lėmusių „sovietines“ eiles modernia įranga aprūpintame asmens dokumentų išdavimo centre. Jos susidaro tik vasarą ir trunka iki rugsėjo pirmosios dekados.

Viskas vienoje vietoje

Vilnietis Jurijus Maločkinas portalo lrytas.lt žurnalistui pasakojo, kad jam gauti pasą greičiau pavyko Šalčininkuose nei sostinėje.

„Gavau nuo karo Afganistane laikų nematyto tarnybos draugo kvietimą atvykti į Baltarusiją, bet turėjau tik tapatybės kortelę, todėl reikėjo paso. Prieš gerą dešimtį metų pasą buvau išsiėmęs policijos komisariate prie Aušros vartų. Bet dabar sužinojau, jog pasų poskyriai komisariatuose panaikinti, Vilniuje asmens dokumentai tvarkomi tik vienoje vietoje - Naugarduko g. 100“, – kalbėjo vilnietis.

Klaidina ir internetas

J. Maločkinas apgailestavo kad atitinkami tinklalapiai deramai neinformuoja apie nuolat besikeičiančią asmens išdavimo tvarką. Įvedus žodžių „Lietuvos Respublikos pasas, tapatybės kortelė“ paiešką pirmiausia siūlomas Migracijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos tinklalapis, kuriame parašyta, kad nuo 2011 m. gegužės 2 d. Migracijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos nebeišduoda Lietuvos piliečiams asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančių dokumentų. Patariama kreiptis į bet kurio miesto teritorinės policijos įstaigos migracijos padalinį.

Neblogai susivokiantis interneto erdvėje čia ras nuorodą į visos Lietuvos miestų policijos migracijos padalinių poskyrius su adresais, telefonais. Užsiimti eilę galima ir internetu.

Tačiau yra rizika pataikyti į interneto katalogus, kuriuose knibžda pasenusios informacijos. Pavyzdžiui, kviečiama atvykti į Vilniaus policijos komisariatų ir Kauno Žaliakalnio policijos komisariatų pasų poskyrius, kurių jau nėra.

Asmens dokumentų išdavimas vienoje vietoje Vilniuje sutelktas jau prieš kelerius metus. Kaune paraišką asmens dokumentams pateikti ir juos atsiimti kurį laiką buvo galima visuose teritorinių policijos padalinių pasų poskyriuose, bet nuo praėjusių metų liepos Kaune gauti pasą ar tapatybės kortelę galima keturiose vietose – Centro, Dainavos, Šilainių policijos komisariatų pasų poskyriuose ir Kauno rajono PK pasų poskyryje V. Putvinskio gatvėje.

Tenka ilgai laukti

Vilnietis J. Maločkinas sakė Vilniaus Migracijos valdyboje Naugarduko g. norėdamas priduoti dokumentus eilėje išlaukęs pusantros valandos, kol prispyrė darbo reikalai, o prieš jį buvo dar 18 žmonių.

Sužinojęs, kad asmens dokumentus galima gauti bet kuriame Lietuvos mieste, nepriklausomai nuo registracijos ir gyvenamosios vietos, J. Maločkinas iš ankstaus ryto nuvažiavo į Šalčininkus.

„Prieš mane buvo gal trys žmonės. Per 15-20 minučių sutvarkiau reikalus. Tokiame dideliame mieste kaip Vilnius turėtų būti daugiau pasų poskyrių, ne vienas“, – įsitikinęs vyriškis.

Portalo lrytas.lt žurnalistas nusprendė palyginti, kuriame mieste greičiau ir patogiau gauti asmens dokumentus – Vilniuje, kur jie tvarkomi vienoje, ar Kaune, kur tai galima padaryti keturiose vietose.

Paaiškėjo, kad abiejų miestų migracijos poskyrių tvarka turi savų privalumų ir trūkumų.

Vilniaus Naugarduko g. Migracijos valdyboje žmonių buvo sausakimšai. Jie sakė, kad atėjus vėliau, apie 10 ar 11 val. (pasų poskyris dirba nuo 8 val.) norint priduoti dokumentus tenka eilėje laukti nuo valandos iki dviejų.

Pasibaigus darbo valandoms žurnalisto užkalbinta poskyrio specialistė guodėsi, kad vasarą vos spėja suktis.

„Vis tik geriau buvo, kai asmens dokumentus išduodavo teritoriniuose pasų poskyriuose. Nebūdavo tokių antplūdžių. Mažiau vargo kauniečiams, ten pasai išduodami keliose vietose“, – teigė moteris.

Po vienu stogu – patogiau

Vilniaus apskrities VPK migracijos valdybos viršininkas Gintaras Bagužis tvirtino, kad didelės eilės susidaro tik vasarą, kai vilniečiai išsirengia keliauti ir skuba susitvarkyti asmens dokumentus.

„Per tris vasaros mėnesius aptarnaujame daugiau žmonių nei per kitus devynis. Žiemą pasų stalo darbuotojai neturi ką veikti“, - tikino G. Bagužis.

Jo įsitikinimu, po vienu stogu sutelktos asmens dokumentų tvarkymo paslaugos patogesnės žmonėms, nes jos kokybiškesnės, modernesnės, nei buvo apšiurusiose komisariatų patalpose.

Vilniaus migracijos valdybos viršininko G. Bagužio žodžiuose yra tiesos.

Atrodytų, kad mažiau gyventojų turinčiame Kaune, kur asmens dokumentai tvarkomi keturiose vietose, viskas turėtų būti paprasčiau ir greičiau.

Tačiau kauniečiai iš įpročio net iš atokesnių mikrorajonų traukia į Kęstučio g. esantį Kauno Centro PK pasų poskyrį. Eilė, daugiausia  pagyvenusių žmonių, čia susidaro nemaža, nors už maždaug 100 metrų, Kauno rajono policijos komisariate V. Putvinskio gatvėje, – palyginti tuščia.

Nereikia eiti į banką

Centralizuotos asmens dokumentų tvarkymo paslaugos privalumas Vilniuje – eilę reguliuojantis jokių žmogiškųjų aistrų nepripažįstantis elektroninis terminalas.

Kaune, bent jau Centro PK pasų poskyryje, tenka laukti „gyvoje eilėje“. Jeigu atėjai dešimtas, tai nereiškia, kad prieš tave - tik devyni žmonės. Ateina pensininkai, pamojuoja neįgalumo pažymėjimais ir eina be eilės. Mamytė su dviem knirkiančiais vaikais (savais ar pasiskolintais iš kaimynės) ant rankų – negražu neužleisti eilės.

Dar vienas svarbus Vilniaus asmens dokumentų centro privalumas – čia yra grynųjų pinigų terminalas, nereikia pėdinti į banką, kad sumokėtum už paslaugą.

Trūkumas – ilgos Naugarduko gatvės atkarpoje, kur įsikūrusi Migracijos valdyba, nevažiuoja viešasis transportas. Nuo artimiausios troleibuso ar autobuso stotelės vyresnio amžiaus žmonėms tenka pėdinti pėsčiomis.

Keturi asmens dokumentų išdavimo punktai Kaune palikti ne dėl patogumo gyventojams.

„Vienam centrui, kaip Vilniuje, nepavyko rasti tinkamų patalpų“, – paaiškino Kauno apskrities VPK Migracijos skyriaus viršininkas Arvydas Minelga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.