Psichikos liga akimirksniu gali paūmėti ir virsti tragedija

Po tragedijos Telšiuose, kuomet, kaip įtariama, psichikos sutrikimų turinti moteris paskandino septynerių metų mergaitę, prabilta apie griežtesnę psichinių ligonių priežiūrą.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Činkienė

Sep 10, 2012, 11:45 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:32 PM

Tačiau šalies psichiatrai tvirtina, kad visų sergančiųjų psichikos sutrikimais nuo visuomenės izoliuoti negalima. Jų teises saugo Europos Sąjunga. Nors Lietuvą jau ne pirmą kartą sukrėtė psichikos ligonių įvykdomi žiaurūs nusikaltimai, tačiau psichiatrai sako, kad ši situacija greičiausiai nesikeis, o visų psichikos ligomis sergančių žmonių į ligonines niekas neguldys.

Nusikaltimų buvo ir bus

„Tol, kol jis nieko nepadarė, kam jį griežčiau kontroliuoti?“ – svarstė Rokiškio psichiatrijos ligoninės vyriausiasis gydytojas Algimantas Liausėdas.

Jam antrino ir kiti psichiatrai: nors tragedijos, kuomet žiaurius nusikaltimus padaro psichiniai ligoniai, sukrečia visuomenę, tačiau jų išvengti, matyt, nepavyks.

Kad ir kaip griežtai būtų baudžiami girti vairuotojai, tokių prie vairo buvo ir bus. Tas pat ir su psichinėmis ligomis sergančiais žmonėmis.

„Įstatymas yra įstatymas. Ligonis turi teises, o mes gyvename Europoje. Todėl ir turime laikytis europinių įstatymų. Jei ligoniui yra nustatytos tokios laisvės – mes turime jas gerbti“, - sakė A. Liausėdas.

A. Liausėdo teigimu, nusikaltimus daro ir sveiki žmonės, kur kas daugiau jų padaro girti, negu psichikos ligoniai.

Pagalbos – net pas Prezidentę

Valstybinio psichikos sveikatos centro direktorė Ona Davidonienė įsitikinusi, jog kiekvieną atvejį reiktų vertinti atskirai.

Šiuo metu Lietuvoje psichikos ligoniai gydomi tada, kai jie kelia pavojų sau ir aplinkai. Tačiau keliamą pavojų ne visada pavyksta pastebėti ir nelaimėms užbėgti už akių.

„Būna atvejų, kada žmogaus sveikatos būklė pablogėja labai greitai“, - kalbėjo pašnekovė.

Staigiai pablogėjus žmogaus sveikatai, artimieji ne visada spėja operatyviai sureaguoti ir užkirsti kelią nelaimėms.

O. Davidonienę kartais stebina žmonių požiūris, kuomet jie dėl vienos ar kitos žmogaus problemos rašo raštus į ministerijas ar prezidentūrą.

„Tačiau kai mums suskausta dantį, mes pagalbos neieškome ministerijoje, o einame pas odontologą. Todėl ir dėl psichikos bėdų artimieji pirmiausia turėtų kalbėtis su savo šeimos gydytoju, su psichiatru“, - sakė O. Davidonienė.

Pavojų vertina gydytojas

Tai, ar žmogus, sergantis psichikos liga, kelia pavojų, turi vertinti jį prižiūrintis gydytojas, o signalą apie pakitusį žmogaus elgesį jam perduoti ligonio artimieji.

„Tam ir yra paruošti specialistai, kurie turi nuspręsti, ar reikia žmogų gydyti prieš jo valią, ar ne“, - kalbėjo O. Davidonienė.

Pašnekovė įsitikinusi, kad kur kas daugiau rūpesčių kyla dėl sveikųjų padaromų nusikaltimų. Jie ir žudo, ir prievartauja, ir žaloja žmones.

„O mes vieną-kitą atvejį išgirdę bandome išrėkti apie tai, kad psichikos ligoniai kontroliuojami per mažai“, - sakė O. Davidonienė.

Kalbama ne tik apie nusikaltimus, tačiau ir apie kitą psichikos ligonių elgesį. Kaip rašė „Lietuvos rytas“, vienas psichikos liga sergantis vyras iš greituosius kreditus teikiančių bendrovių pasiskolino per 16 tūkstančių litų, o su palūkanomis jam teks grąžinti apie 30 tūkst. litų.

„Tačiau kiek prasiskolina sveikieji? Juk negalime reikalauti, kad paskolas teikiančios įstaigos iš kiekvieno savo kliento reikalautų pažymos iš psichikos sveikatos centro“, - kalbėjo O. Davidonienė.

Visuomenė darosi šaltesnė

Anot O. Davidonienės, vertinant Lietuvos žmonių sveikatą pastebima, jog daugėja nerimo, panikos, nemigos atvejų.

„Nors yra dalykų, kurie nelabai ir kinta. Labiausiai žinoma liga yra šizofrenija, apie 1 procentas visų gyventojų, nepriklausomai nei nuo santvarkos, nei nuo ekonominės situacijos turi šių sutrikimų. Tačiau pačios visuomenės psichikos sveikata kinta, kaip ir vertybių skalių pasikeitimas. Tapome dideliais materialistais, per mažai laiko bendraujame su savo vaikais. Jie jaučiais nereikalingi ir neišgirsti, tampa irzlūs, ir savo bėdas „neša“ į gatvę. Visuomenė tapo emociškai šaltesnė, mažiau nuoširdumo ir tolerancijos. Šitie pokyčiai yra matomi ir psichiatrams“, - kalbėjo O. Davidonienė.

Per parą – keli iškvietimai

Kauno greitosios medicinos pagalbos medikai per parą sulaukia kelių pranešimų dėl psichikos liga sergančiųjų elgesio.

Pasak vyriausiojo gydytojo pavaduotojos Danguolės Vaikšnienės, dažniausiai tokie pacientai vežami į ligonių priėmimo skyrius, mat jiems reikalinga specializuota pagalba.

„Tačiau pasitaiko atvejų, kuomet žmogus važiuoti atsisako. Psichikos sutrikimai – kaip ir širdies ligos, jie gali imti ir paūmėti. Jei žmogus kelia pavojų sau ar aplinkiniams, tuomet jis vežamas be jo paties sutikimo, o medikai į pagalbą kviečiasi policijos pareigūnus“, - sakė D. Vaikšnienė.

Nužudė kilus muštynėms

Nusikaltimai, kuriuos įvykdo psichikos ligoniai, dažniausiai garsėja žiaurumu ir sunkiai suvokiamais motyvais.

Prieš keletą metų, rudenį, Trakų rajone miške grybautojai aptiko vietos gyventojų 59 metų Jegoro Terentjevo ir 47 metų Vaclovo Mečkausko palaikus. Buvo sukapotos jų galvos, kitos kūnų dalys.

Netrukus pareigūnai sulaikė 36 metų benamį. Vyras neneigė nužudęs du žmones – anot jo, jie susiginčijo, kilo muštynės ir juos abu jis nužudė.

Šis žmogus prieš 15 metų buvo kirviu iškapojo ir savo tėvą, motiną, brolį. Jis pripažintas nepakaltinamu ir uždarytas į Rokiškio psichiatrijos ligoninę, kurioje laikomi nusikaltimus padarę visuomenei pavojingi ligoniai. Vėliau vyras buvo paleistas.

Atnešė tulpių

Dar vienas žiaurus nusikaltimas įvykdytas 2008 metais. Vilniaus Zujūnų gyventojas atėjęs į parduotuvę pačiupo ant prekystalio gulėjusį peilį, išbėgo į lauką ir kitoje gatvės pusėje esančioje autobusų stotelėje ėmė badyti 62 ir 63 metų vyrus.

Perpjovęs pasipriešinti nespėjusių vyrų kaklus žudikas dar gyvas aukas ištempė į kelio vidurį ir tęsė susidorojimą – spardė juos ir šokinėjo ant galvų.

Jėgas praradusias aukas ant kelio palikęs žudikas nuėjo į greta stovinčio namo darželį ir grįžo nešinas dviem tulpėmis. Pasilenkęs prie vienos aukos galvos, jis gėlę įkišo į burną. Tą patį norėjo pakartoti ir su antra auka, tačiau šioji gulėjo kniūbsčia, tad žudikas tik piktai sumurmėjo ir numetė gėlę greta.

Atvykus medikams, vienas nukentėjusiųjų jau buvo nebegyvas, kitas po pusantros valandos mirė ligoninėje.

Šis vyras anksčiau buvo teistas ir gydytas dėl psichikos sutrikimų.

Iššaudė visą kaimą

Vienas šiurpiausių psichikos ligonio įvykdytų nusikaltimų – iššaudytas beveik visas Draučių kaimas.

1998-ųjų vasario 15 dieną Širvintų rajono Draučių kaimo gyventojas Leonardas Zavistonovičius legaliai turėtais medžiokliniu šautuvu ir karabinu iššaudė savo kaimynus ir jų svečius – iš viso aštuonis žmones.

Tik po tragedijos paaiškėjo, jog L. Zavistonovičius medžiotojo pažymėjimą gavo nuslėpęs tai, kad jaunystėje sirgo psichikos liga. Iki paskutinės dienos kaimynai nepastebėjo jokių keistenybių jo elgesyje. Jis nepiktnaudžiavo alkoholiu, nebuvo teistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.