Rudenėjantį kiemą puošia dekoratyviniai augalai

Nors sodybose akis traukia ryškiaspalvės gėlės, netrukus žiedų neliks. Bene vieninteliai augalai, formomis ir spalvomis džiuginantys iki šalnų, – dekoratyviniai medžiai ir krūmai. Juos sodinti dabar pats metas. Ką pataria apželdintojai, kokie augalai ir kokiame kieme geriausiai tinka, ar sudėtinga jų priežiūra?

Kelis dešimtmečius prekyba augalais ir apželdinimu užsiimantis S. Pūras pastebėjo, kad laikai, kai kiekvienoje sodyboje būtinai augdavo tradicinės formos sidabrinė eglė, kazokinis kadagys, ir vakarinė tuja, praėjo. Dabar ieškoma įdomesnių, neįprastų augalų.<br>R. Stundžienė
Kelis dešimtmečius prekyba augalais ir apželdinimu užsiimantis S. Pūras pastebėjo, kad laikai, kai kiekvienoje sodyboje būtinai augdavo tradicinės formos sidabrinė eglė, kazokinis kadagys, ir vakarinė tuja, praėjo. Dabar ieškoma įdomesnių, neįprastų augalų.<br>R. Stundžienė
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė („Vartai“)

2012-09-09 11:58, atnaujinta 2018-03-16 21:16

Netoli Panevėžio įsikūrusio Naujamiesčio dekoratyvinių augalų ūkio vadovas Sigitas Pūras patvirtino, kad žmonės artėjant rudeniui iš tiesų labiausiai domisi dekoratyviniais daugiamečiais augalais – ieško jų naujoms kompozicijoms sukurti ar papildyti jau ne pirmus metus sodybą puošiančius želdynus.

„Niekas jau nebenori grėbti lapų”, – šypsosi jau kelis dešimtmečius su visa šeima prekyba augalais ir apželdinimu užsiimantis S. Pūras.

Vyras pastebėjo, kad pastaraisiais metais žmonės savo sodyboms puošti renkasi įvairius visžalius spygliuočius, neprarandančius dekoratyvumo visais metų laikais.

Šių augalų pasirinkimas išties gausus, jų yra įvairių formų ir spalvų. Eglės, pušys, tujos ar kadagiai gali būti ne tik tradicinės žalios, bet ir geltonos ar mėlynos spalvų, šliaužiantys ar kaip kolona kylantys į viršų.

Panevėžiečio nuomone, bijoti, kad lapuočiai rudenį numeta lapus, neverta. Paskyrus vieną kitą valandėlę, juos galima nesunkiai sugrėbti, o lapuočiai kompozicijoms suteikia žavesio.

Tuo labiau kad jų galima išsirinkti ne tik žydinčių dekoratyviais žiedais, bet ir skirtingų spalvų lapijos.

Pavyzdžiui, galima pasisodinti geltonos ar raudonos spalvos lapus auginantį pūslenį, margalapę ar geltonlapę sedulą. Pastarųjų yra ir raudonomis šakelėmis, kurių grožis ypač atsiskleidžia žiemą, kai nebūna lapų.

Tradicinių augalų nebeieško

„Laikai, kai kiekvienoje gražiai tvarkomoje sodyboje būtinai augdavo tradicinės formos sidabrinė eglė, kazokinis kadagys, kukmedis ir vakarinė tuja, praėjo. Dabar ieškoma įdomesnių, neįprastų augalų”, – sakė augalų specialistas.

Todėl žmonės sodina ne įprastas vakarines tujas, bet Smaragd veislės, pasižyminčias taisyklingos formos, sodraus žalumo laja. Nenorintys tujų žaliosioms gyvatvorėms perka glaustašakius kukmedžius, uolinius kadagius, nes jie gana greitai auga. Lapuočių gyvatvorėms sodinamos lanksvos, pūsleniai, forsitijos.

Matyt, egzotiškus augalus, tokius kaip magnolijos, ginkmedžiai ar tulpmedžiai, sodybų šeimininkai pirktų labiau, jei nesibaimintų, kad jie neištvers lietuviškos žiemos.

„Reikia tiksliai žinoti, kiek atsparus šalčiui augalas, kurį perkate. Pavyzdžiui, yra ne viena magnolijų veislė, sėkmingai auganti ir Lietuvos klimato sąlygomis: Susan, Powder Puff, Leonard Messel, Alechandrina”, – vardijo pašnekovas.

Ginkmedžiai lietuviškas žiemas taip pat ištveria. S.Pūras džiaugiasi, kad jų ūkyje iš sėklų išauginti, dabar jau žmogų praaugę ginkmedžiai atlaikė ir praėjusią atšiaurią, daugybę kitų nelepių augalų pražudžiusią žiemą, nors žiemojo niekuo nepridengtuose vazonuose.

Dažnoje sodyboje atsiranda kultūrinių lazdynų, šermukšnių, putinų ar šilkmedžių – žmonės nori, kad augalai ne tik gražiai atrodytų, bet ir duotų naudos.

Netgi šilauogių nebūtina slėpti nuošalioje vietoje – šis vertingas uogas auginantis krūmas vasarą gražiai žaliuoja, o rudenį pasitinka paraudonavusiais lapais. Alpinariume sėkmingai galima apgyvendinti prieskoninius augalus ar net vazoninių pomidorų kerą

Dar dagiau patarimų kaip prižiūrėti ir žiemai paruošti savo sklypo augalus - pirmadienio „Lietuvos ryto“ priede „Vartai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.