Psichiatrijos ligoninėse tramdomuosius marškinius pakeitė diržai ir apyrankės

Sutrikusios psichikos kartais būna linkę į smurtą, nukreiptą  prieš kitus arba save pačius. Tačiau jų numaldymo būdai, dėl garsių kino ir literatūros kūrinių, jau tapę visuomenės stereotipais, keičiasi.  Holivudo filme „Skrydis virš gegutės lizdo" pagrindinis veikėjas slopinamas elektrošoku, o štai juostoje „Tramdomieji“ herojus be gailesčio suvystomas į tvirto audinio marškinius ilgomis rankovėmis. Iš tiesų psichikos sutrikimų gydymas – kur kas humaniškesnis, bent jau Lietuvoje. Antai, Vilniaus psichiatrijos ligoninėje tramdomųjų net tarp inventoriaus nebėra, o pagrindinis „tramdomasis“ – vaistai.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Sep 8, 2012, 10:41 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:33 PM

Kitas pavyzdys – Rokiškio psichiatrinė ligoninė. Jos darbuotojai nešioja naujus, vos pastebimus prietaisus – į laikrodžius panašias apyrankes, kurios budėtojams akimirksniu praneša apie pavojų.

Ketvirtį amžiaus su psichiniais ligoniais bei priklausomais nuo alkoholio žmonėmis dirbantis psichiatras Valdas Banaitis portalui lrytas.lt pasakojo, kad žmonės prisižiūrėję filmų iš tiesų nenutuokia, kaip šiais laikais gydomi psichikos sutrikimų turintys asmenys.

Jo teigimu, vienas prancūzas psichiatras dar XVIII amžiuje ėmė kalbėti apie humanišką gydymą ir kovoti prieš tramdomuosius.

„Vilniaus psichiatrijos ligoninėje tramdomieji nebenaudojami, net inventoriuje nėra tokių dalykų. Mano žiniomis, Lietuvoje tramdomieji nenaudojami nuo A. Smetonos laikų“, - pasakojo gydytojas.

Pagrindinis smegenų „aušinimas“, anot jo, – vaistai. Jie suleidžiami savęs nevaldančiam pacientui ir jis užmiega. Blogiausiu atveju žmogus antklode pririšamas prie lovos rėmų. „Tai būna laikinai, kol pradeda veikti vaistai“, - paaiškino V. Banaitis.

Taip pat kartais tenka panaudoti lovą su diržais. Anot psichiatrijos studentų, tai yra ir patogu, ir saugu. Per psichikos sveikatos dienas jaunimas leidžia žmonėms net pamėginti joje pagulėti. Būsimų psichiatrų teigimu, tokia lova apsaugo žmones kritinėse situacijose, kad jie nenukentėtų patys ir nesužalotų kitų.

Pacientas nušovė gydytoją

V. Banaičiui asmeniškai ne kartą yra tekę matyti, kaip ligoninės klientai smurtauja prieš save ar gydytoją. „Mano žmonai psichiatrei suskaldė dantį, teko ištraukti. Man pačiam iš kilpos teko traukti nusižudžiusį chronišką ligonį“, - pasakojo medikas.

Savižudybės, jo įsitikinimu, pats baisiausias dalykas psichiatrijos ligoninėse. Gydytojui apmaudu, kai nepavyksta išgelbėti žmogaus gyvybės.

Taip pat yra buvęs atvejis, kai Švėkšnoje ligonis atėjo pas gydytoją į namus ir jį nušovė. Nors incidentas įvyko ne ligoninėje, tai taip pat verčia mąstyti apie geresnę psichiatrų apsaugą.

Kita vertus, pavojuje gali atsidurti ir pacientai. Ar bent jau tuo apkaltinti ligoninės darbuotojus. Taip nutiko trims Šiaulių psichiatrijos ligoninės sanitarams, kuriuos 21 metų baltąja karštine sergantis vaikinas apkaltino sumušimu.

Tačiau psichiatrijos ligoninėse dažniausiai vyrauja ramybė, dauguma ieškančių pagalbos nusiteikę sveikti, o ne ką nors pulti.

„Šiuo metu Vilniaus psichiatrijos ligoninėje yra tik 500 lovų ir tos pačios neužpildytos. Kad palygintumėte, 1970-1980 metais buvo 2400 vietų, - pasakojo V. Banaitis. - Dirbame kaip vaikų darželiai – dienos stacionaro režimu. Dauguma ligonių atvyksta į ligoninę rytais, o vakarais grįžta namo, būna su šeimomis.“

Kartais pasitaiko, kad gydomi ligoninėje žmonės išdaužia stiklus, pabėga. Tai kelia pavojų daugiau pačiam pacientui nei gydytojui ar aplinkiniams žmonėms.

Prireikė apsaugos sistemos

Kitokia padėtis - Rokiškio psichiatrinėje ligoninėje, kur gydomi ir nepakaltinami žmonės. Jie dėl rimtų psichinių sutrikimų yra padarę sunkesnių nusikaltimų ir yra pavojingi aplinkiniams.

Nuo rugpjūčio mėnesio šios ligoninės medikai, slaugytojai ir sanitarai dėl saugumo nešioja į laikrodžius panašias apyrankes. Kilus pavojui reikia spausti „laikroduką“ ir apsaugos darbuotojai kompiuterio ekrane pamato, kur ir ką reikia gelbėti. Signalą apyrankės pasiunčia ir tada, kai jos turėtojas pakeičia padėti, pavyzdžiui, pargriūna.

„Kol kas nė karto nepanaudojome, nes ačiū Dievui, neprireikė“, - paklaustas, ar sistema padeda, atsakė Rokiškio psichiatrijos ligoninės direktorius Algimantas Liausėdas.

Rugsėjo pabaigoje vienoje konferencijoje jis pristatys šią naujovę kitiems psichiatrams. „Visur, kur yra vienokia ar kitokia emocinė įtampa, tokia sistema gali praversti. Ji didina saugumą“, - aiškino A. Liausėdas.

Ligoninei 60 apyrankių ir daviklių sistema atsiėjo per 60 tūkst. litų. 

Naudinga užstrigus tualete

„Laikrodukus“ įdiegė ir prižiūri bendrovė „Fima“. Jos marketingo skyriaus vadovės Jurgitos Bukauskaitės žiniomis, Rokiškio ligoninė – pirma vieta Lietuvoje su tokia sistema. Šiaulių regione ja domisi dar viena ligoninė.

Naujovė naudinga dviem atvejais – kai yra nestabilios psichikos pacientų ir reikia apsaugoti darbuotojus ir dėl pačių pacientų patogumo.

Tarkime, jei tualete ar kitoje vietoje žmogui pasidarytų bloga, jis gali apyrankės dėka išsikviesti gydytoją. Šis matytų, iš kur sklinda pagalbos šauksmas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.