365 dienų eksperimentas: kaip Seimo nariai reaguoja į rinkėjo balsą (3)

Kaip šią savaitę jau rašėme, praėjusiais metais buvo pradėtas eksperimentas. Visiems Seimo nariams (asmeniškai kiekvienam) išsiųstas eilinės pilietės (sugalvotu Aistės Misiukevičienės vardu) laiškas su aktualia problema – vaikų mitybos klausimas ikimokyklinėse ugdymo įstaigose.

Kai kurių politikų atsakymai buvo lakoniški, su padėka, kad buvo kreiptasi į juos. Tačiau dalis parlamentarų į eilinės pilietės laišką sureagavo kiek rimčiau.<br>R. Danisevičius
Kai kurių politikų atsakymai buvo lakoniški, su padėka, kad buvo kreiptasi į juos. Tačiau dalis parlamentarų į eilinės pilietės laišką sureagavo kiek rimčiau.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Aurelija Savickienė

Sep 12, 2012, 12:10 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:52 PM

Iš 141 Seimo nario į laiške išdėstytą problemą sureagavo 37 Seimo nariai. Kai kurių politikų atsakymai buvo lakoniški, su padėka, kad buvo kreiptasi į juos. Tačiau dalis parlamentarų į eilinės pilietės laišką sureagavo kiek rimčiau.

Atsakymai su nukreipimais

Mantas Adomėnas padėkojo už įdomias mintis ir nurodė, kad vaikų mitybos klausimas ne Seimo, o savivaldybių kompetencijoje. Tačiau pažadėjo rūpintis, kad tvarka dėl ekologiško maisto diegimo į ikimokyklines įstaigas būtų išbandyta ir priimta Vilniaus savivaldybėje. Panašiai atsiliepė ir Gediminas Navaitis. Parlamentaras paminėjo, kad būtų naudinga šį klausimą svarstyti Seimo Sveikatos reikalų komitete.

Arvydas Anušauskas informavo, kad laišką persiuntė Vilniaus Tarybos narei Paulei Kuzmickienei ir Žemės ūkio ministrui Kazimierui Starkevičiui. Žilvinas Šilgalis pranešė, kad A.Misiukevičienės kreipimąsi nusiuntė Sveikatos reikalų, Švietimo, mokslo ir kultūros komitetams.

Rytas Kupčinskas teigė, kreipęsis į Švietimo ir mokslo ministrą Gintarą Steponavičių. Jono Stanevičiaus padėjėja Simona Kalvaitytė informavo, kad išsiuntė raštą Sveikatos apsaugos ministerijai dėl pasiūlymo apsvarstymo.

Evaldo Jurkevičiaus padėjėjos atsiųstame laiške buvo pranešta, kad Seimo narys kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorių Vytautą Milėną, Švietimo ir mokslo ministrą Gintarą Steponavičių bei Žemės ūkio ministrą Kazį Starkevičių dėl Aistės Misiukevičienės laiške išdėstyto pasiūlymo.

Seimo narys Edmundas Pupinis išsamiai informavo, kad analogiškus klausimus sprendžia savivaldybės ir ragino ten iškelti vaikų mitybos problemą. „Esant tėvų pageidavimui, pati savivaldybė galėtų priimti sprendimus, kad darželiai galėtų apsirūpinti maisto produktais ir ne tik iš vienintelio tiekėjo“.

Juozas Olekas klausė, kokio reglamentavimo pakeitimų reikėtų bei teigė esąs pasiruošęs padėti. Po savaitės atsakymą atsiuntęs Jonas Liesys atsiprašė, kad ilgai užtruko, nes šis prašymas buvo svarstytas įvairiuose lygmenyse. Petro Auštrevičiaus padėjėja informavo, kad Seimo narys pritaria išdėstytoms mintims, ir kad bus raštiškai kreiptasi į Sveikatos apsaugos bei Švietimo ir mokslo ministerijas.

Moterų atsakymai - išsamiausi

Agnė Zuokienė laiške išdėstė, kad ikimokyklinių ugdymo įstaigų maitinimo klausimu yra domėjusis, ir kad problema iškilusi „dėl biurokratinių kliūčių”. „Matyt, išties reiks dar kartą grįžti prie vaikų maitinimo temos ir peržiūrėti maitinimo darželiuose tvarką. Pastaruoju metu Sveikatos apsaugos ministerijai buvo teikiami pasiūlymai dėl moksleivių, vaikų ligoninėse ir sanatorijose besigydančių vaikų maitinimo. Būtinai Jus informuosime, kai turėsime žinių ir dėl darželinukų maitinimo“. Agnės Zuokienės vilčių teikiantis atsakymas skatina aktyviau komunikuoti su Seimo nariais ir nuolat jiems priminti apie tiesiogines jų pareigas – bendradarbiauti su rinkėjais ir įsiklausyti į jų lūkesčius.

Loreta Graužinienė išdėstė savo, kaip mamos, versiją, kad ji pritaria darželio maitinimo gerinimui, tačiau dėl šios problemos ragino kreiptis į savivaldybę. Vytautas Gabšys teigė pats perduosiąs pasiūlymą Vilniaus miesto savivaldybės Darbo partijos nariams. Seimo narės Vilijos Aleknaitės – Abramikienės padėjėjos atsiųstame laiške buvo siūloma savo nepasitenkinimą pirmiausia apsvarstyti darželio taryboje ir šiuo klausimu tiesiogiai nurodė kreiptis į Savivaldybės Švietimo departamento Neformaliojo švietimo skyriaus vedėją Daivą Želvienę.

Taip pat davė vedėjos kontaktinį elektroninio laiško adresą. Agnė Bulotaitė paminėjo kitą asmenį, į kurį liepė kreiptis – Vilniaus savivaldybės Švietimo departamento direktoriaus pavaduotoją Julių Skestenį. Egidijus Klumbys siūlė prašymą teikti naujai išrinktiems Vilniaus savivaldybės nariams. Beveik analogiškai rašė ir į savivaldybę ragino kreiptis Arminas Lydeka.

Donalda Meiželytė - Svilienė realiai ir konkrečiai parašė: „Įgyvendinti Jūsų siūlymo neįmanoma, kol galioja toks Viešųjų pirkimų įstatymas, koks galioja dabar. Manau, kad viskas priklauso nuo skelbiamo konkurso sąlygų. Jei sąlygose būtų numatyta teikti prioritetą ekologiškai produkcijai, tuomet ekologiškų ūkių šeimininkai mieliau dalyvautų šiuose konkursuose. Galima suorganizuoti diskusiją Viešųjų pirkimų tarnyboje šia tema, jei tik turėtumėte noro“.

Onos Valiukevičiūtės ir Arūnės Stirblytės atsiųstuose padėjėjų laiškuose teigta, kad buvo domėtasi darželių maitinimo sistema, bet dėl centralizuoto maisto tiekimo vertėtų kreiptis į pačio darželio vadovybę ir kartu ieškoti sprendimų.

Seimo narių pasisiūlymai padėti

Išsamus buvo Dailio Alfonso Barakausko atsakymas. Parlamentaras laiško autorei siūlė išdėstyti savo pageidavimus ir drauge nuveikti dėl visų sveikatos. Anot Seimo nario, jis seniai domisi šia problema. „Man kol kas labai sunkiai sekasi sureguliuoti maisto įstatymo reikalavimus, nes labiausiai priešinasi ES teisės specialistai ir Seimo kaimo reikalų komitetas, kuris atstovauja gamintojams ir prekiautojams, vienu tikslu, turėti kuo didesnius pelnus visų sveikatos sąskaita. Būtų malonu, kad jūs padėtumėte, tai įgyvendinti“. Tokio atsakymo tikisi rinkėjai: komunikacijos, diskusijos su įstatymus priimančiais dalyviais.

Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narė Asta Baukutė fiksavo, kad ji lankėsi Vilniaus miesto savivaldybės Neformaliojo švietimo skyriuje ir kalbėjosi su skyriaus vedėja bei Švietimo departamento direktoriumi apie ikimokyklinį ugdymą. „Taip pat užsiminiau ir apie Jūsų atsiųstą laišką. Minėtieji asmenys minėjo, jog yra žinomi tokie pora darželių, kur tiekiamas ne pats kokybiškiausias maistas ir už šiuos nusižengimus yra baudžiami“. Seimo narė siūlė oficialiai kreiptis į savivaldybę ir žadėjo padėti suorganizuoti susitikimą Neformaliojo švietimo skyriuje.

Dangutė Mikutienė atsiuntė du laiškus, viename iš jų buvo kriepimasis į Sveikatos apsaugos ministeriją. Laiške nurodyta, kad į parlamentarę kreipėsi Vilniaus vaikų darželio komiteto narė dėl vaikų darželiuose tiekiamo nekokybiško maisto, dėl ekologiško maisto tiekimo darželiuose galimybių.

„Sveikatos apsaugos ministro 2009 m. liepos 19 d. įsakymu Nr. V-645 patvirtintame Mokinių maitinimo organizavimo bendrojo lavinimo mokyklose tvarkos apraše yra įtvirtinta nuostata, kad „Maisto produktus rekomenduojama tiekti iš ekologinės gamybos ūkių ar išskirtinės kokybės produktų gamintojų.“, tačiau kaip jau ir ankstesniame savo rašte akcentavau, būtina suvienodinti vaikų maitinimo reglamentavimą visose ugdymo įstaigose bei vaikų socialinės globos įstaigose. Prašau informuoti, kas šiuo metu yra atlikta, siekiant suvienodinti vaikų maitinimo reglamentavimą, ir nebeatidėliojant spręsti šį klausimą“.

Aukštų institucijų reakcija

Buvo gauti laiškai iš Sveikatos apsaugos, Švietimo ir mokslo bei Žemės ūkio ministerijų, taip pat Vilniaus savivaldybės administracijos. Informaciją persiuntė į šias institucijas kreipęsi Seimo nariai. Sveikatos apsaugos ministerijos laišką atsiuntė Jono Stanevičiaus padėjėja bei Dalia Teišerskytė. Švietimo ir mokslo ministerijos atsakymą persiuntė Rytas Kupčinskas, Evaldo Jurkevičiaus padėjėja. SAM laiške teigiama, kad iki kitų metų mokslo pradžios ikimokyklinėse įstaigose bus rekomenduojama produktus tiekti iš ekologinės gamybos ūkių ar išskirtinės kokybės produktų gamintojų. Pasirašė viceministras Audrius Klišonis.

Švietimo ir mokslo ministro pasirašytame laiške dėl ekologiško maisto ikimokyklinėse įstaigose buvo išdėstyta apie parengtą ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo plėtros 2011-2013 metų programą, kurioje dėmesys telkiamas į garantijas, kad vaikai gaus sveikatai palankius maisto produktus. Žemės ūkio viceministro Aušrio Macijausko parlamentarui Evaldui Jurkevičiui adresuotame laiške teigiama, kad ši ministerija gali tik rekomenduoti ūkininkams sudaryti sutartis su ikimokyklinėmis įstaigomis.

Aistei Misiukevičienei buvo persiųstas ir Seimo sekretoriato laiškas, kuriuo kreiptasi į Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo departamento direktorių Gintarą Alfonsą Petronį. Laiške teigiama, kad į Seimo pirmininkę Ireną Degutienę kreipėsi Vilniaus vaikų darželio komiteto narė, kuri teiravosi dėl maisto kokybės.

Laiške klausiama: „Prašytume išsiaiškinti, kokiais teisės aktais bei kokiais principais remiantis atrenkami maisto produktų tiekėjai ikimokyklinėms ugdymo įstaigoms, ar parengtas pirkimui maisto produktų sąrašas derinamas su ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovais“.

Atsakymas iš Vilniaus miesto savivaldybės administracijos buvo adresuotas ne tik Lietuvos Respublikos Seimo pirmininko sekretoriatui, bet ir į Švietimo departamentą besikreipusiems Seimo nariams bei institucijoms: Evaldui Jurkevičiui, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai bei Aistei Misiukevičienei. Dokumente išdėstyta ikimokyklinio ugdymo įstaigose esama maitinimo tvarka. Išsamiai aprašyta, kada kas keista, ir kad dabartinė situacija yra tenkinanti tėvus.

Kiek į eilinio piliečio laišką reagavo atitinkamos frakcijos narių, bus pateikta kitame straipsnyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.