Lietuviams mieliausi – Emilijos ir Mato vardai

„Dominykai!“ - kažkas šūkteli parduotuvėje, eilės gale. 29-erių kaunietis Dominykas atsisuka nežinodamas, ko tikėtis, – į parduotuvę tikrai atėjo vienas. Pasirodo, tai jauna moteris šaukė savo penkiametį pyplį.

Kaune berniukų daug užregistruota ir Mato, Luko, Dovydo, Jokūbo vardais.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Kaune berniukų daug užregistruota ir Mato, Luko, Dovydo, Jokūbo vardais.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Sep 11, 2012, 11:39 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:27 PM

„Stebiuosi. Tik būdamas 25-erių susipažinau su pirmaisiais Dominykais. Dabar mažiukų tokiu vardu daug – vis kas nors šaukia parduotuvėje“, - pasakojo Kauno technologijos universiteto dėstytojo asistentas. Jis kartais apgailestauja, kad jo vardas toks populiarus Kaune – pirmąjį šių metų pusmetį tai dažniausiai berniukams duotas vardas.

Kaune berniukų daug užregistruota ir Mato, Luko, Dovydo, Jokūbo vardais. Mergaičių naujagimių antrame pagal dydį Lietuvos mieste daugiausia Emilijos, Ievos, Austėjos, Ugnės, Gabrielės vardais.

Vilniuje – Ievos ir Lukai

Populiariausias mergaitės vardas Vilniuje (kaip ir Kaune) buvo Ieva. Ir ne tik pirmąjį šių metų pusmetį.

„Buvome keturios Ievos klasėje, per išleistuves visos vilkėjome mėlynom suknelėm, prisiminė 21-erių vilnietė Ieva. - Mane norėjo pavadinti Monika, bet dėdėm nepatiko šitas vardas, nes turėjo prastą mokytoją tokiu vardu. O Ieva tiesiog labai patiko mamai.“

Studentė pastebėjo, kad tarp gimusių 1990-1992 metais yra daug Ievų. „Man tai patinka. Kartais kiti kalba, kad nesi toks unikalus, kai yra daug žmonių tokiu pačiu vardu, bet man gražu, jautiesi su bendravardžiu susietas“, - kalbėjo vilnietė. Jei ji pati nebūtų Ieva, duotų savo dukrai tokį vardą.

Daniel ir Nikita

Populiariausių mergaičių vardų penketukas Vilniuje labai panašus į Kauno, skirtumas tik toks, kad vilniečiai labiau mėgsta Gabijas: šis vardas iš penketuko šiemet išstūmė Gabrielės vardą.

Įdomu tai, kad ketvirtoje vietoje tarp populiariausių berniukų vardų Vilniuje – vardas be lietuviškos galūnės – Daniel. Aštuntoje vietoje – iš graikų kalbos kilęs, dažniau rusų šeimose duodamas vardas Nikita.

Pirmąjį populiariausiųjų trejetuką užima Biblijos veikėjų vardai - Lukas, Matas, Jonas, penktoje vietoje - Jokūbas. Klaipėdą užvaldė Marijos

Klaipėdoje populiariausių vardų dešimtuke karaliauja Marija ir Lukas, taip pat populiarūs vardai – Emilija, Gabija, Gabrielė, Liepa bei Danielius, Matas, Jonas, Kristupas.

Septintajame praėjusio šimtmečio dešimtmetyje gimusi klaipėdietė Marija pirmuoju vardu pasirinko savo krikšto vardą. „Tėvai pavadino mane Roma, bet kai buvau 27-erių, paprašiau, kam nesunku, kad mane vadintų Marija, - sakė moteris. - Šitą vardą kaip krikšto vardą pasirinkau, kai man buvo 10 ar 11 metų.“

Dingsta paslapties grožis

Roma, anot pašnekovės, labai šiurkštus vardas, o kai kurios jos pažįstamos Romos – tvirtos, vyriškos moterys. Marija – kur kas gražesnis, švelnesnis, moteriškesnis.

Marija nepažįsta nė vienos savo metų bendravardės, bet pastebi, kad dabar mergaičių tokiu vardu daugėja. „Per televiziją, renginiuose, Dainų dainelėje vis girdžiu, kaip mergaitės prisistato, gatvėje girdžiu, kaip mamos ar kiti vaikai kviečia Mariją, - pastebi žurnalistė. - Kai šis vardas skambėdavo rečiau, buvo maloniau. Dabar dingsta paslapties šydas. Kartu ir savotiškai džiugu, kad žmonės pamato vardo grožį.“

Palyginti penkių Lietuvos didmiesčių populiariausių vardų dešimtukus pirmąjį šių metų pusmetį galima peržiūrėjus Gyventojų registro tarnybos surinktus duomenis, kuriuos pateikiame kartu su šiuo tekstu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.